سه‌شنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۶:۴۸

ادبیات فرانسوی زبان با اهدای جوایز خود برترین آثار ادبی خلق شده و نیز چهره هایی که آنها را خلق کرده اند، شناخت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جایزه ادبی آکادمی فرانسه به عنوان افتتاح کننده جوایز ادبی پاییز فرانسه و یکی از مهم ترین جوایز این کشور با انتخاب اریک فایه به عنوان برنده سال 2010 یکی از مهم ترین چهره های ادبی سال را برگزید. او برای رمان «ناگازاکی» عنوان برنده را کسب کرد. فایه در «ناگازاکی» از یک اتفاق متفاوت الهام گرفته است. داستان در ژاپن رخ می‌دهد و مردی در بازگشت از سرکارش درمی یابد که بسته ماستی که روی یخچال گذاشته بود، ناپدید شده است. احساس می‌کند موجودی نامرئی خانه‌اش را اشغال کرده و برای به دامن انداختن او، چندین وب کم در خانه‌اش مستقر می کند ...
چیزی از اهدای این جایزه نگذشته بود که جایزه ادبی فمینا نیز با انتخاب برترین های سال، چهر ها و آثار گزیده ای را به فهرست سال افزود. این جایزه در بخش رمان فرانسوی برای نوشتن رمان «زندگی کوتاه است و آرزو بی پایان» به پاتریک لاپیره اهدا شد. نویسنده در داستانی عاشقانه از دو مردی می نویسد که یکی متاهل است و در پاریس زندگی می کند و دیگری مجرد و اهل لندن؛ دو مردی که هر دو یک زن، یعنی «نورا» را دوست دارند. یکی در تردید است و دیگری در انتظار، اما هر دو در رنج به سرمی برند. سوفی اوکسانن نیز با رمان «تصفیه» توانست جایزه رمان خارجی فیمنا را دریافت کند. وی پیش از این جایزه ادبی کتابفروشی فنک را نیز دریافت کرده بود.

دو روز بعد نیز نام برنده جایزه ادبی گنکور اعلام شد و به همه پیش بینی ها درباره جایزه ادبی گنكور خاتمه داد و میشل هولبک را با رمان «نقشه و قلمرو» به عنوان برنده این دوره معرفی کرد. او توانست با 7 رای در مقابل 2 رای این جایزه را به دست آورد. «نقشه و قلمرو» پنجمین رمان هولبک و داستان هنرمند موفقی به نام مارتین است که به نویسنده امکان می دهد در زمینه های مختلف هنر روایت را به رخ بکشد و سوژه هایی چون ارتباط با پدر، مرگ، تنهایی، نیاز به خلق و ... را مطرح کند. جایزه ادبی گنكور قدیمی ترین و معتبرترین جایزه ادبی فرانسه است که از سال 1903 به برترین رمان فرانسوی اهدا می‌شود.

اعضاي آكادمي ادبي گنكور جايزه «رمان اول» سال 2010 را به «HHhH»، نخستين اثر بلند «لوران بينه» نويسنده جوان فرانسوي اهدا كردند. عنوان عجیب اين كتاب برگرفته از جمله آلماني «Himmlers Hirn heisst Heydrich» (مغز هيملر هايدريش ناميده مي‌شود) و داستان آن درباره زندگي راينهارد هايدريش، همكار هاينريش هيملر رييس سازمان SS پيش از آغاز جنگ جهاني دوم و در خلال آن است. هايدريش از چهره هایی بود که هیتلر او را همیشه تحسین می کرد و مردم لهستان او را به نام «قصاب پراگ» و هيتلر او را به عنوان «مردي با دل آهني» مي‌شناخت.

روز بعد هم نوبت جایزه ضد-کنگور رسید تا برنده خود را بشناسد و با انتخاب فردریک شیفتر به خاطر رمان «فلسفه سانتی مانتال» فصل جوایز ادبی فرانسه را به پایان برساند. این جایزه که به نام جایزه دسامبر هم شناخته می شود از سال 1989 توسط فیلیپ دنری پایه‌گذاری شده و به طور معمول روز بعد از اهدای جایزه کنگور در هتل لوتسیای پاریس اهدا می شود.

پس از آن نوبت مدیسی بود تا برگزیدگان خود را معرفی کند. جایزه ادبی مدیسی یا همان دوقلوی مدیسی-فمینا، به «میلس دو کرانگال» به خاطر رمان «تولد یک پل» اهدا شد؛ و نشان داد بیشتر بینی ها درست بوده است، زیرا جدیدترین رمان «دو کرانگال» که توجه خوانندگان زیادی را در فروش به خود جلب کرده بود، در سبک و هدایت روایت، نوآور بود. دو کرانگال که از سال 2000 نوشتن را آغاز کرده، در رمان جدید خود از ایجاد پلی حرف می زند که از کالیفرنیا شروع شده و از دوبی تا حومه پاریس و از اولان بانو تا سائوپائولو عبور می کند؛ قطعات جدا از یکدیگر و انسانهایی که باید آن را به هم وصل کنند.

در بخش رمان خارجی نیز هیات ژوری مدیسی، جایزه خود را به «دیوید وان» از آلاسکا برای رمان «جزیره ساچکوان» اهدا کرد.

و سپس نوبت جایزه ادبی رونودو رسید که «ویرجین دپانت» با رمان «بچه آخرالزمان» را به عنوان برنده خود برگزید و توانست جایزه ادبی دوقلوی گنکور را به دست آورد.این رمان حال و هوایی بین هجو اجتماعی و رمان پلیسی معاصر دارد.

رمان «به آنها درباره نبردها، پادشاهان و فيل‌ها بگو» اثر ماتياس انارد هم به انتخاب جوانان دبيرستاني فرانسه موفق به كسب جايزه گنكور دبيرستاني در سال 2010 شد. ماتياس انارد، نويسنده جوان 38 ساله تاکنون جوایز معتبر دیگری را هم کسب کرده که جايزه پنج قاره ادبيات فرانسه و جايزه ادبي ادمه در سال 2000 برای رمان «نهايت شليك» و جوایز معتبري چون دسامبر و اينتر برای رمان «منطقه» در سال 2008 است. 

اینترالیته آخرین جایزه ادبی فرانسه در فصل پاییز، به ژان - میشل اولیویه نویسنده رمان «عشق سیاه» اهدا شد. «عشق سیاه»، داستان موسی پسر آفریقایی است که پدرش او را با یک تلویزیون صفحه تخت عوض می کند و او را به زوج بازیگر هالیوودی می دهد و از آنجا سرگردانی موسی شروع می شود و دست به دست می چرخد. جایزه ادبی اینترالیته از سال 1930 هر سال به اثری از یک روزنامه نگار اهدا می شود.

اما فرانسوی ها نشان لژيون دونور سال 2010 را به تونی موریسون اهدا کردند. این بانوی سیاهپوست آمريكايي و برنده جایزه نوبل این نشان را از «فردريك ميتران» وزير فرهنگ فرانسه در مراسمي در پاريس، دریافت کرد. این جایزه را ناپلئون بناپارت در سال 1802 ایجاد کرده است. 

اما مهم‌ترين مدال افتخار پاريس نصیب «پل آستر» نوينسده مطرح آمريكايي شد. او كه همراه همسرش براي دريافت جايزه در مراسم شركت كرده بود، به زبان فرانسوي سليس گفت: «نسبت به پاريس؛ شهري كه اولين بار در 18 سالگي از آنجا ديدن كردم، احساس نزديكي بسيار مي‌كنم.»

جايزه كتابخانه ملي فرانسه هم برنده خود را شناخت و در دومين دور اهداي این جايزه ، «پي‌ير گويوتا» را شايسته دريافت اين جايزه دانست. پي‌ير گويوتا كه نويسنده و نمايشنامه‌نويس است در سال 1940 متولد شده است.

جايزه بهترين اثر سياسي فرانسه هم به عبدالمالك نويسنده و موزيسين حاشيه‌نشين پاريس اهدا شد. او برای كتاب «جنگ حاشيه شهرها به وقوع نخواهد پيوست» جايزه ادگار فاور را که از سال 2007 تاكنون به بهترين اثر سياسي سال در فرانسه اهدا مي‌شود، به خود اختصاص داد. 

«قدرت تقسيم نمي‌شود» اثر ادوارد بالادور، نخست‌وزير سابق فرانسه، هم موفق به دريافت جايزه كتاب اوژوردويي (امروز) شد. این جایزه از سال 1962 تاكنون به اثر برتري در زمينه تاريخ يا سياست و مربوط به دوره معاصر که به زبان فرانسوی و در فرانسه منتشر شده باشد، اهدا مي‌شود. ادوارد بالادور در سال‌هاي 95-1993 نخست‌وزير دولت فرانسوا ميتران بود.

در همین حال یک نویسنده فرانسوی توانست جايزه داستان مستقل خارجي بريتانيا را به نام خود کند. فيليپ كلودل، نويسنده و كارگردان فرانسوي جايزه داستان مستقل خارجي بريتانيا را براي «گزارش برودك» تصاحب كرد. نام كلودل به عنوان دومين نويسنده فرانسوي كه جايزه داستان مستقل خارجي بريتانيا را از آن خود مي‌كند، در تاريخ اهداي اين جايزه ثبت شد.

«گزارش برودك» تصويرگر زندگي در دهكده‌اي فرانسوي است كه پس از پشت سر گذاشتن جنگ جهاني، با ماجراي يك قتل روبه رو مي‌شود. فيليپ كلودل كه نويسنده 14 رمان است، جوايزه معتبر ادبي فرانسه چون جايزه رنودو را در كارنامه دارد.

پاتريك موديانو نويسنده مطرح فرانسوي نیز، جايزه 300 هزار يورويي بنياد بين‌المللي سيمونه و سينو دل‌دوكا را دريافت ‌كرد. اما این تنها موفقیت او نبود و او توانست جایزه رادیو جنوب غربی آلمان را هم به خود اختصاص دهد.او این جایزه را برای رمان «میدان اتویله» که در ماه آوریل در لیست برترین کتاب های منتخب هیات داوران جای گرفته بود، دریافت کرد. مودیانو که فرزند پدري ایتالیایی‌تبار و مادري بلژیکی است، بيش از 40 سال است كه به صورت حرفه‌اي مي‌نويسد. او در سال 1972 برنده جایزه بهترین رمان آکادمی فرانسه شد و در سال ۱۹۷۸ جایزه معتبر «گنکور» را برد. 

شهر «برمن» آلمان و بنیاد «هاینریش بل» دو اهدا کننده جایزه ادبی «هانا آرنت» برای اندیشه‌های سیاسی، جایزه خود را به «فرانسیس ژولین» فیلسوف فرانسوی دادند. این جایزه 7500 یورویی روز 3 دسامبر (12 آذر) در جریان برگزاری مراسمی در شهر «هانزه اشتات» به این فیلسوف 59 ساله اهدا ‌شد.

«کلود لنتسمن» نویسنده و فیلمساز فرانسوی نیز موفق شد تا جایزه ادبی «ولت» سال 2010 را کسب کرد. این جایزه 10 هزار یورویی در تاریخ 14 آبان در شهر برلین به او اهدا ‌شد.«لنتسمن» متولد سال 1925 در پاریس است و هنوز در آنجا زندگی می‌کند. او در جنگ جهاني به عنوان مردی جوان در جبهه مقاومت ضد هيتلر فعال بود و پس از جنگ به حلقه اطرافیان «ژان پل سارتر» ملحق شد و به نوشتن مقالات فلسفی و رپرتاژ برای نشریه «لس تمپز مدرنز» پرداخت. وی از سال 1986 کار انتشار این نشریه را بر عهده دارد.

در سالی که گذشت فرانسوي‌ها، سي‌امين سال عضويت مارگارت يورسونار (1987-1903) را در آكادمي زبان و ادبيات فرانسه جشن ‌گرفتند. او نخستين زن راه‌يافته به آكادمي بود. برای تقدیر از مارگارت يورسونار، نويسنده مشهور رمان «آلكسيس»، همايش‌هاي مختلفي در ايتاليا، اسپانيا، روماني، مولداوي، بلژيك و كبك كانادا نيز برپا ‌شد.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها