شنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰
انتشار 4 عنوان کتاب جدید از سوی دانشگاه صنعتی شریف

دانشگاه صنعتی شریف چهار عنوان کتاب جدید به قلم اعضای هیات علمی این دانشگاه را با موضوعات صنعت نفت‌، مواد و رله‌های دیجیتالی منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)  موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف برای سال جدید چهار عنوان کتاب «مطالعات یکپارچه مخزن»، «ارزیابی رفتار شکست مواد ترد با استفاده از نرم‌افزار PEC»، جلد نخست «ساختار و منطق رله‌های حفاظتی دیجیتال » و «روش‌ها و مکانیک شکل‌دهی فلزات» را به چاپ رساند.

مطالعات یکپارچه مخزن  
منابع نفت و گاز یکی از مهم­ترین منابع طبیعی ایران به‌­شمار می­‌رود که سرمایه‌گذاری در آن می‌تواند اقتصاد کشور را متحول کند. آموزش نیروی انسانی متخصص در صنعت نفت و گاز  یکی از این سرمایه‌­گذاری­‌هاست که می‌­تواند به تولید هرچه بهتر این منابع کمک کند.

لوکا کوزنتینو در مقام نویسنده این کتاب معتقد است که «متون فنی بسیار ارزشمندی در زمینه‌های مختلف از ­جمله ژئوفیزیک، زمین­شناسی نفت، پتروفیزیک، مهندسی مخازن و شبیه‌سازی مخازن وجود دارد، اما در هیچ­‌یک از این کتاب­‌ها ارتباط و طریقه یکپارچه‌­سازی اطلاعات اخذ­ ­شده از این بخش­‌ها مورد بحث قرار نگرفته است.

 در معرفی این کتاب که به قلم منوچهر دانایی شده می‌خوانیم: «کتاب «مطالعات یکپارچه مخزن» با این هدف نگاشته شده است که خلاء موجود را پر­نماید و در یکپارچه­‌سازی مطالعات مخازن هيدروكربوري قدم بردارد.»  

در صنعت نفت و به‌­ویژه در حوزه اکتشاف و تولید، یکپارچه­‌سازی، فرآیندی است که در آن بخش‌های مختلف به‌­منظور بهبود فرآیند تحلیلی موجود  و یا ایجاد آن ترکیب  و مطالعه می­‌شوند. علاوه بر قسمت‌­های کاری مختلف، متخصصان، نرم‌افزارها و سخت‌­افزارهای بخش‌­ها نیز باید یکپارچه­‌سازی شوند. در این کتاب موضوعات­ یکپارچه­‌سازی، پایگاه داده یکپارچه، مدل زمین‌شناسی یکپارچه، شبیه­‌سازی عددی مخزن، مهندسی مخزن پایه و... معرفی و بررسی شده است.

مخاطبان اصلی این کتاب ژئوفیزیک­دانان، زمین­‌شناسان، پتروفیزیک­دانان، مهندسان مخزن و مدیران مطالعات مخازن هيدروكربوري هستند که در ساخت و مدیریت روند ساخت مدل شبیه­سازی استاتیک و دینامیک مخزن مشارکت دارند. کتاب هشت فصل و 370 صفحه تدوین شده است.
 
ارزیابی رفتار شکست مواد ترد
دکتر هادی حائری، دکتر وهاب سرفرازی و دکتر علیرضا خالو از اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در تالیف کتاب «ارزیابی رفتار شکست مواد ترد با استفاده از نرم‌افزار PEC» مشارکت داشته‌اند.

در این کتاب که در هفت فصل تدوین شده است می‌خوانیم: «به‌طور معمول ناپیوستگی‌های موجود در توده سنگ با فرض ممتد بودن تجزیه و تحلیل می‌شود. این در‌حالی است که بسیاری از درزه‌ها از نظر پیوستگی و تداوم صددرصد کامل نیستند و توسط پل‌های سنگی که ناحیه بین دو درزه است، از یکدیگر مجزا شده‌اند. لذا برای تشکیل سطح شکست، ابتدا باید پل سنگ‌ها گسیخته شوند و گسیختگی آن‌ها به درزه‌های مقطع مجاور وصل شود تا سطح شکست کامل و ممتد شود.»

در تشریح اهداف تدوین این کتاب آمده است: «هدف این کتاب آموزش کُد جریان ذره دوبعدی و مطالعه رفتار برشی درزه‌های ناممتد با استفاده از این کُد است. نحوۀ اعتبارسنجی این نرم‌افزار با تست‌های آزمایشگاهی نیز در این کتاب ارائه شده است. به این‌صورت که با بهره‌گیری از نتایج حاصل از شبیه‌سازی نرم‌افزار PFC2D و آزمون آزمایشگاهی، تأثیر نسبت سطح پل‌سنگ به سطح کل برش، زاویه‌داری پل‌سنگ و تنش نرمال بر حالت، الگو و مکانیزم شکست پل‌سنگ، تنش‌های داخلی پل‌سنگ، منحنی تنش برشی ـ جابجایی برشی، تنش شروع ترک، تنش شکست و شکست آنی و شکست تأخیری پل‌سنگ بررسی می‌‌شود.»

ساختار و منطق رلههای حفاظتی دیجیتال
نخستین جلد کتاب ساختار و منطق رله‌های حفاظتی دیجیتال از سوی مهندس محمد رضائی جگرلوئی و دکتر علی‌محمد رنجبر، از اعضای هیات علمی و با همکاری  مهندس رضا فضایی و مهندس محمدعلی فرحناکیان تالیف و منتشر شده است.

مولفان در جلد نخست که از یک مجموعه دوجلدی است، ضمن تشریح ساختار کلی رله‌های دیجیتالی، انواع شرایط خطا و علت ایجاد آن‌ها در شبکه قدرت را بررسی می‌کند و منطق حفاظتی رله‌های دیجیتال برای تشخیص انواع خطا و اقدامات لازم پیش، حین و پس از وقوع را شرح می‌دهد.

درباره موضوع کتاب می‌خوانیم: «حفاظت بهینه و کارآمد از شبکه‌های قدرت، یکی از حساس‌ترین نیازمندی‌های جامعه برای تضمین سطح قابل‌قبولی از پایداری و قابلیت اطمینان شبکه برق است. بنابراین در تجهیزات به‌کار رفته در زمینه حفاظت از شبکه‌های قدرت از آخرین فناوری‌های روز دنیا استفاده می‌شود. امروزه اکثر رله‌های حفاظتی از نوع میکروپروسسوری هستند که با نام رله‌های دیجیتالی شناخته می‌شوند.»

به ادعای مولفان نخستین‌بار  است که چنین کتابی با این محتوا و چارچوب در ایران چاپ شده است و حاصل چندین سال مطالعات تخصصی و تجربه فعالیت مهندسی در زمینه حفاظت شبکه‌های قدرت است. امید است این کتاب در حد قابل‌قبولی پاسخگوی نیاز مهندسان برق فعال در زمینه حفاظت و همچنین دانشجویان رشته مهندسی برق قدرت در مقاطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد در کشور عزیزمان باشد. در جلد نخست کتاب، انواع فانکشن‌های مورد استفاده در حفاظت خطوط بلند و برخی فانکشن‌های مشترک در حفاظت خط، پست، ترانسفورماتور و غیره تشریح شده است.
 
روشها و مکانیک شکلدهی فلزات
کتاب «روش‌ها و مکانیک شکل‌دهی فلزات» در پنج بخش و در مجموع 21 فصل و 600 صفحه با همکاری دکتر احمد عاصم‌پور، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف و مهندس سینا نظری اونلقی تدوین شده است.   

درباره موضوع کتاب می‌خوانیم: «شکل‌دهی فلزات، فرآیندی است که در آن فلز با اعمال تنش تغییرشکل می‌دهد و محصولی را به‌وجود می‌آورد. آنچه این فرآیند را از سایر فرایند‌ها متمایز می‌کند، بالا بودن کیفیت قطعه از نظر خواص مکانیکی است. عموماً شکل‌دهی فلزات با متغیرهای زیادی همراه است که برای بهینه‌سازی فرایند باید اثرات آن‌ها به‌طور همزمان مد نظر قرار گیرد. منشأ عمده این متغیرها را در سه عامل عمده یعنی ماده اولیه، ابزار (شامل قالب و پرس) و شرایط محیطی (شامل درجهحرارت و اصطکاک) می‌توان جست. یکی از اهدافی که در شکل‌دهی فلزات دنبال می‌‌شود تخمین اثرات همزمان متغیرهای ذکرشده بر فرایند شکل‌دهی است.»

مهندسان مكانيك به ویژه دانشجویان گرايش ساخت و توليد و مهندسان مواد در دوره تحصيلات تكميلي دانشگاه‌ها و همچنين فعالان صنعت در زمره مخاطبان این کتاب هستند. مطالب ارائه ‌شده براي دروس شكل‌دهي فلزات و آناليز شكل‌دهي فلزات و همچنين مراكز پژوهشي صنايع كاربرد دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها