دوشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۴
پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی

انتشارات کتاب نشر با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی» را منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بسیاری از کتابخانه‌ها مانند نهادهای دیگر به برنامه‌ریزی راهبردی می‌پردازند تا نیازهای اطلاعاتی جامعه خود را بشناسند و از نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای مؤثر بر موفقیت خودآگاه شوند. ارزشیابی، برآورد میزان دستیابی به اهدافی معین است و اطلاعات به دست آمده از آن را می‌توان برای اثبات ارزش و اهمیت کتابخانه به‌کار برد. ارزشیابی برنامه‌های کتابخانه برای استمرار برنامه‌ریزی راهبردی نیز ضرورت دارد. اجرای موفق فعالیت‌های مربوط به برنامه‌ریزی راهبردی و ارزشیابی در گرو صرف وقت، تخصیص منابع، آموزش و مشارکت همه ذینفعان است. کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی» این فرایند را به شیوه‌ آسان‌فهم ارائه می‌دهد.
 
کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی» از 6 فصل تشکیل شده است. «برآمدها، خدمات و برنامه‌ها و الگوی OBPE»، «گردآوری اطلاعات»، «تعیین برآمدها»، «طراحی خدمات و برنامه‌ها»، «ارزیابی برنامه‌ها و خدمات» و «هم‌رسانی نتایج» عناوین این فصول را شامل می‌شوند.  
 
کتابداران کتابخانه‌های عمومی، مدیران کتابخانه‌ها، نویسندگان درخواست‌های کمک‌هزینه و هر فرد دیگری که دست‌اندرکار تهیه، اجرا یا ارزشیابی برنامه‌ها و خدمات کتابخانه‌های عمومی باشد، مخاطبان این اثر را تشکیل می‌دهند.
 
نویسندگان در بخش پیش‌سخن، هدف نگارش این اثر را چنین بیان کرده‌اند: «سال 2013 سلسله کارگاه‌هایی در ایالت کالیفرنیا برگزار کردیم با این موضوع که چگونه از الگوی برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور (OBPE) برای بهبود خدمات کتابخانه‌های عمومی و سنجش عملکرد آن‌ها بهره بگیریم. این کارگاه‌های آموزشی با موفقیت چشمگیری همراه شد و 99 درصد از شرکت‌کنندگان بر این عقیده بودند که پس از شرکت در آن‌ها شناخت بهتری از «برآمد» پیدا کرده‌اند. همین موضوع باعث شد کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی را تألیف کنیم.»
 
از جمله بخش‌های این کتاب می‌توان به «برآمدها چه هستند؟»، «الگوی OBPE»، «ارتقای نقش و جایگاه کتابخانه‌»، «مزایای OBPE برای کتابخانه عمومی»، «بهبود مدیریت کتابخانه»، «سیاست‌ها و برنامه راهبردی کتابخانه»، «شاخص‌های دستیابی به برآمدها»، «مراحل خدمات کتابخانه‌ای به سود جامعه»، «بخش اداری کتابخانه» و «جامعه صنفی کتابداران و کتابخانه‌ها» اشاره کرد.
 
در بخش‌هایی از این اثر می‌خوانیم: «کتابداران موفق کتابخانه‌های عمومی می‌دانند که تداوم گفت‌وگو با اعضای جامعه همان‌قدر در موفقیت مأموریت آن‌ها اهمیت دارد که گردآوردن مجموعه‌ها و مراجع، ارائه خدمات مشاوره‌ای به کتاب‌خوانان و برنامه‌ریزی آموزش خردسالان. نمونه‌ای جالب برای ما پروژه «با هم کار کنیم» کانادا بود که در آن کتابداران مسئول برقراری ارتباط با جامعه به محله‌های مختلف ونکوور، رجینا، تورنتو و هالیفکس اعزام شدند. آن‌ها با بخش‌هایی از جمعیت ارتباط گرفتند که به طور معمول مطرود یا محروم به شمار می‌رفتند. در روند چهار ساله پروژه، کتابداران حاضر در دل جامعه با اعضای آن گروه‌های اجتماعی ارتباط مستقیم برقرار کردند تا بتوانند خدماتی متناسب با تجربه زیسته آن‌ها و نه صرفاً میتنی بر دانش حرفه‌ای کتابداری تدوین کنند. آن‌ها موفق به ایجاد ارتباطی اصیل بر پایه اعتماد و احترام متقابل با اعضای جامعه شدند. در نتیجه کار آن‌ها الگوی تازه‌ای از طراحی خدمات مبتنی بر جامعه شکل گرفت.»
 
کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور کتابخانه‌های عمومی» اثر «ملیسا گراس»، «سیندی مدیاویلا« و «ویرجینیاای.والتر» با ترجمه نسیم قیاسی، با شمارگان 3200 نسخه، در 144 صفحه و به بهای 85 هزار ریال از سوی انتشارات کتاب نشر و با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها