چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۰
واکاوی فضا و زمان در فلسفه فیزیک

کتاب «فلسفه فیزیک: فضا و زمان» نوشته تیم مادلین با ترجمه رعنا سلیمی از طرف انتشارات ققنوس منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بی‌شک علم فیزیک بیش از علوم دیگر در ارتباط با طبیعت است و به همین دلیل باید نظریه‌های فیزیک را به صورت ملموس درک کرد و به‌ویژه اهمیت این نظریه‌ها برای شناخت هرچه بیشتر هستی ایجاب می‌کند که به مفاهیم فیزیک و نیز مباحث فلسفی آن توجه خاص شود.
 
 باگذر زمان و پیشرفت علم فیزیک در شاخه‌های مختلف، این علم به‌وفور درگیر ریاضیات و فرمول‌ها شده است به طوری که دیگر کمتر به معنای هستی شناسانه نظریه‌های فیزیک توجه می‌شود. متأسفانه در کشور ما کمتر به مفاهیم فیزیک توجه شده است و درس فیزیک برای دانش‌آموزان اغلب سنگین و مبهم است. مثلاً، کمتر دانش‌آموزی را می‌توان یافت که قوانین نیوتن یا سرعت نسبی را به‌خوبی درک و احساس کرد باشد و این امر میان دانش‌آموز و علم فیزیک همیشه فاصله‌ای ایجاد کرده است.
 
 سیل عظیم کتاب‌های تستی و نکات کنکوری و طرفداران بی‌شمار آن‌ها در سال‌های اخیر گواه این مطلب است که هرچه بیشتر از درک مفاهیم فیزیکی دور می‌شویم، حال آن‌که تعداد انگشت‌شماری خواهان کتابی مثل تاریخچة زمان با فیزیک و واقعیت هستند.
 
علم فیزیک و فلسفه علم دریچه‌ای به رویمان می‌گشاید تا با رموز هستی آشنا شویم. با جستجویی کوتاه در اینترت می‌توان کتاب‌های بی‌شماری درباره فلسفه علم پیدا کرد که مدام بر شمار آن‌ها افزوده می‌شود و یکی دیگر جذاب‌تر است، اما همه نیک آگاهیم که در کشور ما کتاب‌های فلسفة علم بسیار اندک‌اند و ما همچنان ای این قافله عقب‌تر می‌مانیم. اگر در کشور ما کتاب‌های بسیار اندکی در زمینه فلسفه علم تأ‌لیف شده است، لااقل برماست که با ترجمه آثاری از این دست از دانش دیگران بهره‌مند شویم. کتابی که پیش روی دارید درباره مباحث فلسفی فضا و زمان در فیزیک است و پرفسور تیم مادلین، نویسنده کتاب، استاد فلسفه در دانشگاه نیویورک، در مقدمه کتاب را به تمام و کمال معرفی کرده است.
 
فلسفه و فيزيك هر دو مي‌خواهند به دركي روشن از جهاني برسند كه هر آينه در آن زندگي مي‌كنيم. پرسش از ماهيت بنيادي واقعيت‌هاي فيزيكي، هم‌زمان، پرسشي فلسفي و فيزيكي است. فيزيك به بررسي سرگذشت جهان فيزيكي در فضا و زمان (يا فضا - زمان) مي‌نشيند، اما خود فضا و زمان وجودهايي مبهم‌اند كه بر حواس نيز پديدار نمي‌شوند؛ آن‌ها نه هيچ رنگي دارند و نه هيچ طعم، صدا، بو يا شكلي عيني، بلكه ظاهرا ساختاري هندسي دارند. كتاب پيش رو، در پي واكاوي ماهيت اين ساختار، نخست نظريه نسبيت را به مثابه نظريه‌اي در باب هندسه فضا و زمان بررسي مي‌كند و در گام بعد به سراغ نسبيت خاص و نسبيت عام مي‌رود.
 
نویسنده در هفت فصل با عناوین «روایت‌های کلاسیک فضا ـ زمان»، «شاهدی برای ساختارهای فضایی و زمانی»، «حذف ساختار مشاهده‌ناپذیر»، «نسبیت خاص»، «فیزیک اندازه‌گیری»، «نسبیت عام» و «جهت  توپولوژی» به تشریح علمی موضوع فضا و زمان در علم فیزیک در این کتاب پرداخته است و در پیوست، چند مسأله در فیزیک نسبیتی خاص را مطرح کرده است.
 
کتاب «فلسفه فیزیک: فضا و زمان» نوشته تیم مادلین با ترجمه رعنا سلیمی در ۲۶۱ صفحه با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و بهای ۱۷ هزار تومان در نشر ققنوس عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها