پنجشنبه ۹ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۶
کتاب «اسطوره بنیادها: ارج‌نامه ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق» منتشر شد

کتاب «اسطوره بنیادها: ارج‌نامه ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق» از سوی نشر چشمه منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «اسطوره بنیادها: ارج‌نامه ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق» به کوشش محمد شکری فومشی با همکاری سمیرا نیک نوروزی و میثم محمدی از سوی نشر چشمه منتشر شده است.

جستار حاضر ارج‌نامه‌ای است مشتمل بر مجموعه‌ای از مقالات که برخی اندیشمندان، همکاران، دوستان و دوستداران ابوالقاسم اسماعیل پور مطلق تقدیم ایشان کرده‌اند. اسماعیل پور نه تنها نخستین ایرانی است که سراسر عمر علمی و دانشگاهی خود را به طور تخصصی در راه شناخت کیش مانوی اساطیر افسونگرش گرفته تا ادبیات بی‌نظیرش صرف کرد، که در حوزه‌های دیگر علوم انسانی به ویژه در فراخنای ادب فارسی و نقد ادبی و اسطوره‌شناسی و تحقیقات میان‌رشته‌ای نیز بسیار نوشت و بسیار آموخت.

از این رو نویسندگان کتاب بر آن شدند برای او که با آن همه کوشش‌های علمی به نحوی ستایش انگیز مورد توجه جوامع و مراکز علمی ایرانی و خارجی قرار داشته و دارد و یکی از بنیان‌گذاران موثر تحقیقات مانوی در ایران و یکی از تحلیلگران شایسته مسائل اسطوره‌ای و اغدبی میان اهل علم و معنا شناخته شده است این مجموعه را گرد آورند تا نشانه سپاسگزاری همه آنهایی باشد که دانش و دانشی مردان را دوست می‌دارند.

ارج‌نامه پیش روی مشتمل بر 28 مقاله، به دو پاره تقسیم و در سه بخش تقسیم شده است. بخش نخست عمدتا به مقالاتی در زمینه فرهنگ و زبان‌های باستانی ایران اختصاص دارد و بخش دوم به ادبیات فارسی می‌پردازد و بخش سوم مشتمل بر چند مقاله به زبان‌های خارجی است. در فهرست‌بندی جستارهای هر بخش نه ترتیب الفبایی نام نویسندگان مقالات که رابطه موضوعی نوشته‌ها مد نظر بوده است. انشای آثار این مجموعه تا حد ممکن دست تاخورده حفظ شد.

ابوالقاسم اسماعیل‌پورمطلق در 16 شهریور 1333 در محله بیژن حاجی از محلات قدیمی شهر بابل چشم به جهان گشود. وی استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه شهید بهشتی است و چندین سال در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مازندران تدریس کرده است. اسماعیل‌پور در اصل متخصص مطالعات مانوی است و با آثارش گامی ماندگار در راه پایه‌گذاری پژوهش‌های مانوی در ایران برداشته است. تحقیقات او در زمینه اسطوره‌های مانوی یکی از دستاوردهای مهم اسطوره‌شناسی است. استادان پیشکسوت او، مهرداد بهار و ژاله آموزگار عمدتا در حوزه اساطیر زرتشتی بر پایه متون پهلوی آثاری ارزشمند را عرضه کرده‌اند. از این رو در آغاز دهه 1370 شمسی، اسماعیل‌پور با انتشار اثر مشهورش، اسطوره آفرینش در کیش مانی که اکنون ویراست سوم و چاپ ششم آن منتشر می‌شود، گامی نو در تاریخ اسطوره‌شناسی ایرانی برداشت که با زنده‌یاد ابراهیم پور داوود آغاز شده بود. انتشار کتاب اسطوره آفرینش در کیش مانی به زبان انگلیسی (دانشگاه پنسیلوانیا، 2005) گام بلندی دیگرش بود که او را در مقام یک صاحب‌نظر در تحقیقات مانوی و ادب پارسی بیش از پیش در محافل بین‌المللی ایران‌شناسی شناساند.

در کتاب اخیر او پژوهش‌های مانوی‌اش را در آغوش تحقیقات ادبی خویش که از سال‌ها پیش نشان داد در آن دستی تمام دارد، نهاد. این رویکرد نو به مطالعات مانوی نتیجه دیدار وی با استاد ممتاز مطالعات مانوی زنده یاد ورنر زوندرمان، در همایش بین‌المللی صدمین سال کشف متون تورفان، بود، در حقیقت، به پیشنها زورندمان بود که از آن پس تحقیقات مانوی اسماعیل پور عمدتا بر پایه تحلیل متون فارسی و عربی مانوی استوار شد. به عبارت دیگر از آن زمان تاکننون پژوهش‌هایی در حوزه مانی‌شناسی حول محور تاثیرات کیش مانوی در ایران اسلامی از ورای متون کهن فارسی و عربی می‌گردد.

همچنین هدف اصلی اسماعیل پور در حوزه ترجمه که عمدتا مبتنی بر اسطوره پژوهی و ایران شناسی است عرضه آثاری بود که پژوهشگران بومی بدان نیاز داشتند. مانند ادبیات گنوسی، زبور مانوی و هنر مانویکه همگی همسو با تالیفات پیشین و مکمل آنها بوده است. بخش عظیمی از پیکره اسطوره‌های ملل که در آثاری چون دانش‌نامه اساطیر جهان، اساطیر جهان، اساطیر مشرق زمین، و مجموعه اساطیر بین‌النهرین و یونان و مصر و دیگر سرزمین‌ها عرضه کرد اکنون مرجع اسطوره پژوهان است.

کتاب «اسطوره بنیادها: ارج‌نامه ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق» به کوشش محمد شکری فومشی با همکاری سمیرا نیک نوروزی و میثم محمدی با شمارگان 700 نسخه در 427 صفحه به بهای 38 هزار تومان از سوی نشر چشمه منتشر شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها