شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۱
ممنون، کیسه پلاستیکی نمی‌خواهم!

کتاب «چالش جهانی پلاستیک»، مخاطب را با سهم زندگی پلاستیکی در به خطر انداختن سلامت انسان، حیوانات، گیاهان و آلودگی‌های مختلف محیط زیست بیشتر آشنا می‌کند تا به تفکر، تأمل و چاره‌اندیشی منجر شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در سال‌های اخير توليد روزافزون زائدات پلاستيکی به‌ویژه کيسه‌های پلاستيکی به‌عنوان مهم‌ترين معضل زيست‌محيطی مطرح شده که محيط زيست و سلامت جامعه را تهديد و مديريت پسماند را در راستای دستيابی به توسعه پايدار با مشکلات جدی روبه‌رو کرده‌اند. مصرف جهانی پلاستيک‌ها از 5/1 ميليون تن در سال 1950 به 245 ميليون تن در سال 2008 افزايش يافته که اين رشد 163 برابری در طول حدود 60 سال نشان از محبوبيت روزافزون پلاستيک‌ها دارد. در اين ميان مصرف كيسه‌های پلاستيكی، روزبه‌روز فزونی يافته، به‌طوری‌که اين مواد جزء جدايی‌ناپذيری از زندگی روزانه ما شده‌اند. كيسه‌های پلاستيكی مساله نوين، همه‌گير و چالش‌برانگيز جهان مصرف‌گرای ما هستند. اين محصولات اگرچه خواص منحصربه فردی دارند كه منجر به افزايش رغبت و استفاده ما از آن‌ها شده، اما از سوی ديگر آسيب‌های جبران‌ناپذيری به محيط زيست ما وارد كرده‌اند.
 
کتاب «چالش جهانی پلاستیک» تالیف عباسعلی شاه‌علی، جزئیات بیشتری از سهم زندگی پلاستیکی در به خطر انداختن سلامت انسان، حیوانات، گیاهان و آلودگی‌های مختلف محیط زیست پیش‌روی مخاطب قرار می‌دهد. این کتاب در سال جاری از سوی شرکت انتشاراتی پارس پیدورا چاپ و راهی بازار نشر شده است.
 

آلودگی بصری پلاستیک‌ها
«آلودگی بصری یکی از جدی‌ترین نوع آلودگی‌های پسماندهای پلاستیکی می‌باشد. آویزان شدن انواع پلاستیک‌ها از درخت‌ها و حفاظ‌ها، همچنین پراکندگی زشت آن‌ها در جنگل‌ها، مراتع، بیابان‌ها، کویرها، کوهستان‌ها، دره‌ها، دریاها، رودخانه‌ها، اقیانوس‌ها و ...، چهره نازیبایی را از مصرف بی‌رویه و حتی می‌توان گفت مصرف غیرضروری انواع پلیمرهای پلاستیکی توسط انسان‌ها برای طبیعت و اکوسیستم‌های مختلف ایجاد نموده است. جریان باد، سیلاب‌ها، توفان‌ها، کریدورهای هوایی، فشار باد غالب، همه و همه باعث پراکنش انواع پسماندهای پلاستیک‌ها به این اکوسیستم‌های زیبای طبیعی خواهد شد. این آلودگی در چین به آلودگی سفید و در آفریقای جنوبی به گل سفید معروف است. در آماری اعلام شده است که در هر مترمربع سواحل کشور اندونزی، 29 قلم از انواع پسماندهای پلاستیکی یافت می‌شوند. یکی از دلایل اصلی تشدید سیلاب و آب‌گرفتگی معابر شهری، پسماندهای پلاستیکی می‌باشد. تجمع آن در مسیر آب و بند آوردن خروجی‌های سیستم زه‌کشی شهری، باعث سرریز شدن آن از جوی، کانیوو، مسیل و ... می‌شود. در کشور بنگلادش یکی از اصلی‌ترین دلایل سیلاب‌ کشنده‌ای که جان 900 نفر را گرفت، تجمع کیسه‌های پلاستیک شناخته شده است.»


ظروفی که صد در صد گیاهی نیستند
«اگر به واژه ظروف یک‌بار مصرف گیاهی بر روی کالایی برخورد کردید، واقعیتش در بهترین شرایط ساخت، این است که 60 تا 85 درصد این محصول پودر نشاسته است یا ذرت یا سیب‌زمینی و الباقی آن، پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن می‌باشد که به‌کارگیری این پلی‌الفین‌ها به دلیل استحکام پایین و فرایندپذیری نشاسته است، پس صد در صد گیاهی نیست و باز هم دارای پلیمرهای پلاستیک است؛ یعنی 20 – 40 درصد پلی‌اتیلن و پروپیلن موجود در آن، باعث می‌شود تا یک محصول سازگار صد در صد با محیط زیست نباشد. ضمنا استحکام ضعیف، کدر بودن، بوی نامطبوع و قیمت بالای این نوع ظروف، جزو دلایل عدم استقبال عمومی از این نوع فرآورده‌ها می‌باشد.»
 

مصوبات قانونی برای منع استفاده از پلیمرهای پلاستیکی در جهان
«در سال 2002 میلادی، نخستین کشور جهان که استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را ممنوع کرد، بنگلادش بود. به دنبال سیل ویرانگری که در سال 1988 در آن کشور جاری شد و لوله‌ها و مجاری فاضلاب آن کشور با پسماندهای پلاستیکی بسته شده بود، منجر به تصویب این‌ چنین قانونی گشت. کشور بوتان نیز در سال 2007 فروش کیسه‌های پلاستیکی را ممنوع کرد. کشور هنگ‌کنگ نیز در سال 2007 برای فروشندگان کیسه‌های پلاستیکی، مالیات بر آلودگی محیط زیست وضع کرد. در کشور انگلستان در روستایی به نام مادبوری که به‌عنوان نخستین روستای عاری از پلاستیک شناخته شد، ساکنان آن به‌جای استفاده از کیسه‌های پلاستیکی از کیسه‌های مقاوم و چندبار مصرف برای خرید استفاده می‌کنند. در سال 2002 کشور ایرلند مالیات زیادی را به کیسه‌های پلاستیک وضع کرد که منجر به کاهش 90 درصد مصرفی آن‌ها شد. در کشور ایتالیا استفاده از کیسه‌های پلاستیکی در سال 2010 ممنوع شد. در سال 2003 دولت کشور تایوان، عرضه و توزیع کیسه‌های پلاستیکی رایگان را در فروشگاه‌های آن کشور ممنوع کرد. در کشور آلمان، هلند و سوئیس نیز برای استفاده از محصولات پلاستیکی و پلیمری، مالیات‌های قابل‌توجهی وضع و اجرا شده است. و آخرین خبر در این‌باره این است که اتحادیه اروپا در نوامبر سال 2018 میلادی، استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را برای فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای در کشورهای عضو آن، ممنوع و شامل جرایم و مالیات‌های قابل‌توجهی کرده است و ارقام آن به آن اندازه می‌باشد که باید شاهد کاهش چشمگیر مصرف کیسه‌های پلاستیکی در چند سال آینده باشیم.»
 
نخستین چاپ کتاب «چالش جهانی پلاستیک» در 192صفحه با شمارگان 500نسخه به بهای 84هزارتومان از سوی شرکت انتشاراتی پارس پیدورا به بازار نشر عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها