دوشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
جعفری دهقی: مدیر کتابخانه مجلس باید فردی جامع‌الاطراف باشد

محمود جعفری دهقی، دانشیار گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران گفت: مدیر کتابخانه مجلس باید فردی جامع الاطراف باشد که به دقایق کتاب‌شناسی، ظرفیت‌های کتابخانه و شیوه ایجاد ارتباط با جامعه کتابخوان آشنا باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) كتابخانه‌ مجلس شورای اسلامی كه سال‌هاست به عنوان يكی از مراكز علمی و فرهنگی معتبر و مهم در پاسداری از ميراث مكتوبِ فرهنگ و تمدن ايران و اسلام در جهان شناخته شده است دارای گنجينه‌هایی كم‌نظير از منابعی است كه بر اعتبار جايگاه آن به عنوان مركزی مهم در بسط و اشاعه تاريخ علم و فرهنگ افزوده است.
 
تأسیس رسمی کتابخانه‌ای با هدف بنیادینِ حمایت فکری و علمی نمایندگانِ مجلس که از ضرورت‌های اساسی تشکیلِ حکومتِ جدید بود، اگرچه در دوره‌ نخست مجلس با همه‌ عزمی که برای انجام این کار وجود داشت، به‌دلیل مشکلات ناشی از تغییرات اساسی در سیستم حکومتی و مشغله‌های فراوان نمایندگان میسر نشد اما با مساعی و پشتکارِ برخی از نمایندگانِ فرهیخته‌ عضو هیأت رئیسه‌ دومین دوره‌ مجلس شورای ملی و با تصویب آیین‌نامه‌ داخلی جدید مجلس شورای ملی در سال 1287 دنبال شد.

 این کتابخانه که در حال حاضر بیش از 510 هزار کتاب چاپی، 24 هزار کتاب خطی، بیش از 41 هزار مجلد نشریه‌ ادواری و میلیون‌ها برگ سند در آن نگهداری می‌شود، نهادی با سابقه‌ نزدیک به  یک صد سال است که بخش مهمی از میراثِ ماندگارِ تمدنِ کهنسال و بزرگِ ایرانِ اسلامی را بر دوش می‌کشد.

با توجه به اهمیت کتابخانه مجلس برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به کتاب، مدیریت این کتابخانه از حساسیت بالایی برخوردار است، به همین دلیل «ایبنا» در گفت‌وگو با صاحبنظران و کارشناسان، جویای عملکرد چندین ساله این کتابخانه در دوره‌های مختلف مدیریتی و ویژگی‌های مدیر این کتابخانه شده است. مطلب زیر گفت‌وگوی این رسانه با علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی است.

محمود جعفری دهقی، دانشیار گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران است.  جعفری دهقی سوابق اجرایی متعددی دارد که از آن میان می‌توان به مدیر گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی و ایرانشناسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران از 1386 تاکنون،  دانشیار گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران از 1384 تاکنون،  استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از 1365 تا 1384 مدرس زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه لندن از 1374 تا 1375،  مدرس گروه تاریخ در دانشگاه شهید بهشتی از 1378 تا 1380، مدرس دروس رشته فرهنگ و زبان‌های باستانی ایران در دانشگاه شهید باهنر کرمان 1382 و  مسؤل راه‌اندازی گروه ایران‌شناسی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، 1391 اشاره کرد.
 
وی درباره ویژگی‌های مدیر کتابخانه مجلس به «ایبنا» گفت:مدیر کتابخانه مجلس طبعا باد فردی جامع الاطراف باشد که به دقایق کتاب‌شناسی، ظرفیت‌های کتابخانه و شیوه ایجاد ارتباط با جامعه کتابخوان و پژوهشگر آشنا باشد.
 
جعفری‌دهقی در پاسخ به این پرسش که «جایگاه و ویژگی‌های کتابخانه مجلس چیست که آن را از سایر کتابخانه‌های کشور متمایز می‌کند؟» اظهار کرد: کتابخانه مجلس به واسطه دربرداشتن گنجینه عظیمی از نسخ خطی یکی از پُربارترین و گران‌بهاترین کتابخانه‌های ایران و بلکه در خاورمیانه است.
 
وی ادامه داد: در واقع فرهنگ مکتوب ایران اسلامی که شامل علوم و فلسفه و تاریخ و ادبیات این دیار است در مخازن این کتابخانه نهفته و مدیران آن باید جامعه فرهنگی ایران را با این گنجینه آشنا سازند. از سوی دیگر چون کتابخانه مجلس اصولا جنبه پارلمانی دارد لابد خدماتی نیز در این راستا به اعضای محترم مجلس ارائه می‌کند.
 
جعفری‌دهقی در پاسخ به این پرسش که «عملکرد کتابخانه مجلس در دوره‌های مختلف مدیریتی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟» بیان کرد: اینجانب به‌واسطه ارتباطی که خود و دانشجویانم که گروهی از آنها در حوزه ایرانشناسی تحصیل می‌کنند به‌ویژه زمانی که جناب آقای دکتر جعفریان مدیریت کتابخانه را به عهده داشته‌اند هرگاه با این کتابخانه تماس داشته‌ام با گشاده‌دستی ما را راهنمایی کرده‌اند و منابع لازم را در اختیار بنده و دانشجویانم قرار داده‌اند.
 
وی توضیح داد: در واقع هریک از مدیران این کتابخانه ویژگی‌های ارزشمندی داشته‌اند که اگر همه یکجا جمع شوند به غنای مدیریت این کتابخانه خواهد افزود. آقای استاد حائری و استاد  ابهری و استاد جعفریان در جهت احیای نسخ خطی و دیجیتال کردن نسخ تلاش کردند به‌ویژه استاد جعفریان جامعه دانشگاهی و پژوهشگر را با نسخ خطی آشتی داد. جناب استاد رجبی نیز در جهت روابط بین‌الملل و معرفی کتابخانه به جهان بیرون خدمت و فعالیت کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها