شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۱
رقابت نابرابر باغ کتاب با کتابفروشان مستقل

محمود آموزگار؛ رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به آسیب‌های فروشگاه باغ کتاب گفت: راه‌ندازی فروشگاه کتاب در باغ کتاب در مقیاس وسیع و بزرگ میان کتابفروشان کوچک و مستقل نوعی رقابت نابرابر ایجاد می‌کند و کتابفروشان ناگزیر هستند سرقفلی مغازه‌های خود را كه ارزش قابل توجهى دارد به دلیل مقرون به صرفه نبودن واگذار کنند.

محمود آموزگار در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه کاربری فروشگاهی باغ کتاب تا قبل از پایان مراحل کار در این مجموعه هیچ وقت قطعی نبوده است، عنوان کرد: اگرچه در مقاطعی فروشگاهی شدن باغ کتاب مطرح شده است اما هيچگاه تبديل شدنش به فروشگاه کتاب قطعى نبوده است و دلیل اصلی این ادعا سخنرانی شهردار وقت تهران در مراسم اختتامیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است که اعلام کرد فضای مسقفی به وسعت 130 هزار مترمربع در باغ کتاب برای برگزاری نمایشگاه بیست و نهم در اختیار برگزارکنندگان قرار خواهند داد و این نشان می‌دهد که قرار نبوده است آنجا به فروشگاه تبدیل شود.
 
وی افزود: اما در یک فاصله زمانی بعد از شروع فعالیت باغ کتاب، بدون توجه به مجموعه مسائل و حواشی که ایجاد می‌کرد قرار شد از این مجموعه به عنوان فروشگاه بهره‌برداری شود که این موضوع اعتراض‌هایی را در میان اهالی صنف به وجود آورد که به امضای نامه‌ای منجر شد که به مراجع مختلف مثل شهرداری تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتاق اصناف ارسال شد.
  
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان نگرانى از احتمال آسیب‌های زیاد به كتاب فروشان مستقل و كوچك با استفاده فروشگاهی از باغ كتاب گفت: ما فکر می‌کردیم مدت زمان بیشتری نیاز است تا مشخص شود که ایجاد بزرگترین فروشگاه کتاب دنیا در شرایطی که مخاطبان افزایش پیدا نکرده‌اند و تقاضای کتاب بالا نرفته است، در چه مدت زمان به کتابفروشی‌های مستقل آسیب می‌رساند، اما آثار و شواهد آن اکنون به روشنی مشخص شده است.
 
آموزگار به افت فروش کتابفروشی‌های غيرخصوصی اشاره کرد و یادآور شد: اگرچه فقط چند ماه از آغاز فعالیت این مجموعه می‌گذرد اما آثار منفى زیادی حتی بر فروش شهرکتاب‌ها داشته است، به طوری که طبق مشاهدات میدانی شاهد افت فروش 30 تا 50 درصدی در این مجموعه‌ها هستیم و این آسیب کتابفروشی‌های کوچک و مستقل را طبعاً بيشتر تهدید می‌کند و به نظر می‌رسد کتابفروشی‌ها بعد از مدتی باید فروشگاه‌های خود را تعطيل كنند.

وی تاکید کرد:‌ اين تصوير تلخى است كه به‌زودى به مناظر عمومی كشور تبدیل خواهد شد؛ شهرهايى بدون كتابفروشى‌هاى مستقل و كوچك و فقط داراى يك فروشگاه كتاب بزرگ در پايتخت كه با پول و امكانات مردم تهران بنا شده و افتخار مديرانش اين است كه مطابق ارزيابى‌هاى گينس و بلومبرگ بزرگترين كتابفروشى جهان است. متاسفانه مدت‌هاست كه اين مدل از توسعه در كشور اجرا مى‌شود.

آموزگار با بیان این مساله تعطيلى صنوف وقتى كه از نظر اقتصادى كاملاً متكى به خود بوده و با خانواده‌هايشان جمعيتى حدوداً بيست ميليونى را تشكيل مى‌دهند، چه معنى دارد گفت: مسئولين فرهنگى كشور و شهردارى‌ها اگر مصمم به توسعه در حوزه‌هاى فرهنگى هستند امكان مشاركت و استفاده همه افراد كشور را در این پروژه‌ها فراهم كنند مثلاً چرا به بند ٢٤ ماده ٥٥ قانون شهردارى شغل كتابفروشى را نمى‌افزايند كه تاسيس كتابفروشى در هر كوى و برزنى در سراسر كشور ممكن شود؟ مگر كتابفروشى چه تفاوتى با داروخانه دارد؟
 
لزوم توجه شهرداری و شورای شهر
 رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در بخش دیگر سخنان خود درباره توجه شهرداری و شورای شهر به موضوع باغ کتاب گفت: پیش از این مطرح کرده بودیم که منتظر استقرار شهردار تهران و شورای اسلامی شهر تهران هستیم و اکنون از اینکه نایب رئیس کمیسیون اجتماعی شورای شهر تهران به موضوع باغ کتاب توجه کرده است خوشحال هستیم و انتظار داریم که اقدامات جدی‌تری در این زمینه صورت گیرد.
 
وی ادامه داد: بی‌توجهی به این ماجرا یعنی اینکه در آینده‌ای نزدیک گفته‌های مدیر باغ کتاب تحقق پیدا می‌کند، مدیر باغ کتاب چندی پیش در یک گفتگوی رسانه‌ای گفته بود که در آینده 60 مگامال در تهران ساخته خواهد شد و کتابفروشی‌ها باید فکری به حال خود بکنند چون تا پنج ـ شش سال آینده باید كارشان را تعطیل کنند.
 
 آموزگار همچنین به عدم حضور خود در مراسم هفته کتاب شهردار با اهالی نشر هم اشاره کرد و یادآور شد: در هفته كتاب مراسم دیدار اهل فرهنگ و هنر از جمله ناشران با حضور شهردار تهران در باغ کتاب برگزار شد و با وجود اینکه شهرداری مکان‌های زیادی برای برگزاری این قبيل مراسم دارد و دو سال قبل نیز در بوستان گفتگو دور هم جمع شدیم به تقاضاى من مبنى بر تغيير مكان توجه نشد و با همه حواشی موجود، این مراسم در باغ کتاب گرفته شد و به دلیل اینکه حضورم نشان‌دهنده این بود که به خواسته همکارانم توجه نکرده‌ام، درحالي كه به نامه اعتراضى آن‌ها هنوز از سوى مقامات شهرى پاسخى داده نشده بود، در مراسم حضور پیدا نکردم.
 
وی همچنین درباره لزوم توجه اعضای شورای شهر و شهردار تهران به موضوع باغ کتاب، عنوان کرد: امیدواریم شورای شهر و شهرداری تهران با توجه به گرایش‌های قوی فرهنگی که در این دو مجموعه وجود دارد، در تعامل با اهل صنف و كتابفروشان و مسئولان فرهنگی برای بهبود وضعیت باغ کتاب جلسات و نشست‌های مشترک برگزار کند تا به راهکار درست و مناسبی دست پیدا کنیم، در این زمینه باید مذاکراتی انجام و صدای متعرضان شنیده شود و با همراهی و همفکری با شهرداری بتوانیم به راه‌حل درست و اصولی برسیم.
 
تهدید انحصارگرایی
 رئیس انحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه فروش کتاب در باغ کتاب به فعالیت کتابفروشی‌های مستقل و کوچک آسیب می‌زند، تاکید کرد: این نحوه بهره‌برداری از فروشگاه کتاب این مجموعه نوعی انحصارگرایی در پی دارد، زیرا تخفیف‌هايى كه بهره‌برداران خاص اين فروشگاه از ناشران مطالبه مى‌كنند الان به 40 درصد رسیده است و در حالی که فروش کتابفروشی‌های مستقل و کوچک نیز افت کرده است، طبیعی است که ناشران گرایش بیشتری پیدا می‌کنند که کتاب‌هایشان را به باغ کتاب بدهند و گویی به‌زودى تنها كتابفروشى انحصارى كشور با تاسيس شعباتى در ديگر كلانشهرها مي‌شود.
 
آموزگار افزود: قدرت مانوری که باغ کتاب پیدا می‌کند، می‌تواند شرایط محدودکننده‌ای را برای ناشران تعریف کند که چه میزان تخفیف به باغ کتاب بدهند و اگر قبول نکنند، کتاب‌هایشان را نپذيرند و این انحصارگرایی اصلا به نفع صنعت نشر کشور نیست و این حوزه را تهدید می‌کند.
 
وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر اقدامات خوب و مناسبی برای حمایت از کتابفروشان انجام شده است، گفت: طرح کتابگردی که از سه سال پیش توسط احمد مسجدجامعی راه‌اندازی شد با هدف حمایت از کتابفروشی‌های کوچک و مستقل بود، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز زمانی که معاون فرهنگی بود، شنبه‌ها به کتابگردی می‌رفت که تمام این اقدامات نوعی حمایت از کتابفروشی‌های مستقل بود.
 
آموزگار از طرح‌های فصلی کتاب به عنوان دیگر اقدام حمایتی فرهنگی از کتابفروشان نام برد و افزود: با این طرح بخشی از یارانه نشر به سمت کتابفروشی‌ها سوق داده شد که می‌توانیم آثار آن را در حوزه نشر ببینیم، البته مدعی نیستيم که این طرح‌ها درمان قطعی درد کتابفروشی‌ها است اما معتقديم در شرایط فعلی وضعیتی را فراهم می‌کند که کتابفروشان به بقا امیدوار می‌شوند و این توجه قطعا در آینده به نتایج صحیح‌تر و موثرترى می‌رسد.
 
وی تاکید کرد: اما در کنار همه این اقدامات، وقتی کتابفروشی بزرگی با جاذبه‌های دیدنی فراوان در باغ کتاب راه‌اندازی می‌شود که حتی بر فروش شهر کتاب‌ها هم تاثیر داشته است، دور از ذهن نيست كه عده‌اى نيز كه امكان مالى‌اش را دارند هموراه با كودكانشان راهى تهران شوند، پس اين پیش‌بینی عجيبى نيست که به زودی باغ كتاب جای کتابفروشی‌ها را بگیرد.
 
وی با بیان اینکه کاربری باغ کتاب بارها در طول سالیان اخیر، تغییر کرده است، گفت: مى‌گويند برای ساخت این مکان حدود 300 میلیارد تومان هزینه از زمین و عوارض مردم تهران خرج شده است و علت فروشگاهی شدن آن نیز کسب درآمد برای جبران هزینه‌های ساخت آن است اما درباره بهره‌بردارى خاص آن سكوت مى‌كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط