یکشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
تاثیر هفت تا دوازده درصدی افزایش تعرفه مرکب در حوزه نشر

بابک عابدین؛ عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني ايران با اشاره به تبعات افزایش تعرفه واردات مرکب بر حوزه نشر گفت: به دنبال افزايش نرخ دلار در کشور، همچنین تصمیمات اخیر مبنی بر افزایش تعرفه واردات مرکب در کشور پیش‌بینی می‌شود قیمت این کالا به عنوان یکی از مواد اولیه صنعت چاپ و نشر حدود هفت تا 12 درصد در بخش کتاب تاثیرگذار باشد.

بابک عابدین در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه مرکب از سال‌ها پیش در فهرست تعرفه پنج درصدی واردات قرار داشت،‌ عنوان کرد‌:امسال این تعرفه به 10 درصد رسيد و طبق آخرين شنيده ها قرار است به 15 درصد افزایش پیدا کند که این افزایش تعرفه زنگ خطری جدی برای فعالان صنعت چاپ در حوزه‌های مختلف، به ویژه صنعت نشر ایران خواهد بود.
 
وی ادامه داد: مرکب چاپ در فرایندهای مختلف این صنعت مصرف می شود، مانند چاپ افست، فلکسو، لترپرس، روتو گراور و سيلك اسرين به تناسب نیازی که چاپخانه‌دار دارد استفاده می‌شود و این مرکب به جز استفاده در محصولات چاپی و فرهنگی برای صنایع دیگر هیچ مصرفی ندارد.
 
عابدین با بیان اینکه برخی مواد واسطه‌ای در چرخه تولید صنعت چاپ مواد اولیه چاپخانه‌ها است، گفت: در این زمینه نمی‌توانیم بگوییم که این مواد واسطه‌ای هستند زیرا بدون فرایند چاپ ارزشی ندارند. به عنوان مثال کاغذ سفید،انواع فيلم ها یا مرکب بدون استفاده از فرایند چاپ هیچ استفاده دیگری ندارند و به همین دلیل دولت نباید به این مواد به عنوان مواد واسطه‌ای یا تزیینی نگاه کند و تعرفه برای آن ببندد.  مركب‌ها فقط در پروسه چاپ قابليت ارزش افزوده دارند و بايد با حداقل حقوق و عوارض در زنجيره تأمين قرار بگيرند.
 
وی افزود: طبق قانون  برای بسياري از مواد اوليه و واسطه‌اي وارداتي كه فاقد مزيت رقابتي در زنجيره توليد و صادرات هستند تعرفه ۵ درصد پیش‌بینی شده است و هیچ‌گونه حقوق و عوارض گمرکی ندارند. مرکب چاپ تا پیش از این در این فهرست قرار داشت اما متاسفانه از این دایره خارج شده است.
 
عدم رقابت تولید داخلی و مرکب وارداتی
رییس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ با اشاره به علت افزایش تعرفه واردات مرکب، توضیح داد: کالایی که برای کشور تولید می‌شود باید مزیتی برای جامعه، مصرف‌کننده و صنایع زیردستی کشور داشته باشد و به عبارتي یک مزیت رقابتی در نقطه فروش براي محصول نهائي ایجاد کند. یعنی کالای تولیدی داخل باید به قیمتی به دست مصرف‌کننده برسد که ارزش نهایی آن نسبت به کالای مشابه خارجی آن ارزان‌تر باشد و استفاده از آن كالاي توليد شده را به هنگام عرضه به بازار رقابتي نمايد، در غير اين صورت فاقد مزيت رقابتي است.
 
عابدین تاکید کرد: در این زمینه اگر کیفیت آن از مشابه وارداتي بهتر نیست حداقل متناسب با استاندارد جهانی باشد تا بتوانيم توليدات چاپي که از مرکب استفاده می‌کنند را طبق نياز و استانداردهای جهانی به بازارهای داخلی و خارجي ارایه دهيم و اگر این مرکب‌ها مزیتی برای مصرف‌کننده یا صنایع زیردستی ایجاد نکنند، تولید آن برای کشور چه فایده‌ای دارد؟
 
مدیر چاپ صفا با بیان اینکه افزایش تعرفه واردات مرکب در داخل کشور با هدف حمایت از تولید داخلی انجام می‌شود، عنوان کرد: دولت باید برای حمایت از تولیدکننده داخلی به صورت مستقیم وارد شود نه اینکه با افزایش تعرفه‌ها این حمایت را از جیب مصرف‌کننده نهایی انجام دهد. به عنوان مثال به تمام چاپخانه‌های دولتی، نیمه دولتی و شبه‌دولتی خود بگوید فقط باید از مرکب ایرانی استفاده کنید و از مرکب‌های خارجی نباید استفاده کنید، در حالی که اینکار انجام نمی‌شود.
 
عابدین یادآور شد:‌ پيرو مطالعات انجام شده هيچ نمونه معتبري پيدا نكرديم كه افزايش كيفيت و كميت در توليد مركب را با افزايش حقوق و عوارض ورود آن تأييد كند. در این زمینه حمايت از توليد داخل تعاريف و گزينه‌هاي بسيار مؤثرتري دارد كه متاسفانه توجهي به آن‌ها نمی‌شود.
 
وی همچنین درباره بحث کیفیت مرکب‌های داخل کشور، گفت: مرکب‌ هاي با  کیفیت توسط موسسه بزرگی به نام «فوگرا» تایید می‌شود. داشتن گواهي نامه استاندارد فوگرا می‌گوید مرکبی که لوگوي يك برند را با رنگ قرمز در  ایران چاپ می‌کند باید با رنگ قرمزی که همان لوگو را در افریقا چاپ مي‌کند یکسان باشد و سنجش بازتابش نور از مرکب همسان باشد. مرکب‌ها باید از این استاندارد برخوردار باشند تا پس از چاپ شدن بازپردازش نور به چشم انسان همان رنگی باشد که برند تعریف کرده است.  همچنين در اين گواهي نامه خواص ديگر مركب ها طبق ايزوهاي مختلف مانند سرعت خشك شدن، تيراژ چاپ و ...در پروسه چاپ اندازه گيري مي‌شود.
 
مرکب‌های ایرانی استاندارد نیستند
مدیر انتشارات سایبک با بیان اینکه بسیاری از مرکب‌های ایرانی در زمینه بازپردازش نور دچار مشکل هستند، عنوان کرد: تا زمانی که مرکب‌ها الفبای اولیه حضور در رقابت‌های جهانی و استانداردهای این حوزه را نداشته باشند چگونه می‌خواهند به استاندارد تولید یک سفارش‌دهنده برسد. بارها به این مشکل برخوردیم که سفارش‌دهنده جهانی  يا برند داخلي می‌گوید استاندارد رنگ من در کشورهای مختلف یکسان است اما این مرکب چنین ویژگی‌هایی ندارد و هر سری تولید مرکب جدید با رنگ قبلی متفاوت است.
 
وی تاکید کرد: بهره‌مند نبودن مرکب‌های ایرانی از استاندارد فوگرا مشکل جدی است که کار را برای بسیاری از فعالان چاپی با مشکل روبرو کرده است و آ‌ن‌ها ترجیح می‌دهند برای اینکه در نهایت با سفارش‌دهنده به مشکل برنخورند از مرکب خارجی استفاده کنند. همچنين ميزان استفاده از تركيبات و مواد عالي فرار در برخي مركب‌هاي داخلي مشخص نشده است و ميزان بيش از حد مجاز اين تركيبات براي سلامتي مضر است.
 
وی با بیان اینکه در سیستم تولید چاپ اکنون از ماشین‌آلات مدرن و به‌روز استفاده می‌شود، یادآور شد: سرعت بسیار بالایی در سیستم تولید چاپ داریم و وقتی از مرکبی استفاده کنیم که زود خشک نشود یا پوشش‌دهی خوبی نداشته باشد کار به مشکل برمی‌خورد. اگر هم سرعت تولید را کاهش دهیم در اصل بهره‌وری خود از سرمایه‌ گذاری که انجام‌ داده‌ایم را از بین می‌بریم.
 
عابدین تاکید کرد: از سوی دیگر نامناسب بودن مرکب‌ها موجب می‌شود خرابی و ضایعات کار زیاد شود و همه این‌ها به متضرر شدن سیستم تولید منجر می‌شود، زمانی که مرکب داخلی امکان و امتیاز ویژه‌ای در چرخه ما ایجاد نمی‌کند از محدود کردن مرکب‌های وارداتی چه نتیجه‌ای به دست می‌آید به جز اینکه مصرف‌کننده نهایی باید این مابه‌التفاوت قیمت را بپردازد.
 
وی همچنین درباره بهای مرکب وارداتی با توجه به گرانی قیمت دلار در روزهای اخیر توضیح داد: هر کیلو مرکب خارجی وارداتی و اروپایی بیش از ٣٠ هزار تومان است و اگر تعرفه آن افزایش پیدا کند، در نهایت در قیمت تمام شده تاثیر خواهد گذاشت و بخش زیادی از فعالان تولیدی و دست‌اندرکاران چاپ دچار مشکل می‌شوند. وقتی یک کارخانه تولیدی با ۱۰۰ کارگر را با یک صنعت بسیار استراتژیک مثل چاپ مقایسه می‌کنیم که ده‌ها هزار نفر در آن مشغول کار هستند و میلیون‌ها نفر به هزینه‌های تولید این صنعت وابسته هستند و قدرت خرید مردم به کالای نهایی این صنعت ارتباط مستقیم دارد، چرا باید افزایش داشته باشد.
 
افزایش تعرفه مرکب به ضرر صنعت نشر
به گفته عابدین، این موضوع در شرایطی بیان می‌شود که سفارش‌های چاپی در حوزه کتاب با رکود مواجه است و تولیدکننده و سفارش‌دهنده در معضل معاملاتی قرار گرفته که نمی‌تواند خرید کند زیرا نرخ دلار در نوسان است و نمی‌داند اگر امروز سفارش بدهد آیا فردا می‌تواند هزینه‌های تولید را مجددا تامین کند و به همین دلیل سفارش نمی‌دهد و با این کار زنجیره تولید مختل می‌شود.
 
وی با بیان اینکه افزایش تعرفه مرکب در حوزه کتاب و مطبوعات نیز تاثیر زیادی دارد، گفت: باید دید آیا قیمت مرکب داخلی بعد از افزایش تعرفه‌های وارداتی مرکب و افزایش قیمت دلار ثابت می‌ماند؟ درحالی که این اتفاق نمی‌افتد و تولیدکننده داخلی به دلیل هزینه‌هایی که دارد قیمت فروش را با قیمت دلار تنظیم می‌کند و قیمت فروش را با احتساب هزینه گمرکی واردات قیمت‌گذاری می‌کند و به مصرف‌کننده می‌رساند.
 
وی ادامه داد: برای صنعت چاپ فرقی نمی‌کند کالای نهایی کتاب، روزنامه، بنر یا یک بسته‌بندی باشد.  به تناسب این افزایش تعرفه، قیمت‌ها بالا می‌رود و در بخش کتاب به دلیل ضعفی که در این زمینه وجود دارد مشکلات حاد‌تر می‌شود.
 
به گفته مدیر چاپ صفا، قدرت خرید کتاب برای مردم بسیار پایین است و همین حالا هم عده زیادی از مردم نمی‌توانند کتاب خریداری کنند و چگونه می‌توانیم به ناشر بگوییم مرکب کیلویی ٣٠ هزار تومان است و بخواهیم قیمت افزایش مرکب را از آن‌ها بگیریم.
 
عابدین همچنین درباره پیش‌بینی افزایش تعرفه مرکب بر قیمت کتاب نیز گفت: با توجه به اینکه هزینه دلار قیمت مرکب را افزایش داده است و از سوی دیگر تعرفه واردات بر روی آن تاثیر دارد و این تعرفه به دلار در گمرک حساب می‌شود پيش‌بيني مي‌كنم كه با در نظر گرقتن شرايط و نوع چاپ كتاب،  در حال حاضر قیمت تولید کتاب بین هفت تا دوازده درصد بالا می‌رود و  در پايان در خواست مي‌کنم که تعرفه، حقوق و عوارض واردات تمام مواد مصرفي اوليه و واسطه‌ای در صنايع چاپ، نشر و بسته‌بندي به حداقل كاهش يابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط