دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۹
صنف برای برگزاری نمایشگاه کتاب بعدی توانایی دارد

محمود آموزگار با تایید مشکلات صنعت نشر و ضعف شبکه‌های توزیع و فروش در کشور گفت: تا زمانی که بتوانیم اصلاحی در جریان توزیع ایجاد کنیم، نمایشگاه کتاب باید برگزار شود.

محمود آموزگار؛‌ رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره واسپاری امور اجرایی نمایشگاه به صنف با توجه به چهار دوره تجربه اداره بزرگترین رویداد فرهنگی کشور گفت: معتقدم نمایشگاه را می‌توان با بودجه خیلی‌خیلی کمتری اداره کرد. صنف تجربه مناسب را اندوخته و برای اداره کامل نمایشگاه از توانایی لازم برخوردار است. دورنمای صنف، برای سال‌ آینده، اداره کامل نمایشگاه است.     
 
وی با تاکید بر توانایی صنف در اداره نمایشگاه ادامه داد: با واگذاری کامل اداره نمایشگاه به صنف بی‌تردید دغدغه همه بخش‌های نشر اعم از نویسندگان، ‌مترجمان، ویراستاران، کتابفروشان توزیع‌کنندگان ناشران دیده خواهد شد؛ علاوه‌براین واگذاری کامل نمایشگاه به صنف زمینه افزایش تعامل با فعالان حوزه نشر دیگر کشور‌‌های را فراهم خواهد کرد همچنین افزایش در‌آمد‌زایی را شاهد خواهیم بود.     
 
آموزگار درباره رویکرد برخی ناشران درباره تاثیر منفی برگزاری نمایشگاه بر کارکرد کتابفروشی‌ها افزود: به نظر دوستان ناشری که در این دوره نمایشگاه شرکت نکردند، احترام می‌گذارم و اگر در جایگاه رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان فعالیت نمی‌کردم، علاقه‌مند بودم که در نمایشگاه شرکت نکنم؛ اما با توجه به آمار پروانه نشر، تعداد قابل توجهی ناشر کوچک فعالیت می‌کنند که مشکلات زیادی را برای حضور در نمایشگاه متحمل شدند.
 
وی افزود: ترجیح من این است که ناشران غائب این دوره برای نمایش تازه‌های خود در نمایشگاه شرکت می‌کردند چراکه برای ناشران متقاضی معرفی تازه‌ها تسهیلاتی، مانند غرفه مجانی پیش‌بینی شده بود. هرچند که تعداد اندکی از ناشران به دلیل حمایت از کتابفروشان در نمایشگاه شرکت نکردند اما به نظر می‌رسد غیبت این ناشران نیشتری بود به دملی که سال‌هاست صنعت نشر را رنج داده است.   
 
آموزگار با بیان این مطلب که سال‌ها موضوع شرکت نکردن در نمایشگاه وجود داشته ادامه داد: هرچند که دوره‌های قبل این مباحث مطرح می‌شد اما این مهم بود که ابتدا در بین همکاران صنفی گوش شنوایی برای پذیرفتن اهمیت موضوع پیدا شود. عده‌ دیگری از همکاران صنف(از جمله)، معتقدند نمایشگاه کتاب تهران محاسنی از‌جمله فرصت عرضه بضاعت یک سال نشر در یک مکان را فراهم می‌کند.
             
این فعال حوزه نشر با اشاره به کتابسازی و نقد کردن بُن به‌عنوان مشکلات نمایشگاه گفت: کنار همه مشکلات، در نمایشگاه شاهد حضور ناشرانی با کتاب‌های قابل‌توجه هستیم، بنابراین حضور پیدا کردن در نمایشگاه با موضوع حمایت از کتابفروشان منافاتی ندارد.
 
آموزگار با اشاره به تقویت حنبه نمایشگاه، نمایشگاه کتاب تهران با وجود حضور غرفه پایتخت کتاب ایران،‌ روستا‌ها و عشایر دوستدار کتاب در مصلا بیان کرد: اقدام  وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در معرفی امکانات پنهان مانند تلاش قابل توجه روستا‌های برتر جشنواره روستا‌ها و عشایر دوستدار کتاب در  نمایشگاه کتاب تهران با اهمیت و افتخارآمیز است.
     
این فعال حوزه نشر درباره تاثیر‌گذاری تلاش صنف در پیشبرد اهداف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: به‌نظر می‌رسد که تفکرات صنف فرصتی را برای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فراهم کرد و حضور دکتر صالحی نیز در وزارتخانه متقابلا برای صنف فرصتی را فراهم کرد؛ به‌عبارت دیگر این فرصت‌ها موجب شد تا گاهی حتی بدون گفت‌و‌گو به وحدت نظر برسیم.    
 
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان با اشاره به مصوبه شورای سیاستگذار سی‌و‌یکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مبنی بر تعیین حد نصاب جدید برای ناشران متقاضی حضور در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بیان کرد: ناشران کوچک برای حضور در این دوره از نمایشگاه با توجه به مصوبه شورای سیاست‌گذاری و همچنین  گرانی کاغذ، مشکلات فراوانی را پشت سر گذاشتند و تعدادی از ناشران کوچک مجاز نبودند که در نمایشگاه شرکت کنند.
 
این فعال حوزه نشر با اشاره به تشکیل کارگروه ویژه برای بررسی حضور ناشران کوچک و متقاضی حضور در نمایشگاه گفت: بعد از اعلام مصوبه شورای سیاست‌گذاری با انتشار پیام در فضای مجازی خبر تشکیل کارگروه ویژه را اعلام کردم. محتوای کتاب‌‌های ناشرانی که تعداد عنوان کتاب‌ آن‌ها به حد نصاب نرسیده در این کارگروه بررسی شد. معتقدم که تشکیل این کارگروه وظیفه اتحادیه بود.
 
آموزگار با تاکید بر اهمیت نمایشگاه برای ناشران کوچک ادامه داد: ناشران کوچک به دلیل مشکلات و در واقع امکانات محدود جریان توزیع، راهی برای ورود به این شبکه پیدا نمی‌کنند. علاوه براین توزیع‌کنندگان، با توجه به مسائل ومشکلات مختلف، تلاش دارند به حوزه‌هایی توجه کنند که از بازگشت سرمایه امید دارند.
 
این فعال حوزه نشر با طرح پرسشی مبنی بر وضعیت ناشران کوچک با توجه به مشکلات جریان توزیع افزود: مخاطب نخست این پاسخ خود من هستم؛ تا زمانی که بتوانیم اصلاحی در جریان توزیع ایجاد کنیم، نمایشگاه باید برگزار شود.
 
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره زمان ایجاد اصلاح در جریان توزیع کتاب با توجه  به تجربه 31 دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: مکان تشکیل اتاق فکر اصلاح و رفع مشکلات نشر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست، بلکه در صنف است. تجربه سال‌‌های گذشته نشان داده که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکان مناسبی برای تولید فکر نبوده و مشکلات فعلی نتیجه تدابیر مدیریت دوره‌های مختلف است.
 
وی ادامه داد: نخستین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران سال 1367 با حضور 200 ناشر برگزار شد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این سال جریان صدور مجوز را آغاز کرد و امروز بیش از 16 هزار پروانه نشر وجود دارد. هرچند‌که اعلام می‌کنند 11 هزار صاحب مجوز نشر فعالیتی ندارند و سالانه حتی یک عنوان کتاب منتشر نمی‌کنند، این امر نشان از اتخاذ سیاست‌‌های غلط طی دوره‌های گذشته است. بنابراین فعالان بخش‌های مختلف نشر اعم از فروش، توزیع، تالیف، ترجمه و ویرایش، باید برای رفع مشکلات و بهبود وضعیت نشر فکری کنند.
 
آموزگار درباره دلایل نبود پایه‌های شکل‌گیری جریان توزیع کتاب بیان کرد: قمیت‌گذاری کتاب دقیق نیست. تعیین سهم بخش‌های مختلف از پشت جلد کتاب اشکال دارد به‌عبارت دیگر درجریان قمیت‌گذاری به‌عنوان مثال به اجاره‌بهای دفتر نشر و انبار بی‌توجهی می‌شود. سهم کتابفروشان در تعیین قیمت پشت جلد کتاب 25 درصد است در حالی‌که حداقل سهم جهانی 33 تا 40 درصد است. باید این تغییرات را دید تا شبکه توزیع طبیعی سروسامان بگیرد.
 
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره ظرفیت‌های در‌آمدزایی نمایشگاه افزود: اگر سال‌ آینده اداره نمایشگاه به صنف سپرده شود یکی از راه‌های درآمد‌زایی دریافت اجاره‌بهاست. معتقدم می‌توان با تقسیم‌بندی کیفی غرفه‌ها اجاره‌بها را تعیین کرد. براساس تقاضای برخی ناشران برای در اختیار داشتن فضای بیشتر، بار اضافی به نمایشگاه تحمیل شد. شورای سیاست‌‌گذاری بعد از بحث و بررسی مقرر کرد که حداکثر متراژ غرفه از 200به 250 متر افزایش پیدا کند. معتقدم هر ناشر برای دریافت فضای بیشتر اجاره‌بهای بیشتری بپردازد.
 
وی ادامه داد: جریان توزیع کتاب با ایجاد توازن در سراسر کشور شکل می‌گیرد. صنف وظایف سنگین و مهمی برای شکل‌گیری جریان توزیع دارد و اگر مشکلات صنف بر طرف شود و با طرح و ایده اتحادیه سراسری نشر، مخالفت نشود، بدون هزینه، فعالیت‌های زیادی را می‌توان با بسیج همه نیرو‌‌های سراسر کشور انجام داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها