یکشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۷
برنامه‌های هفته کتاب با در نظر گرفتن نیاز مخاطب اجرا شود

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در آستانه بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی گفت: اگر برنامه‌‌‌های قابل ارائه در هفته کتاب، برای ترویج کتابخوانی هوشمندانه و با در نظر گرفتن نیاز مخاطب، وضعیت جامعه و سایر فاکتورهای مؤثر اجرا شود موجب گسترش فرهنگ کتابخوانی خواهد شد.

فاطمه ذوالقدر؛ نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به لزوم گسترش فرهنگ کتابخوانی در کشور، عنوان کرد: افزایش فرهنگ کتابخوانی از جمله وظایفی است که با همراهی مسئولان و شهروندان و با استفاده از برنامه‌ریزی و ابزار مناسب منجر به نتیجه مطلوب خواهد شد.
 
وی در اشاره به هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و با بیان اینکه ترویج فرهنگ مطالعه در هفته و ماه و فصل و زمان خاص نمی‌گنجد و در تمامی روزهای سال باید جریان داشته باشد، گفت: از آنجاکه برنامه‌های قابل ارائه در هفته کتاب، برای ترویج کتابخوانی است، چنانچه هوشمندانه و با در نظر گرفتن نیاز مخاطب، وضعیت جامعه و سایر فاکتورهای مؤثر اجرا شودد موجب گسترش فرهنگ کتابخوانی خواهد شد.
 
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: در سال‌هاي اخير، اقداماتی مهم و نه کافی در اين خصوص صورت گرفته است مثل؛ برگزاري نمايشگاه‌هاي کتاب در سطح ملي و استاني، اهداي جوايز ادبي، اهداي کتاب، دادن بن‌هاي کتاب و توجه به زيرساخت‌هاي لازم براي امر کتابخواني. 
 
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر لزوم تقویت بنيان‌هاي فرهنگي و کتابخوانی در استان‌های محروم تاکید کرد و گفت: مناطق کم‌برخوردار با تمام موانع و مشکلات موجود باید در اولویت باشند زیرا توسعه فرهنگی عاملی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی است، البته از جمله عوامل مهم و جذاب در این زمینه مشارکت خود مردم و نهادهای مدنی با برگزاری کارگاه‌های کتابخوانی و قصه‌گویی و خاطره‌نویسی برای تمام مقاطع سنی از کودکان تا بزرگسالان است.
 
وی با بیان اینکه برگزاری برنامه‌های کتابی در مکان‌های مختلف در گسترش فرهنگ کتابخوانی موثر است، یادآور شد: می‌توان در مدارس، مساجد، کتابخانه‌ها، نمایشگاه‌ها و بسیاری اماکن عمومی از حضور نویسندگان آگاه و مشتاق در این زمینه دعوت کرد و به دنبال آن زمینه‌ای ایجاد شود تا آثار روز همچنین آثار برجسته و ارائه زندگی‌نامه برخی نویسندگان به مردم معرفی شود تا تاثیر بسزایی در رشد این فرهنگ داشته باشد.
 
ذوالقدر با اشاره به این نکته که مراجعه به کتابخانه‌ها، فروشگاه‌ها و نمایشگاه‌های کتاب و مطالعه کتاب به ایام خاصی مرتبط نیست، گفت: برای نهادینه کردن مطالعه، برنامه‌ریزی‌های طولانی‌مدت و متناوب ضروری است اما از آنجا که مطلوب این است که عادت به مطالعه همگانی شود و سرانه آن در کشور افزایش پیدا کند. رسیدن به این هدف، ابزار و راهکارهایی را برای ترغیب شهروندان به مطالعه، می‌طلبد.
 
به گفته وی، انجام برنامه‌های نمادین و اجرای چنین طرح هایی با ایجاد بسترها و پس زمینه‌هایی که موجب جذب هرچه بیشتر مخاطب شوند، مفید و ارزنده است.
 
ذوالقدر با اشاره به برنامه‌های كميسيون فرهنگي مجلس در زمینه حوزه کتاب نیز توضیح داد: موضوع کتاب و کتابخوانی همواره مورد توجه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بوده است و با شناسایی چالش‌های موجود در حوزه چاپ، نشر، ترجمه و تدوین، تلاش کرده است تا با نشست‌هایی که با صاحبان امر صورت می‌پذیرد با بهره‌گیری از توان تجربی این سرمایه‌های انسانی در عرصه کتاب و کتاب‌خوانی تصمیماتی مدبرانه‌ای اتخاذ کند.
 
وی با ذکر مثالی در این زمینه گفت: در قانون بودجه سال 97 نیز افزایش قابل توجه بودجه حوزه چاپ را به تصویب رساندیم که یقیناً افزایش ظرفیت صنعت چاپ به عنوان یک پیش‌نیاز برای عرصه فرهنگ کتاب و کتابخوانی به حساب می‌آید. همچنین تجلیل از کتابخوانان، کتابدارها، نویسندگان و پیگیری مشکلات و موانع آن‌ها نیز از جمله برنامه‌هایی است که مورد نظر همیشگی این کمیسیون است البته همواره پاسخگویی به مطالبات افراد فعال در این حوزه و همکاری با سایر نهادهای فرهنگی در این حوزه نیز معمول شده است.
 
ذوالقدر همچنین درباره عوامل اثرگذار بر توسعه فرهنگ مطالعه، عنوان کرد:  چنانچه اجرای این برنامه‌ها با محتوای غنی و شکل جذاب همراه باشد قطعا در ترغیب و تشویق افراد به مطالعه تاثیرگذار است و البته در اجرای این برنامه‌ها خانواده‌ها اهمیت بالایی دارند زیرا خانواده عامل بسیار موثری در ایجاد عادت به مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی است و عادت به مطالعه را باید از کودکی ایجاد کرد.
 
به گفته وی، اگرچه شرایط اقتصادی و صنعتی و اجتماعی حاکم بر جامعه نیز در افزایش و کاهش میزان مطالعه تأثیر جدی دارد اما محیط و شرایط خانواده، روش تربیتی و آموزشی والدین، طرز تفکر و نگرش والدین در رابطه با مطالعه و کتابخوانی نقش مؤثری در تقویت مطالعه و کتابخوانی دارد.
 
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه کتاب و نشریات قابل دسترس و همچنین سطح اقتصادی و پایگاه اجتماعی خانواده تأثیر قابل توجهی در نهادینه شدن عادت به مطالعه دارد، گفت: از آنجاکه میزان رشد و توسعه‌یافتگی در هر کشوری ارتباط مستقیم با میزان مطالعه در آن فرهنگ و کشور دارد این نکته که کتابخوانی تاثیر مهمی در زندگی افراد دارد بر کسی پوشیده نیست، به همین دلیل اجرای این برنامه‌ها چنانچه هدفمند و متناوب صورت گیرد موجب توسعه فرهنگ مطالعه می‌شود و افراد مختلف با مطالعه کتاب و بالا بردن سطح آگاهی، اطلاعات و بینش خود می‌توانند زندگی بهتری برای خود داشته باشند و این آگاهی و دانایی در رشد و توسعه کشور در بلندمدت موثر خواهد بود.

وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: متولیان فرهنگ، همه مسئولان و حتی شهروندانی که خواهان ارتقای سطح دانایی جامعه و گسترش اندیشیدن و شکل‌گیری درست مطالبه‌گری و تعامل صحیح افراد جامعه و نهایتا پیگیر اقداماتی که زیربنای توسعه است هستند، به اندازه ظرفیت وجودی و توانایی‌هایشان موظف‌اند این فرهنگ غنی و پربار را نهادینه کنند.
 
ذوالقدر با بیان اینکه چنین اقدامی می‌تواند به دیگر افراد جامعه هم کمک کند، گفت: هیچ ذخیره و میراثی سودمندتر و باارزش‌تر از کتاب نیست؛ در واقع وقتی جهل و بی‌خبری، جامعه‌ای را از پای درآورد، یا نادانسته‌ها و تردیدها ذهن افراد را فلج کند، بدون شک یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌تواند آفت جهل را بزداید، مطالعه است و آنچه می‌تواند شبهه‌های ذهنی را دفع کند و ایمان و اطمینان را به ارمغان آورد، کتاب خوانی است.
 
ذوالقدر ادامه داد: از سوی دیگر گرفتاران در چنبره پرسش‌ها و شبهه‌ها می‌توانند برای استمداد فکری به کتاب مراجعه کنند و از آن نیرو بگیرند و به جنگ جهل روند. اهمیت این مقوله تا آنجا است که در فرهنگ و تمدن اسلامی، کتاب جایگاه ویژه‌ای دارد و همواره به آن عنایتی خاص شده است.
 
وی با بیان اینکه اسلام، تنها دینی است که معجزه‌اش کتاب، نام کتابش قرآن و نخستین پیام آن، امر به خواندن است، یادآور شد: خداوند در قرآن به قلم سوگند خورده و سوره‌ای را قلم نام نهاده است و امام صادق (ع) نیز فرموده است که «بنویس و دانش خود را در میان برادران دینی به وسیله کتاب منتشر ساز، و هنگامی که زمان مرگت فرا رسید، نوشته های خود را برای فرزندانت به عنوان میراث واگذار کن».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها