یکشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۵
نمایشگاه کتاب تهران باید کوچک شود

امیرمسعود شهرام‌نیا با اشاره به اولویت‌های نمایشگاه کتاب تهران در دوره‌های آتی، گفت: لازم است گسترگی فضای فیزیکی و ساختار و نیروی انسانی و هزینه‌ها نمایشگاه کتاب تهران مورد بازبینی قرار گیرد و وجوه زائد آن حذف شود.

امیرمسعود شهرام‌نیا؛ عضو شورای سیاست‌گذاری سی‌و‌دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: طی این سال‌ها نمایشگاه کتاب تهران به مهمترین رویداد فرهنگی کشور مبدل و از قالب یک نمایشگاه صرف به پدیده‌ای چندوجهی تبدیل شده است. این نمایشگاه وجه فروشگاهی دارد که در اقتصاد نشر مهم است و هر فرد فعال در بازار نشر به دلیل گردش مالی و نقدینگی آن را رویداد مهمی می‌داند.
 
وی ادامه داد: در شرایط کنونی صنعت نشر، اهمیت وجه اقتصادی نمایشگاه به قدری بالا رفته که نمی‌توان این بخش را ندیده گرفت زیرا در بازار نشر مهم است.
 
شهرام‌نیا با اشاره به وجهه بین‌المللی نمایشگاه کتاب تهران، عنوان کرد: ما اکنون در بسیاری از حوزه‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مراوادات بین‌المللی زیادی داریم و به نظرم این نمایشگاه حوزه خوبی برای توسعه مراودات فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی است.
 
وی با اشاره به دیگر وجه این نمایشگاه، توضیح داد: نمایشگاه کتاب تهران در صنعت نشر نیز اهمیت تخصصی و حرفه‌ای دارد که البته این رویکرد آن کمرنگ شده است؛، یعنی به مرور وجه فروشگاهی و اقتصادی نمایشگاه به دلیل نیازی که احساس می‌شد، پررنگ و وجه فرهنگی و تخصصی آن کمرنگ‌تر شده است.
 
دیپلماسی فرهنگی ضرورتی برای نوقلم‌ها و ناشران
عضو شورای سیاست‌گذاری سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در بخش دیگر صحبت‌های خود به لزوم توجه به دیپلماسی فرهنگی در این نمایشگاه اشاره کرد و گفت: ما به فضایی نیاز داریم که اصحاب قلم و نوقلم‌ها بتوانند در آن ناشران مختلف را ببینند و با همدیگر مذاکره داشته باشند. کارهای جدید خود را به ناشران عرضه کنند و درباره جدیدترین‌ها و سلایق بازار نشر صحبت شود اما در نمایشگاه تهران چنین فرصتی کم است.
 
وی ادامه داد: ما در بعد بین‌الملل تلاش کردیم دیپماسی فرهنگی پررنگ‌تر شود و اقدامات خوبی نیز در این زمینه انجام شده است اما هنوز جای کار بسیاری در این زمینه وجود دارد، به طوری که در بعد بین‌الملل از فروش صرف کتاب خارجی، بخش بین‌الملل به محل مراوده و مبادله رایت تبدیل شود.
 
شهرام‌نیا با اشاره به برخی اقدامات مثبت در این حوزه، یادآور شد: اقداماتی مانند شهر میهمان، میهمان ویژه، بورسیه و بازار جهانی کتاب از جمله قدم‌های موثر و خوبی بود که در این مسیر برداشته شد اما معتقدم که این راه هنوز هم جای کار دارد تا در نمایشگاه‌های بعدی پررنگ‌تر شود.
 
کوچک‌سازی نمایشگاه یک اولویت
وی همچنین بزرگ شدن نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را یکی از آسیب‌های جدی آن در طول این ۳۲ سال دانست و گفت: این نمایشگاه اکنون خیلی بزرگ شده است، در این سال‌ها نمایشگاه کتاب به شکل جدی مشکل جا داشته؛ چراکه بسیار گسترده شده است و در این میان لازم است بگوییم که گسترده شدن لزوما به معنای مفید بودن آن نیست.
 
شهرام‌نیا تاکید کرد: در این زمینه معتقدم لازم است گسترگی فضای فیزیکی و ساختار و نیروی انسانی و هزینه‌ها نمایشگاه کتاب تهران مورد بازبینی قرار گیرد و وجوه زائد آن حذف شود.
 
وی با اشاره به اقدامات شورای سیاستگذاری سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای کوچک‌سازی این نمایشگاه، گفت: در این زمینه شورا وارد شده و قرار است که امسال اقداماتی انجام شود تا روند کوچک‌سازی نمایشگاه با جلوگیری از اخلال در بخش‌های مختلف اجرای شود.
 
شهرام‌نیا با بیان اینکه منظور ما از کوچک‌سازی حذف فروش نیست، گفت: ما نیازمند آنیم که نمایشگاه در فضای فیزیکی قابل استفاده برگزار شود و در این میان به کارکرد حرفه‌ای آن بیشتر از کارکرد اقتصادی آن کمک شود، در این میان حذف فروش مدنظر ما نیست بلکه باید بعدهای دیگر را پررنگ‌تر کرد.
 
واسپاری‌ها را جدی بگیریم
شهرام‌نیا همچنین به موضوع واسپاری بخش‌های مختلف نمایشگاه به صنف اشاره کرد و گفت: در این زمینه باید گفت که مسیر واسپاری به تشکل‌ها مسیر درستی است؛ یعنی چاره‌ای جز این وجود ندارد و اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصمیم دارد به این سمت برود که تصدی‌گری خود را کم کنند، باید نمایشگاه را واگذار کند.
 
وی افزود: در این سال‌ها تجربه‌های مختلف را پشت سر گذاشتیم و واسپاری‌ بخش‌های مختلف بیشتر شد، اما در این میان باید بسیاری از اقدامات و کارها بازبینی شود. 
 
شهرا‌م نیا با بیان اینکه باید با اولویت کوچک شدن نمایشگاه کارها را آغاز کنیم، عنوان کرد: در این زمینه هزینه‌های مختلف نوآوری و خلاقیت و مسئولیت را باید به صنف سپرد و به آن‌ها اعتماد کرد و اجازه داد که خود آن‌ها در بخش‌های مختلف نمایشگاه هزینه کنند.
 
به گفته وی، صنعت نشر، صنف فهمیده‌ای دارد که برای کارها و برنامه‌ها در مراحل مختلف نمایشگاه افراد شایسته‌ای دارند و از پس این کار برمی‌آیند.

مدیرعامل سابق موسسه نمایشگاه های فرهنگی در‌ این‌باره گفت: تاکنون بسیاری از اقدامات انجام شده است اما روند واسپاری باید با شیب تدریجی باشد تا اشتباهات گذشته جبران شود و واگذاری‌ها مسیر صحیح‌تری را طی کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها