دوشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۲
زیبنده نیست که پایتخت کتاب ایران کتابخانه مرکزی ندارد

جمال‌الدین عزیزی در اولین اظهاراتش به عنوان شهردار یزد، ضمن اعلام حمایت از طرح‌های کتابخوانی در این شهر، از اینکه پایتخت کتاب ایران هنوز فاقد کتابخانه مرکزی است، اظهار تاسف کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یزد، پس از انتخاب جمال‌الدین عزیزی به عنوان شهردار یزد (18 خرداد 98)، وی در اولین مصاحبه خود با رسانه‌های استان در خصوص پایتخت کتاب ایران، با خبرنگار ایبنا به گفت‌وگو نشست. صحبت‌های شهردار یزد در ادامه از نظر مخاطبان می‌گذرد:

کتاب و کتابخوانی کانون اصلی توسعه فرهنگی محسوب می‌شوند
شهردار یزد در ابتدای این گفت‌وگو با اشاره به شاخصه‌های توسعه گفت: توسعه اجتماعی یک ضرورت در ایران است و توسعه فرهنگی نیز پیشران توسعه اجتماعی و کتاب و کتابخوانی هم کانون اصلی توسعه فرهنگی محسوب می‌شوند.

عزیزی با بیان اینکه توسعه فرهنگی و نشاط فرهنگی پیش نیاز تمام فعالیت‌ها در کشور در حوزه‌های مختلف است، ادامه داد: اگر بخواهیم به مسائل زیربنایی و اقتصادی بپردازیم و اگر بخواهیم توسعه اجتماعی را مد نظر داشته باشیم، قطعاً باید به توسعه فرهنگی و به ویژه موضوع کتاب و کتابخوانی در این حوزه توجه ویژه داشته باشیم.

وی افزود: کتاب به عنوان مظهر اصلی اندیشه مطرح است، اگر ما به دنبال رونق اندیشه هستیم باید به دنبال رونق کتاب باشیم و تمام خانواده نشر و حلقه وسیع تولیدکنندگان آن را مورد توجه قرار دهیم چون در ادامه افرادی که کتاب به دست آنها می‌رسد، از آن بهره‌برداری خواهند کرد.

شهردار یزد بیان کرد: کتاب یک ماده متمرکز و یک انرژی ذخیره شده برای حرکت‌های اجتماعی است و می‌تواند مبنای تمدن‌سازی و پیشرفت تمدنی باشد. همه تمدن‌های بشری به نحوی با کتاب آغاز کردند و با کتاب حرکت کردند. مسیر توسعه علم فناوری و هنر و همه اتفاقاتی که به عنوان رویش‌های زندگی انسانی مطرح هستند از کتاب آغاز شده و با کتاب تداوم یافته‌اند.

عزیزی بیان کرد: فرهنگ مطالعه و آسیب‌های اجتماعی رابطه معناداری دارند و وقتی فرهنگ مطالعه در جامعه رواج ‌یابد مطمئناً بسیاری از ناهنجاری‌ها از بین خواهد رفت و این ضرورت وجود دارد که کمیسیون فرهنگی شورای شهر یزد در زمینه رابطه کتابخوانی و آسیب‌های اجتماعی در سطح شهر مطالعات علمی را انجام دهد.

وی بیان کرد: امروزه شاخصه مهم شهرهای پیشرفته و پایدار در مدیریت امور شهری هویت فرهنگی آن شهر است و باید با شناسایی المان‌های فرهنگی و مکانه‌ای تاریخی شهرها به مکانی برای گسترش مقاصد فرهنگی تبدیل شوند.

سرمایه گذاری در زمینه کتابخوانی می‌تواند توسعه پایدار را به دنبال داشته باشد
شهردار یزد ادامه داد: قطعا همه ما برای نسل‌ آینده‌ سرمایه‌گذاری می‌کنیم و چنانچه این سرمایه‌گذاری به سمت کتابخوانی سوق داده شود ،شاهد توسعه پایدار در سطح کشور خواهیم بود و وقتی رفتاری شکل گیرد، به سختی می‌توان آن را تغییر داد و این بسیار حائز اهمیت است.

عزیزی بیان کرد: کار فرهنگی، کاری پرهزینه و خروجی و نتایجه آن هم در درازمدت به دست می‌آید. همانطور که شهرها گسترش پیدا می‌کنند، هزینه برای فرهنگ سازی نیز بالاتر می‌رود و کار مسئولان هر شهر را دشوارتر می‌کند. باید برای مقابله با مشکلات حاشیه نشینی شهرها و  نیز آثار مخرب جنگ نرم دشمنان در فضاهای مجازی و شبکه اجتماعی هزینه کرد، که ترویج فرهنگ مطالعه کتاب یکی از بهترین راهکارها است.

طرح‌های کتابخوانی مقدمه‌ای برای پویش و خیزش بزرگتر در جامعه هستند
وی ادامه داد: اینکه چگونه می‌توانیم کتاب و کتابخوانی را با توسعه فرهنگی و از طریق توسعه فرهنگی آن را به توسعه اجتماعی نزدیک کنیم، به عنوان ایده‌ای کانونی و مرکزی مطرح شد. بر این اساس رقابت در فضای رقابت پایتخت کتاب ایران و جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب تنها از زاویه کتاب مطرح نیست بلکه می‌تواند مقدمه‌ای برای پویش و خیزشی بزرگتر باشد.

شهردار یزد بیان کرد: انتخاب پایتخت کتاب ایران فرصت مغتنمی است که شهرها می‌توانند از ظرفیت تاریخی و گردشگری خود جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی استفاده کنند. ایده پایتخت کتاب با هدف گسترش کتابخوانی ایجاد شد و خوشبختانه این جشنواره امروز فراتر از هدف‌گذاری اولیه رفته است و و دستاوردهای بسیاری در یزد داشته است.

عزیزی گفت: طی چهار سال نخست اجرای این طرح، شهرهای نیشابور، اهواز، بوشهر و کاشان مفتخر به دریافت این عنوان شده بودند و یزد در تمام این پنج سال، کاندیدای پایتخت کتاب ایران بود اما به دلایلی موفق به کسب عنوان پایتختی کتاب ایران نشد اما خوشبختانه امسال تلاش‌ها به ثمر نشست و این افتخار به شهر یزد هم رسید.

شهردار یزد افزود: امسال با همگرایی بین اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای شهر و شهرداری یزد و کمک همه سازمان‌ها، گروه‌های فعال اجتماعی و حتی صنایع، توانستیم طرحی برای توسعه و ترویج کتابخوانی در یزد آماده کنیم که خوشبختانه این طرح مورد توجه قرار گرفت.

عزیزی یادآور شد: استمرار فعالیت‌های یزد در طول چهار سال گذشته برای کسب برند پایتختی کتاب ایران و دلسرد نشدن از عدم انتخاب در چهار سال گذشته، یکی از معیارهای انتخاب یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران اعلام شد.

وی بیان کرد: یزد به عنوان پایتخت کتاباب ایران انتخاب شده که باید تلاش کنیم انس مردم با اماکن فرهنگی و به خصوص کتابخانه‌ها بیشتر از گذشته شود تا شاهد رشد و توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه باشیم.

شهردار یزد ادامه داد: یزد همواره جایگاهی بالا در ترویج فرهنگ مطالعه داشته است و هرآنچه بتوانیم در توسعه کتاب و کتابخوانی کمک کنیم آن را دریغ نخواهیم کرد.

نداشتن کتابخانه مرکزی خوشایند برای فرهنگ و تاریخ غنی یزد نیست
عزیزی تصریح کرد: متأسفانه با وجود فرهنگ و تاریخ غنی یزد و ایران این خوشایند نیست که پایتخت فرهنگی ایران هنوز کتابخانه مرکزی ندارد و همچنان این مرکز تکمیل نشده است اما امیدواریم که با همکاری دستگاه‌های مختلف  زودتر این پروژه در استان یزد کامل شده و به بهره‌برداری برسد.

وی گفت: تمام سازمان‌های مدیریتی شهری برای این کار باید کمک کنند و مجموعه دولت، شهرداری، شورای شهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید دست به دست هم دهند تا مشکلات فرهنگی این شهر برطرف شود؛ همچنین باید بخشی از بودجه‌های فرهنگی شهرداری برای کتابخوانی و توسعه کتابخانه‌ها هزینه گردد.

شهردار یزد بیان کرد: در یزد تقاضای مردم برای مکان‌های فرهنگی بسیار است و با وجود این که در برخی شهرها تقاضا برای کتابخانه کم است؛ این در حالی است که در یزد مردم برای داشتن کتابخانه در جای جای شهر تقاضا دارند که در شورای پنجم این اراده وجود دارد که بخش فرهنگی و در رأس آن مبحث مطالعه و کتابخانه‌ها اهمیت گسترده‌ای یابد.

آمادگی یزد برای انتخاب شهر کتاب به عنوان پایلوت در کشور
عزیزی یادآور شد: باید برای کتابخوانی برندسازی کرد و ما آمادگی آن را داریم، که کمک کنیم تا یزد به عنوان شهر کتاب انتخاب شود که به عنوان نمونه باید در تمام پارک‌های یزد مخزن کتاب ایجاد شود. ما کتابخانه‌ها را از خانواده شهرداری می‌دانیم و در این راستا نیز در توسعه هر چه بهتر امر کتابخوانی به دستگاه‌های متولی کمک خواهیم کرد.

شهردار یزد با اشاره به برنامه‌های شهرداری یزد در زمینه کتاب و کتابخوانی بیان کرد: یکی دیگر از طرح‌های ما بوستان کتاب است و چندین بوستان را می‌توان برای اجرای آن انتخاب و حتی هزینه‌های مخزن و نیرو را نیز پرداخت کرد.

عزیزی تصریح کرد: تابلوهای راهنمای شهری معرفی کتابخانه‌ها باید مورد توجه باشد که نهادهای مسئول مانند اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان در خصوص تعبیه المان‌های کتاب در سطح شهر پیشنهاد دهد تا کارهایی در این راستا صورت گیرد.

وی افزود: نیم درصد سهم شهرداری به اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان را می‌توان در کارهای عمرانی تعریف کرد و در قالب فضای سبز، آسفالت اقداماتی را برای اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی یزد انجام دهیم.

شهردار یزد بیان کرد: راه‌اندازی کتابخانه سیار در سطح شهر یزد یکی از ضرورت‌ها در استان یزد است زیرا برخی از مناطق پرتراکم شهر یزد کتابخانه ندارند که می‌توان از ظرفیت اتوبوس سیار در آنجا بهره برد.

راه توسعه در گرو سیمان و آهن نیست
عزیزی ادامه داد:یزد نه تنها در ایران بلکه در جهان با فرهنگ و ادبیات غنی خود شناخته شده است، مردم یزد مردمی اهل اندیشه و کتابخوانی هستند و در این راه نیز تا وقتی که تنها در گرو سیمان و آهن باشیم و از فرهنگ غافل شویم راه توسعه را نخواهیم دید.

وی گفت: شهرداری یزد در سال‌های اخیر اقداماتی را در زمینه توسعه مکان‌های فرهنگی انجام داده است که نمونه آن‌ها ساخت چندین فرهنگ‌سرا به‌ویژه در مناطق کمتر برخوردار شهر بوده است.

شهردار یزد گفت: کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر یزد ارتباط مؤثری با مجموعه کتابخانه‌های عمومی یزد خواهد داشت که شورای شهر در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی و توسعه فرهنگ عمومی در کنار مجموعه کتابخانه‌ها خواهد بود و کتابخانه‌ها را بازوی قوی فرهنگی شهر می‌داند.

عزیزی بیات کرد: چند طرح زیرساختی با کمک شهرداری و بخش خصوصی در دستور کارمان قرار دادیم. یکی از این طرح‌ها اولین باغ کتاب دانشگاه‌های کشور بود که با همکاری دانشگاه یزد آن را نوشتیم که در سال ۹۸ اجرایی می‌شود.

وی ادامه داد: تجهیز و ساخت کتابخانه مرکزی یزد که تا آخر سال قسمتی از آن افتتاح خواهد شد دیگر برنامه ماست. همچنین نخستین گذر فرهنگ و هنر را در یزد با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح کردیم که الگویی برای مناطق دیگر شد تا بتوانند آن را اجرایی کنند.  همچنین طرح‌هایی برای قشرهای خاص داشتیم؛ طرحی با عنوان «کتاب و وحدت ادیان» برای کودکان زرتشتی و «داستان برای اتباع بیگانه» برای کودکان مهاجر.

کتاب می‌تواند بر معادلات سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار باشد
شهردار یزد یادآور شد: اگر بتوانیم شهر یزد را بر محور فرهنگ و کتاب بازسازی کنیم به طور حتم در معادلات سیاسی و اجتماعی آینده تاثیرگذار خواهیم بود.

عزیزی تصریح کرد: طرح‌های مهم که در مسیر تبدیل یزد به پایتخت کتاب ایران اجرا شده است که از بخش خصوصی و حوزه صنعت نیز می‌خواهیم در حوزه فرهنگ سرمایه گذاری و همکاری بیشتری داشته باشند.

وی گفت: باید توجه ویژه به نسل جوان و نوجوان در برنامه‌های پایتخت کتاب ایران داشته باشیم و حتی از آثار نویسندگان نوجوان حمایت کنیم. همچنین باید به برگزاری برنامه‌های جذاب کتابخوانی بپردازیم تا از این طریق بتوانیم نسل جدید را با کتاب آشنا کنیم.

شهردار یزد تصریح کرد: از مهم‌ترین اهداف در پایه‌گذاری پایتخت کتاب یزد آن است که برنامه‌های فرهنگی از محیط‌های بسته خارج شوند و در منظر مردم قرار گیرند، همچنین بتوانیم با برگزاری چنین جشنواره‌هایی میزان مطالعه و فروش کتاب در یزد افزایش پیدا کند.

از برنامه‌های مردمی در زمینه کتابخوانی بیشترین حمایت‌ها را داریم
وی گفت: باید تا جایی که امکان دارد از برنامه‌های مردمی حمایت کنیم تا به گسترش فرهنگ کتابخوانی در یزد کمک کنیم.

شهردار یزد ادامه داد: کمک گرفتن از صنایع و شرکت‌های تولیدی، یکی دیگر از مواردی است که در ارائه طرح و مستندات یزد برای کسب این عنوان، مورد توجه قرار گرفت.

عزیزی تصریح کرد: همه تلاش ما این بود که صنایع نیز مسئولیت اجتماعی خود را در زمینه کتاب‌خوان کردن افراد جامعه به درستی ایفا کرده و همه شرکت‌ها برند دانایی داشته باشند.

وی یادآور شد: یکی دیگر از معیارهایی که برای انتخاب یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران مورد توجه قرار گرفته بود فراگیری برنامه‌ها است که در طرح ارائه شده به وزارت ارشاد، تنها به قشر دانشجو یا دانش‌آموز اکتفا نشد بلکه تمام صنوف و اقشار حتی اقلیت‌های دینی، سالمندان، معلولان و ... نیز مدنظر قرار گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط