چهارشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰
باید از انتشار کتاب‌های تفرقه‌برانگیز میان مذاهب اسلامی جلوگیری کرد

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی کار آکادمیک و علمی را راهکاری مطلوب برای تقریب مذاهب عنوان کرد و گفت: دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه مذاهب اسلامی یکی از راه‌های مطلوب و تأثیرگذار در ایجاد وحدت بین مسلمانان بویژه نسل جوان، آگاهی‌بخشی، آموزش و کار فرهنگی هستند.

حجت‌الاسلام محمد حسین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد سطوح عالی حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به مناسبت هفته وحدت درباره نقش آموزه‌ها و کتب تقریبی در جامعه اسلام سخن گفت و در ابتدا نقطه نظرات خود را درباره مسائل مهم جهان اسلام به ویژه موضوع افراط‌گرایی و تکفیر به عنوان یکی از چالش‌های مهم مطرح کرد و افزود: امروز در روزگاری قرار داریم که مشاهده می‌کنیم که اسلام از دو سو مورد هجمه است، یکی از جانب استکبار جهانی و دشمنان اسلام که با کلیت اسلام مخالفند و اندیشه‌های ضد دینی دارند و اسلام را همخوان با منافع خود نمی‌بینند، بخصوص اسلامی که واجد تحرک و جنبش و پویایی و بالندگی باشد، اسلامی که پیروانش را دعوت به مقابله با ظلم و کبر و نخوت و مقابله با ناامنی‌هایی که از سوی گروه‌های الحادی ایجاد می‌شود، دعوت می‌کند. مسلماً این اسلام برخلاف منافع استکبار جهانی است و استکبار جهانی در تلاش است که با اسلام و چنین مفهوم و تفسیری همواره مقابله کند و تاریخ نیز گواه این مسأله است.

وی اظهار کرد: از سوی دیگر استکبار جهانی با خلق اندیشه‌های غیرعقلانی و گروه‌های افراطی و نابخرد مسلماً به دنبال زشت کردن چهره رحمانی و اصیل اسلام هستند، همان اسلام ناب که به فرموده امام خمینی(ره)، پیروان خود را به رأفت و مهربانی و همزیستی مسالمت‌آمیز توأم با منطق و استدلال و عقلانیت دعوت می‌کند. روشن و واضح است که امروزه باید مسلمانان در برابر این دو هجمه هوشیار و آگاه باشند و وحدت خود را حفظ کنند.

این استاد حوزه و دانشگاه، تقریب بین مذاهب در این دوران را بیش از هر زمانی باارزش عنوان کرد و افزود: در عصر حاضر انعطاف‌پذیری و همگرایی و ایجاد انسجام و یکپارچگی میان مسلمانان از وظایف عمده هر مسلمان محسوب می‌شود و امروز رسالتی عظیم بر دوش عالمان دین و مأموریت بزرگی بر عهده صاحبان خطابه و بیان و افراد فرهیخته در جهان اسلام است و مسلماً پروژه تقریب، پروژه بیداری، حیات‌آفرینی، مقابله با استکبار و صهیونیسم بین‌الملل و پروژه فراهم کرن مقدمات در شکل‌گیری امت واحده اسلامی است.

در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین مختاری به فلسفه تأسیس دانشگاه مذاهب اسلامی با رویکرد و محوریت تقویت وحدت بین مسلمانان به دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی گام‌های بزرگی برای تقویت وحدت بین مسلمانان برداشته شد تا اینکه مقام معظم رهبری ۲۵ سال پیش دستور تأسیس این دانشگاه را دادند و در واقع دانشگاه مذاهب اسلامی مبنای نظری و آکادمیک پروژه تقریب به شمار می‌آید.

وی بیان کرد: این دانشگاه در تهران و چند استان دیگر فعال است و در بیش از ۲۵ رشته تحصیلی در علوم انسانی دانشجویان از مذاهب مختلف در حال تحصیل هستند و چند رشته جدید نیز در حال راه‌اندازی است و از امتیازات این دانشگاه می‌توان به همزیستی مسالمت‌آمیز پیروان مذاهب در کلاس و خوابگاه و محیط دانشگاه اشاره کرد، ممکن است در یک کلاس همه دانشجویان از مذهب شیعه باشند، اما استادشان اهل سنت باشد و بالعکس. این نشان می‌دهد که به صورت عملی تقریب و تعامل بین مذاهب در این دانشگاه اجرا می‌شود، لذا نمی‌توان تشخیص داد که در این دانشگاه یک شخص از کدام مذهب است، درواقع ما معتقدیم همه مسلمان هستیم.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی ضمن معرفی این دانشگاه وضرورت تقویت آن به عنوان مرکز علمی و آکادمیک درمبارزه با تکفیر و افراط‌گرایی به عنوان یکی از تدابیر مقام معظم رهبری درتأسیس این دانشگاه گفت: راهکار پیشنهادی درباره تقریب مذاهب، کار آکادمیک و علمی است. دانشگاه‌ها بخصوص دانشگاه مذاهب اسلامی یکی از راه‌های مطلوب و تأثیرگذار در ایجاد وحدت بین مسلمانان بویژه نسل جوان، آگاهی‌بخشی، آموزش و کار فرهنگی است در قالب یک دانشگاه مانند دانشگاه مذاهب اسلامی در محیط آکادمیک دانشگاهی از شافعی و حنفی و شیعه در کنار هم می‌توانند از نقطه نظرات یکدیگر آشنا شوند و اگر ابهاماتی وجود دارد به لحاظ علمی برطرف کنند و این زمینه‌ای برای شکل‌گیری امت واحده می‌شود.

وی عنوان کرد: آموزش در قالب کار آموزشگاهی و حرکت علمی بسیار اهمیت دارد، امروزه بسیاری از مسائلی که در گوشه و کنار جهان اسلام مشاهده می‌کنیم ناشی از جهل و نادانی است و این عالمان دین و دانشگاهیان هستند که باید اسلام را آن گونه که هست تبیین کنند و آموزه‌ها و تعالیم دین اسلام را منتقل کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مختاری کتاب را یکی از عوامل نقش‌آفرین در ایجاد وحدت عنوان کرد و افزود: از طرفی یکی از عوامل تفرقه و تشتت میان مذاهب اسلامی نیز کتاب است، ممکن است محتوای کتابی، تفرقه‌انگیزانه باشد که در این صورت باید از انتشارش جلوگیری کرد، از آنچه موجب تفرقه میان مسلمانان می‌شود باید جلوگیری کرد و از سوی دیگر، کتاب‌هایی که وحدت‌آفرین و آگاهی‌بخش هستند و مسلمانان را گرد هم می‌آورند باید تشویق کرد.

وی همچنین مخاطبان را به مطالعه کتاب‌هایی که از منشورات دانشگاه مذاهب اسلامی یا مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است، دعوت کرد و گفت: این کتاب‌ها منصفانه و با رعایت حرمت‌ها به بیان نقطه‌نظرات پرداخته و یک تحلیلی جامع و وحدت‌آفرین دارند و برای دانشجویان و نسل جوان می‌توانند بسیار مثمرثمر باشند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در پایان با بیان اینکه رسانه‌ها نیز نقش بسیار مهمی در زمینه تقریب مذاهب دارند، از اهل رسانه خواست همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) بحث تقریب مذاهب را امری با اهمیت مطرح کرده‌اند و هفته‌ای به‌عنوان هفته وحدت معرفی شده است، رسانه‌ها نیز در این زمینه فعالیت بیشتری داشته باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها