شنبه ۹ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
ادبیات کمتر از خودمان به ما دروغ می‌گوید

توماس هتچه، نویسنده مطرح آلمانی در مصاحبه‌ای با رادیو آلمان پیرامون بحث ادبیات و نویسندگی عنوان کرده که ادبیات را شکلی از آزادی می‌داند، به شرط آنکه خوانندگان و متن بتوانند با یکدیگر ارتباط عمیقی برقرار کنند. به عقیده او، یک فرد با مطالعه یک کتاب در هر گوشه از جهان می‌تواند تجربیات نسل‌های دیگر را در هر جای جهان به راحتی حس کند و با آنها همزاد پنداری کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از رادیو آلمان - توماس هتچه، نویسنده 53 ساله آلمانی از شناخته شده‌ترین نویسندگان این کشور محسوب می‌شود. او با رمان «عشق پدر» توانست خوانندگان زیادی را از گوشه کنار جهان جذب خود کند و همین رمان برای وی نامزدی جایزه کتاب سال آلمان را به ارمغان آورد.

«جزیره طاووس» نام آخرین رمان هتچه است که نقدهای مثبت بسیاری گرفته است. تخیلات زیبای داستان باعث شده که منتقدان زیادی آن را تحسین کنند. در حال حاضر دو جلد کتاب دیگر نیز با عنوان «زندگی نامه ادبی»  از وی منتشر شده است. توماس هتچه نویسنده‌ای واقع‌گراست که با تمام تخیلات داستانی‌اش در نهایت خواننده را مستقیم به سمت حقیقت آن چیزی که باید دریابد، هدایت می‌کند.

رادیو آلمان به تازگی مصاحبه‌ای با وی پیرامون ادبیات، نویسندگی و کتاب جدیدش داشته است. هتچه اعتراف می‌کند که همیشه پس از اتمام رمان‌هایش در مرحله‌ای مبهم قرار می‌گیرد. او می‌گویید: «پس از اتمام کارهایم احساس عدم رضایت و سردرگمی می‌کنم. با اینکه پس از نوشتن زندگی‌نامه، کمی از این احساس سردرگمی درونی‌ام کاسته شده، اما نمی‌توانم به طور دقیق، در رابطه با ادامه این روند و نوشتن متون ادبی صحبت کنم. من فکر می‌کنم تا کنون در نوشته هایم در کنار بخش افسانه‌ایشان، بخش واقعی زندگی انسان را نیز مطرح کرده‌ام و می‌توانم بگویم این رابطه و فرم می‌توانند تغییر کنند، زیرا اکنون به دنبال روند جدیدی در نشان دادن بازتاب افکارم هستم. بنابراین آنچه تاکنون مورد مطالعه خوانندگان قرار گرفته، آن بخش از تفکرات من است که «واقع‌گرایی ادبی» را در برداشته است.»
 
هتچه در رمان «جزیره طاووس» از کلمه ترور بسیار زیاد استفاده کرده و این بحث را به نوعی هنرمندانه محور داستان خود قرار داده، او در این مورد می‌گوید: «باید جهان را با تمام وجود درک کنیم. از سال 2015 میلادی هنگامی که درباره متن این کتاب فکر می‌کردم، ترور یک عامل مهم بود. سوال من این است؛ چه کسی باید درطول زندگی ما در خصوص تروریسم جوامع غربی پاسخ دهد؟ البته باید به این سوال پاسخ داد و در واقع، چه چیزی می تواند بهتر از ادبیات روشن‌گر این مسئله باشد؟
این می تواند طبیعی باشد. ما آن را تجربه می‌کنیم، ما همواره آن را می‌خوانیم. ما سیل عظیمی از داستان‌های عرفانی، افسانه‌ای را مطالعه می‌کنیم. همه ما شاهد داستان حماسه «جنگ ستارگان» هستیم، به طریقی به دنبال دنیای فانتزی می‌گردیم و در آن سلسله‌نشینی‌ها زندگی می‌کنیم و درعین‌حال می‌توانیم از چگونگی تصاویر به ظاهر واقع‌گرایانه جهان مطلع شویم.
اما من فکر می کنم ادبیات ما را به شیوه‌ای متفاوت درک می‌کند. اگر ما می‌خواهیم با تروریسم مقابله کنیم، باید به عنوان یک فرد آن را در جهان خود احساس کنیم. به نظر من «جزیره طاووس» نحوه برخورد با ادبیات، جهان و چگونگی دریافتن حقیقت از پس پوسته ظاهرا واقعی آن را روایت می‌کند.»

آثار توماس هتچه همیشه تاثیرگرفته از واقعیت‌های مجازی مدرن هستند. به عقیده او: «هیچکس نمیتواند با آن روشی که ما به کتاب نگاه می‌کنیم، به ان بنگرد. هیچ کس نمیداند که ما چه جایی روی چه چیزی تاکید می‌کنیم. من باور دارم یک مرد تنها با یک کتاب می‌تواند به دنیایی عجیب و در عین حال واقعی وارد شود. کسی که گمان می‌کند برای صحبت کردن راجع مسائل روشن‌فکرانه به صورت اساسی آماده شده‌است، تنها با خواندن کتاب درمیابد که این تصور نادرستی بوده است.»

«ادبیات کمتر از آن که ما به خود دروغ می‌گوییم، به ما دروغ می‌گوید.» این جمله‌ای از هتچه است که نظر بسیاری را جلب کرده است. این نویسنده آلمانی می‌گوید؛ «با تمام احترامی که برای مخاطبان قائل هستم، اما در واقعیت رسانه ها ابزار سرگرمی هستند و در برخی مواقع خیانت بزرگی نسبت به همه چیز می‌کنند. من دوست دارم که ادبیات در قالب کتاب باقی بماند؛ کتاب زیبایی انکار ناپذیری داشته و برای مدت زمانی طولانی فراموش نخواهد شد.»
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها