شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۲
سرقت ادبی شکسپیر از «مباحثه کوتاهی در باب شورش و شورشیان»

ادعاهای زیادی درباره ماهیت نمایشنامه‌های ویلیام شکسپیر، نویسنده انگلیسی وجود دارد. عده زیادی در طول دهه‌های گذشته ادعا کرده‌اند خود شکسپیر نمایشنامه‌هایش را به نگارش درنمی‌آورده است. حالا دو محقق شکسپیرشناس با به‌کارگیری نرم‌افزار «کپی‌فایند» ادعا می‌کنند مهم‌ترین نمایشنامه‌های شکسپیر سرقت ادبی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از نیویورک‌تایمز- سال‌هاست صاحب‌نظران در پی یافتن منبع الهام نوشته‌های ویلیام شکسپیر، نویسنده انگلیسی هستند. حالا دو نویسنده با کمک نرم‌افزاری که استادان دانشگاه برای کشف تقلب‌ و سرقت‌ دانشجویان از متون دیگر مورد استفاده قرار می‌دهند، ادعا کردند متنی را کشف کردند که معتقدند شکسپیر ایده «شاه لیر»، «مکبث»، «ریچارد سوم»، «هنری پنجم»، و هفت نمایشنامه دیگرش را از آن وام گرفته است.
 
این خبر سبب شد کسانی که سال‌ها آثار و زندگی شکسپیر را مورد بررسی قرار دادند، نظرات خود را اعلام کنند. مایکل ویتمور، مدیر کتابخانه شکسپیر در واشینگتن گفت: «اگر این دو محقق بتوانند نظریه خود را به اثبات برسانند، اتفاقی جدید رخ خواهد داده که تنها چند نسل یک بار شاهد آن می‌شویم.»
 
دنیس مک‌کارتی و جون شلوتر دو محقق-نویسنده‌ای هستند که ادعا می‌کنند شکسپیر ایده آثارش را سرقت کرده است. توضیحات و یافته‌های این دو در کتاب جدیدی آمده است که هفته آینده توسط انتشارات کتابخانه ملی بریتانیا منتشر می‌شود. البته این دو در پی اتهام سرقت ادبی به شکسپیر نیستند، اما معتقدند منبع الهام نمایشنامه‌نویس انگلیسی کتاب دست‌نوشته‌ای تحت عنوان «مباحثه کوتاهی در باب شورش و شورشیان» نوشته جورج نورث، در قرن پانزدهم است. نورث شخصیتی ساده در دربار ملکه الیزابت و سفیر بریتانیا در سوئد بود.
 
مک‌کارتی سال‌هاست آثار شکسپیر را مورد مطالعه قرار داده است. وی در مصاحبه با شبکه خبری «نورث همپتون» گفت: «کتاب جورج نورث بر زبان شکسپیر تأثیر گذاشت، صحنه‌های مختلف را شکل داده است و تا حدی بر فلسفه کلی آثارش نیز تأثیرگزار بوده است.»
 
مک‌کارتی از روش‌های مدرن برای اثبات حرفش استفاده کرده است. برای این کار نسخه‌ای از نرم‌افزار «کپی‌فایند» را، که با هدف کشف سرقت ادبی و کلمات کپی‌شده از آثار دیگر شکل گرفته است، بر روی آثار شکسیر امتحان کرده است. به عنوان نمونه شکسپیر در قسمت آغازین نمایشنامه «ریچارد  سوم» دقیقا از همان کلمات و ترتیبی استفاده کرده که نورث در «مباحثه‌ کوتاهی در باب شورش و شورشیان» به کار گرفته است.
 
مک‌کارتی می‌گوید: «شاید مردم عادی درک نکنند که این کلمات در آن دوره خاص تا چه حد نادر بودند، اما شکسپیر از همان کلمات و به همان شکل استفاد می‌کند. مانند بلیت بخت‌آزمایی است. داشتن یکی از اعداد برنده آسان است اما همه نمی‌توانند اعداد نهایی را به صورت کامل داشته باشند.»
 
شلوتر، دیگر مدعی سرقت ادبی شکسپیر می‌گوید: «در کتاب نورث چندین صفت مختلف و کمیاب در توصیف سگ‌ها آمده است و شکسپیر دقیقاً از همان کلمات در «شاه لیر» استفاده کرده است.»
 
مک‌کارتی و شلوتر به این موضوع هم شک کردند که شاید شکسپیر و نورث از یک کتاب مشترک دیگری به عنوان منبع الهام خود استفاده کرده‌اند. به همین دلیل این عبارات مشترک را با استفاده از نرم‌افزار «کپی‌فایند» در پایگاه داده‌ای مربوط به همه آثار انگلیسی زبان نوشته شده میان سال‌های 1473 تا 1700 امتحان کردند. آثاری که به طور کل 17 میلیون صفحه هستند. این دو نویسنده دریافتند در هیچ اثری از این کلمات استفاده نشده و فقط یکی از این کلمات در اثری که در سال 1623 نوشته شده به کار رفته است.
 
مک‌کارتی امیدوار است در آینده‌ای نزدیک بتواند همه آثار شکسپیر را به همین شکل بررسی کند و دریابد نمایشنامه‌نویس انگلیسی چگونه آثارش را نگاشته است.
 
به نظر می‌رسد زوایای جدیدی از معمای زندگی شکسپیر در سال‌های آینده واکاوی و کشف خواهد شد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها