جمعه ۱۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰
آینده قیمت گذاری بر کتاب‌های الکترونیک

انجمن کتابخانه‌های آمریکا از افزایش قیمت کتاب‌های الکترونیک و صوتی در کشور ابزار نگرانی کرده است و خطاب به پنج ناشر برتر آمریکا یعنی پنگوئن، شوستر، هچت، هارپرکالینز و مک میلان نامه همکاری نوشته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ای ال ای، بسیاری از کتابخانه‌های عمومی در کشور آمریکا سیستم امانت‌ کتاب‌های الکترونیک را چند سالی است که اجرا می‌کنند و اعتقاد دارند این سیستم به تجارت کتاب الکترونیک در کشور کمک می‌کند ولی ظاهراً بعضی از ناشران بزرگ آمریکایی مثل هچت و سیمون اند شوستر بر این باور نیستند. آنها می‌گویند سیستم امانت کتاب‌های الکترونیک موجب کاهش رونق بازار اینگونه کتاب‌ها می‌شود و حتی آن را به ورشکستگی سوق می‌دهد. کارشناسان نیز بر این باور هستند که آینده قیمت گذاری بر کتاب‌های الکترونیک حاصل جنگ ناشران و کتابخانه‌ها در کشور آمریکا است.
 
چندی پیش مسئولان کتابخانه متروپولیتن شهر کلمبوس آمریکا در بیانیه‌ای نسبت به سیاست انتشاراتی‌های این کشور در حوزه کتاب‌های دیجیتال شکایت کرده بود. کلمبوس مرکز ایالت اوهایو آمریکا و بزرگ‌ترین شهر این ایالت است. کتابخانه مرکزی متروپولیتن این شهر مرکز  یکی از بزرگترین سیستم‌های کتابخانه‌ای در ایالات متحده آمریکا است که دارای 22 شعبه در شهرها و ایالت‌های مختلف این کشور است.
 
مسئولان این کتابخانه می‌گویند اکثر موسسات انتشاراتی در آمریکا بر خلاف کتاب‌های چاپی امتیاز کتاب‌های الکترونیک را به کتابخانه‌ها واگذار نمی‌کنند. لورا سیموندز مدیر بخش خدمات کتابخانه می‌گوید در آمریکا بیشتر ناشران به فکر درآمدزایی از کتاب‌های الکترونیک هستند و بعضی از ناشران هیچ وقت امتیاز حق چاپ خود را به کتابخانه‌ها واگذار نمی‌کنند.
 
وی گفت: ناشران کتاب‌های دیجیتالی برای کسب درآمد بیشتر، دسترسی کتابخانه‌ها به عناوین جدید خود را محدود می‌کنند و هیچ قانون دولتی نیز در این زمینه وجود ندارد. طبق آمارهای انجمن کتابخانه‌های آمریکا (ALA) حدود 172 میلیون نفر در این کشور عضو کتابخانه عمومی هستند و گفته می‌شود ناشران از ترس کاهش فروش کتاب‌های خود امتیاز این کتاب‌ها را در اختیار کتابخانه‌ها قرار نمی‌دهند.
 
به غیر از انتشارات پنگوئن اکثر ناشران آمریکایی کتاب‌های الکترونیک خود را به کتاب‌خانه‌ها نمی‌فروشند چون می‌دانند در این صورت مشتری‌های خود را از دست خواهند داد. سیموندز می‌گوید ناشران نباید کتابخانه‌ها را به چشم یک تهدید برای درآمدشان نگاه کنند بلکه باید به عنوان مرجعی برای رشد و توسعه فرهنگ مطالعه کتاب دیده شوند.
 
حالا بعد از چند سال ثبات اولیه در بازار تجارت کتاب‌های الکترونیک ظاهراً دعوای کتابخانه‌ها و ناشران در آمریکا بالا گرفته و کار به دادگاه‌های ایالتی رسیده است. انجمن کتابخانه‌های آمریکا از افزایش قیمت کتاب‌های الکترونیک و صوتی در کشور ابزار نگرانی کرده است و خطاب به پنج ناشر برتر آمریکا یعنی پنگوئن، شوستر، هچت، هارپرکالینز و مک میلان نامه همکاری نوشته است. این انجمن پیشنهاد کرده باید قیمت گذاری بر کتاب‌های دیجیتال طبق روندی منطقی و با همکاری دو طرف صورت گیرد.
 
به نوشته وب سایت انجمن کتابخانه‌های آمریکا در حال حاضر هر جلد کتاب الکترونیک به طور متوسط 50دلار قیمت دارد که این رقم بسیار بیشتر از قیمت‌های منطقی و منصفانه برای کاربران است. حالا در صورتی که این انجمن با ناشران به توافق نرسد باید منتظر افق جدیدی از قیمت گذاری بر کتاب‌های الکترونیک باشیم. انجمن کتابخانه‌ها در دفاتر مرکزی خود در واشنگتن و شیکاگو از هم اکنون شورایی برای حل اختلافات موجود با ناشران تشکیل داده است ولی ظاهراً تا کنون کمتر ناشری به این دعوت و شورا واکنش مثبت نشان داده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها