چهارشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۵:۱۵
تجلی‌گر شعر در سینما

پیر پائولو پازولینی، شاعر، نویسنده، متفکر و سینماگر ایتالیایی، ۸۶ سال پیش در ۵ مارس ۱۹۲۲ میلادی، متولد شد. وی در عمر ۵۳ ساله خود، هفت اثر داستانی، هفت مجموعه شعر و بیش از ۱۰ مجموعه مقاله خلق و بیش از ۲۵ فیلم سینمایی را در کارنامه خود ثبت کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پیر پائولو پازولینی، نویسنده، شاعر، روزنامه‌نگار، سینماگر، متفکر و منتقد ایتالیایی، ۸۶ سال پیش در ۵ مارس ۱۹۲۲ میلادی متولد شد.

منتقدان ادبی این نویسنده را در زمره مهم‌ترین شاعران و نویسندگان قرن ۲۰ ایتالیا می‌دانند و منتقدان سینمایی از او به عنوان یکی از تاثیر‌گذار‌ترین فیلمسازان ایتالیایی نام می‌برند. به باور منتقدان ویژگی پازولینی در سینما طرح سناریو و فیلمنامه‌های اوست.

این نویسنده در اکثر فیلم‌ها و طرح‌های سینمایی موضوعات اجتماعی، دغدغه‌های مردم و برخورد نسل‌های پس از جنگ دوم جهانی را به تصویر می‌کشد و آثار سینمایی او به نوعی آثار اجتماعی مستند شباهت دارند.

پازولینی در یک خانواده اشرافی و ثروتمند متولد شد. پدرش از اشراف زاده‌های بولونیا بود و مادرش از رعایای این منطقه محسوب می‌شد. او در هفت سالگی به شعر گفتن پرداخت و نوشتن داستان را در سنین نوجوانی آغاز کرد.


این نویسنده هیچگاه به تحصیلات علاقه نداشت و هرگز تحصیلات خود را به اتمام نرساند. وی در مقابل، به شغل معلمی در محله های فقیر نشین و کارگری پرداخت. بعدها پازولینی در کنار نگارش داستان‌های کوتاه به نوشتن رمان پرداخت. او تمام عمرش را در میان مردم عادی زندگی کرد و هرگز همانند خانواده‌اش زندگی اشرافی پیشه نکرد.

درباره سبک سینمایی و شعری پازولینی گفته شده که به هیچ سبک خاصی وابسته نیست. وی در سینما دارای نگاهی ویژه و رمز آلود و شاعرانه است به گونه‌ای که برخی آثار سینمایی پازولینی را تجلی شعر در سینما می‌دانند.

پازولینی در سال ۱۹۵۵ فیلمنامه «شبهای کابیریا» را برای فدریکو فلینی می نویسد و به این ترتیب همکاری او با کارگردانان نئورئالیست (نو واقع‌گرا) سینمای ایتالیا آغاز می‌شود.

در کارنامه بازیگری پازولینی علاوه بر بازی در فیلمهای خود ایفای نقش در دو فیلم از کارلو تینرانی نیز وجود دارد. پازولینی علاوه بر نگارش فیلمنامه به تدوین ، فیلمبرداری و نیز آهنگسازی آثار سینمایی پرداخت و در سال ۱۹۶۱ برای اولین بار روی صندلی کارگردانی نشست و « باج خور» را ساخت.

از آثار او می توان به «انجل به روایت متی» (۱۹۶۴)، «اودیپ شهریار» (۱۹۶۶) ،«خوکدانی» (۱۹۶۹) و «دکامرون» (۱۹۷۰) اشاره کرد.


در ایران تنها یک کتاب از این نویسنده ترجمه و منتشر شده است. این کتاب، فیلمنامه‌ای است با نام «پدر وحشی» که در سال ۱۳۶۵ با ترجمه کاظم فرهادی و فرهادی خردمند توسط نشر چشمه به بازار کتاب ایران عرضه شد.

همچنین کتابی شامل گف و گوی جان هیلدی با پازولینی با نام «پازولینی از نگاه پازولینی» با ترجمه علی امینی‌نجفی در سال ۱۳۸۴ و توسط نشر نگاره آفتاب به انتشار رسیده است.

این نویسنده در سال ۱۹۷۵ میلادی و در سن ۵۳ سالگی، در یکی از مراکز تفریحی رم از سوی دو نوجوان ترور شد و قبل از اکران آخرین فیلمش درگذشت. 

وی که فیلمی بر اساس زندگی مسیح پیامبر ساخته است، آرزو داشت فیلمی از زندگی سقراط (متفکر یونانی صده ۵ پیش از میلاد) تهیه کند که این آرزو هرگز عملی نشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها