شنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۹
فیلسوف، مسیر تاریخ را مشخص می‌کند

کتاب «لغزش فیلسوفان و غرش مستبدان» ‌نوشته دکتر حسین سلیمانی آملی به‌تازگی‌ از سوی انتشارات زوار منتشر شده است، کتابی که به بررسی زندگینامه و افکار فیلسوفان دوره‌های مختلف و همچنین مواجهه آنان با استبداد زمان خود می‌پردازد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این اثر، ابعاد مختلفی از حضور و تاثیر فیلسوفان دوره‌های مختلف را در مواجهه با مسایل روز جامعه بیان و از این نظر، امکان تطبیق را برای مخاطبان ایجاد کرده است.

کتاب لغزش فیلسوفان‌ و غرش مستبدان،‌ هرگز بررسی روابط خصوصی میان فیلسوفان و مستبدان حاکم در طول تاریخ قلمداد نمی‌شود که به عنوان مثال گفته شود آنان پشت درهای بسته و در محافل کاملا خصوصی تبانی داشتند،‌ می‌نشستند،‌ می‌گفتند، ‌می‌شنیدند،‌ برای مردم جامعه خویش پشیزی ارزش قایل نمی‌شدند،‌ محرک اسرار یکدیگر بودند،‌ مستبدان حاکم اطلاعات بی‌چون و چرا از فیلسوفان داشتند یا برعکس فیلسوفان اطاعت محض از مستبدان حاکم داشتند و برای تحکیم و تثبیت قدرت آنان فلسفه خاصی را تاسیس می‌کردند. در واقع،‌ نگارنده هرگز چنین منظوری در این اثر ندارد و کارش این نیست که جزییات زندگی خصوصی افراد را زیر ذره‌بین بگذارد و در آن جست‌وجو کرده، برای آنان با استناد به مدارک و شواهد متقن تاریخی و علمی پرونده‌سازی کند و آثار برجسته این فلاسفه را تحقیر کند.

آن‌چه در این اثر بررسی شده، نقش فیلسوفان به‌عنوان راهنمایان و معلمان حقیقی جامعه است. از این رو، گفته می‌شود به همان اندازه که بر قدرت تفکر فلسفی‌شان افزوده‌تر می‌شود، دامنه و میزان تاثیرشان بر عموم مردم و به‌ویژه بر حاکمان و زمامداران جامعه نیز گسترده‌تر و شدیدتر می‌شود.‌ به همین دلیل، ممکن است کوچک‌ترین لغزش سهوی یا عمدی آنان بزرگترین فاجعه تاریخی را در پی داشته و چه بسا غیرقابل جبران باشد.

 کتاب لغرش فیلسوفان و غرش مستبدان با چنین رویکردی و در قالب 10 فصل تدوین شده است. افلاطون و استبداد اتوپیایی،‌ ارسطو و استبداد اسکندر،‌ آگوستین و استبداد مسیحی،‌ فارابی و استبداد عباسی،‌ هابس و استبداد پادشاهی،‌ هگل و استبداد دولت پروس،‌ هایدگر و استبداد هیتلر، جیوانی و استبداد موسولینی،‌ مارکس و استبداد استالین،‌ فروغی و استبداد پهلوی، عنوان‌ سرفصل‌های این کتاب را تشکیل می‌دهند.

هریک از فصل‌های یادشده نیز از سه قسمت تشکیل شده است که در قسمت نخست هر فصل آثار فکری و فلسفی یک فیلسوف معرفی و پردازش می‌شود.‌ در قسمت دوم، لغزش فلسفی همان فیلسوف و رابطه آن با ظهور استبدادی خاص و در قسمت سوم، نتیجه‌ای از مباحث مطرح شده ارایه می‌شود.

کتاب «لغزش فیلسوفان و غرش مستبدان» ‌با شمارگان 1100 نسخه، در 317 صفحه و قیمت 12500 تومان نخستین چاپ خود را از سوی انتشارات زوار در سال 1392 تجربه می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط