چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
دانشنامه‌های كهن و معاصر صاحب «دانشنامه دانشنامه‌ها» شدند

نخستین چاپ «دانشنامه دانشنامه‌ها» نوشته اصغر اسمعیلی، در دو بخش دانشنامه‌های كهن و دانشنامه‌های معاصر از سوی بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران راهی بازار نشر علمی کشور شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) تدوين آثار مرجع، عمده‌ترين هدف بنياد دانشنامه‌نگاری ايران است و با اين هدف تدوين «دانشنامه دانشنامه‌ها» در دستور كار اين بنياد قرار گرفت. معرفی دانشنامه‌ها هم برای عموم علاقه‌مندان می‌تواند مفيد واقع شود و هم برای قشر خاصی كه در نگارش و پژوهش، ويرايش و فراهم‌آوری در حوزه دانشنامه‌نگاری فعال‌ هستند. از اين‌رو اين اثر هم مخاطب عام و هم مخاطب خاص دارد.
 
دانشنامه‌نگاران و برنامه‌ريزان اين حيطه می‌توانند برای شناخت دانشنامه‌ها و جنبه‌های قوت و ضعف اين نوع مراجع، از اين اثر بهره بگیرند و برای كتابداران نيز «دانشنامه دانشنامه‌ها» می‌تواند جزو دستنامه‌های اصلی باشد.
 
اين اثر در دو بخش «دانشنامه‌های كهن» و «دانشنامه‌های معاصر» تدوين شده است. با توجه به اين‌كه دانشنامه‌های كهن تک ‌مؤلف بوده‌اند، در مداخل معرفی آنها، ابتدا به شرح حال نويسنده و سپس معرفی خودِ اثر و ويژگی‌های آن پرداخته شده است.
 
در بخش دانشنامه‌های معاصر، ضمن تأكيد بر معرفی اثر، نقدها و اشكالات وارده بر اين آثار كه در نشريات مختلف منتشر شده، مورد توجه قرار گرفت و در مواردی كه نقدی موجود نبود، نويسنده با نگاه انتقادی به بررسی آن اثر پرداخته است.
 
ملاک تقسيم آثار به كهن و معاصر نیز به اين‌گونه بوده كه دانشنامه‌های يكصدسال اخير، در زمره دانشنامه‌های معاصر و آنچه پيش از آن بود، در رديف دانشنامه‌های كهن قرار گرفت.
 
برای معرفی آثار، در درجه نخست خودِ آن آثار مورد استفاده بوده‌اند و در مراحل بعدی، معرفی‌ها و نقدهای منتشر شده درباره آن‌ها شناسايي و معرفي شده که شامل 227 دانشنامه و دايرة‌المعارف‌‌گونه (63 دايرة‌المعارف كهن و 164 دانشنامه معاصر) است. دانشنامه‌های كهن برحسب تاريخ نگارش و دانشنامه‌های معاصر مطابق الفبای فارسی در این اثر ساختار پذيرفته‌اند.
 
نخستین چاپ «دانشنامه دانشنامه‌ها» در 260 صفحه به بهای 17 هزار تومان از سوی بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها