شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۰
«كتابشناسي ماه» ويژه تيرماه منتشر شد

چهلمین شماره «کتابشناسی ماه» از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد. این شماره کتاب‌های منتشر شده در تیرماه 1396 را دربردارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) به نقل از روابط عمومی خانه كتاب، «كتابشناسی ماه» دربردارنده اطلاعات همه كتاب‌هايی است كه با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده‌اند. اين مجموعه افزون بر كتاب‌های ناشران خصوصی، انتشارات مؤسسه‌های دولتی، كتاب‌هايی با شمارگان محدود و در دسترس اعضای سازمان‌های خاص، گزارش‌های تحقيقاتی، چاپ‌كرده‌های به روش اُفست، آزمون‌نامه‌ها و كتاب‌های كمک درسی، آموزشی، نقشه‌ها و اطلس‌ها را نيز دربرمي‌گيرد.
 
مجيد غلامي‌جليسه، مديرعامل موسسه خانه كتاب در ابتدای اين اثر آورده است: «بخشی از آثار گران‌بهايی كه گذشتگان ما با هزاران سختی و مشقت به نگارش درآورده و در حفظ‌شان كوشيده بودند، به سبب بی‌مبالاتی و كم‌دقتی نسل‌های گذشته يا وقوع حوادث فرهنگ‌سوز، آهسته‌آهسته غبار فراموشی پذيرفته به ورطه نابودی كشيده شدند. با اين‌كه دانشمندان و بزرگان دين ما از سده‌های نخست تاريخ اسلام به ثبت و ضبط اطلاعات كتاب‌های اسلامی نظر داشتند و آن را تمهيدی برای حفظ اصل اين آثار می‌دانستند، كم نيستند آثاري كه نام يا نسخه‌هايشان از ميان رفته و فقط نامي از آن‌ها در معجم‌ها و تذكره‌ها باقی‌مانده است. از‌ اين‌رو، يكي از آرزوها و حسرت‌هاي نسل كتاب‌پژوه ما، آگاهي از نام و محتوا و ويژگي‌هاي آثاري است كه ديگر از آن‌ها خبر يا اثري در دست نيست.
 
در امتداد سنت نيكوی حفظ اطلاعات كتب، موسسه خانه كتاب كه متولي اطلاع‌رساني كتاب ايران است، ثبت اطلاعات كتاب ايران و اطلاع‌رساني اين حوزه را در قالب كتاب، مجله، نرم‌افزار و سايت در دستور كار خود قرار داد اما در ساليان گذشته، با توجه به افزايش عناوين كتاب‌ها و تكيه‌ بر اين انديشه كه شيوه نشر الكترونيك مي‌تواند جايگزين مناسبي براي ديگر شيوه‌ها باشد، روش‌هاي اطلاع‌رساني خود را محدود به رسانه‌هاي الكترونيك كرد.

مديريت خانه كتاب، پس از بررسي‌هاي كارشناسانه موضوع و با علم به اين‌كه براي جامعه كتاب‌دوست ايران مطالعه كاغذي همچنان در اولويت قرار دارد، در كنار تقويت اطلاع‌رساني الكترونيك، به چاپ و انتشار مجموعه كتابشناسي ماه همت گمارد.»
 
شيوه گردآوری اين محصول به اين صورت است كه موسسه خانه كتاب به‌صورت روزانه يک نسخه از كتاب‌هاي اعلام وصول (مجوزي كه دبيرخانه اداره‌كل كتاب و كتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي خروج كتاب از چاپخانه و توزيع آن به ناشر مي‌دهد) دريافت مي‌كند. استقرار نمايندگي جهاني شابك در خانه كتاب و به‌تبع آن ارتباط مستقيم با ناشران و پديدآورندگان كتاب، روش ديگري براي دستيابي به كتاب‌هاي منتشر‌شده در كشور را مهيا كرده است.
 
علاوه بر اين، از طريق ارتباط با ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان‌ها، مراجعه به ناشران و چاپ فراخوان سالانه در روزنامه‌ها، اين اطلاعات گردآوري و تكميل مي‌شوند. از آن‌جا كه خانه كتاب مرجع رسمي ارائه آمار نشر كتاب در ايران است، بسياري از ناشران براي تكميل اطلاعات آماري فعاليت خود به خانه كتاب مراجعه مي‌كنند كه اين نيز باعث تكميل بانك اطلاعاتي اين مجموعه مي‌شود.
 
«كتابشناسي ماه» ذيل سه فصل ارائه مي‌شود؛ فصل نخست بزرگسالان، فصل دوم كودك و نوجوان، فصل سوم كمك‌درسي و آموزشي. در دو فصل نخست دو زيرمجموعه چاپ اول و بازچاپ و در فصل سوم كتاب‌هاي كمك‌درسي و آموزشي در دو رده مجزا عرضه مي‌شود كه رده دوم فصل سوم به كتاب‌هاي كمك‌درسي و آموزشي كودك و نوجوان اختصاص دارد.
 
محتواي «كتابشناسي ماه» براساس خلاصه سوم نسخه بيستم نظام رده‌بندي  دهدهي ديويي ايران  طبقه‌بندي شده و براي موضوع‌هاي اسلام، زبان و ادبيات فارسي، جغرافيا و تاريخ ايران از گسترش‌هاي رده‌بندي دهدهي ديويي ايران استفاده شده است. به اين صورت كتاب‌ها در 10 شاخه اصلي رده‌بندي دهدهي ديويي طبقه‌بندي شده‌اند و در هر رده، به ترتيب شماره رده ديويي، ترتيب يافته‌اند.
 
شيوه تنظيم اطلاعات كتابشناختي اين مجموعه براساس سنت اسلامي و شرقي با عنوان كتاب شروع مي‌شود. در اين شيوه كتاب‌ها نخست براساس الفباي عنوان و در پي با نام پديدآورنده در زير هر يك از شاخه‌هاي نظام رده‌بندي ديويي مرتب شده‌اند.
 
چهلمين شماره از «كتابشناسي ماه» ويژه تيرماه سال 1396 زيرنظر مجيد غلامي‌جليسه، در 928 صفحه، به بهاي 180 هزار ريال از سوي موسسه خانه كتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها