دوشنبه ۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۱
«شبکه‌‌»ای برای توجه بیش‌تر به ظرفیت‌های فرهنگی هنری شهرها

نخستین دوره طرح شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر امسال برگزار می‌شود. در رابطه با این طرح، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چند استان کشور از کم و کیف فعالیت‌های‌شان در زمینه رونق کسب و کار هنر گفتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین دوره طرح شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر از نیمه تیرماه کلید خورده است و 25 شهریورماه نیز آخرین فرصت شرکت در این رقابت بود.

مجریان این طرح می‌گویند بر آن‌اند تا با توجه بیش‌تر به ظرفیت‌های فرهنگی و هنری شهرهای مختلف ایران، زمینه رونق کسب و کار در عرصه فرهنگ را رقم بزنند.

طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر از سوی معاونت‌های هنری و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرا می‌شود و مطابق فراخوان، کمک به برنامه‌ریزی برای توسعه پایدار، تمرکززدایی در امور فرهنگی و هنری و تقویت ظرفیت‌های مردمی در فرهنگ، توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر و کمک به بهبود کسب‌وکارهای فرهنگی هنری و صنایع خلاق، از جمله اهداف این طرح است.

در این گزارش، در گفت‌وگو با چند مدیر استانی فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره‌ کم و کیف فعالیت‌های‌شان در زمینه رونق کسب و کار هنر صحبت شده است.

حمایت از فعالیت‌های خلاقانه و پایدار بومی
 
 

ناصر نبی‌زاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان جنوبی در این‌باره گفت: اولویت ما در حوزه «شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» در این استان کشف، جذب، و پرورش فعالیت‌ها و حمایت از پیشنهادهای نو، خلاقانه، اثربخش، و پایدار بومی است. هر کدام از شهرستان‌ها ظرفیت‌های انسانی، فرهنگی، هنری و طبیعی خود را شناسایی و طرح مورد نظر خود را براساس توانمندی و ظرفیت خود تدوین کردند.

به گفته وی، فرهیختگان و هنرمندان زیادی در استان خراسان جنوبی در حال فعالیت هستند که بسیاری از آنها برای همکاری در شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر اعلام آمادگی کرده‌اند؛ اما هنرها و صنایع سنتی، نمایشی، هنرهای تجسمی، مد و لباس و ادبیات از جمله موضوع‌هایی‌ است که در میان فعالان هنری شهر در این طرح بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است.

نبی‌زاده افزود: هنر عروسک‌سازی و مجسمه‌سازی به شیوه کهن، دواتگری سنتی و قلم‌زنی مس، حوله‌بافی، پلاس‌بافی، چلنگری، برک‌بافی، سیاه چادربافی،گبه‌بافی، خراطی، سفالگری، ترکه‌بافی، رودوزی‌های سنتی، ملیله‌دوزی، پیله دوزی، خامه‌دوزی، نقده دوزی، ابریشم دوزی، سکمه‌دوزی، آینه‌دوزی، پولک دوزی، سفره‌بافی، نمدمالی، جاجیم‌بافی، گلیم، حصیر، قالی، حجاری سنتی  و… از جمله هنرهای و صنایع دستی فعال در استان خراسان جنوبی است و ما بر آن هستیم با تسهیل کار برای کارگاه‌های فعال و همچنین بازاریابی خوب و مناسب برای این فعالیت‌های هنری و دستی و سنتی زمینه رشد بیشتر فعالیت‌های هنری و خلاقانه و رونق اقتصادی‌شان را فراهم بیاوریم.

استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود، شناسایی استعدادهای پنهان

 

محمد محمدپور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی هم در این باره گفت: اولویت ما در فعالیت‌های «شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود، شناسایی استعدادهای پنهان و کمک در جهت شکوفا ساختن این استعدادها  است.

وی افزود: مجتمع‌های فرهنگی و هنری، موزه‌ها، کتابخانه‌ها، میراث تاریخی و فرهنگی موجود، فضای تبلیغاتی فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس، مترو و هر امکاناتی که در سطح استان آذربایجان شرقی داشته باشیم برای معرفی آثار هنرمندان و توسعه فرهنگ و هنر به کار خواهیم بست. تاکنون ۱۱ شهر استان آذربایجان شرقی طرح‌های‌شان را به دبیرخانه «شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» ارسال کردند.

محمدپور ادامه داد: شهرهای مختلف استان آذربایجان شرقی در حوزه فرهنگ و هنر استعدادها و توانمندی‌های متعددی دارند مثلا شهر سردرود که با سابقه طولانی در تولید تابلوفرش سال‌هاست به عنوان پایتخت تابلوفرش کشور از آن نام برده می‌شود، به‌تنهایی در سراسر کشور برای چند 10 هزارنفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم با این هنر شغل ایجاد کرده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی همچنین عنوان کرد: با توجه کمبود امکانات، ما سعی می‌کنیم در برنامه‌ریزی‌مان، اولویت را بر استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود قرار دهیم و اگر بخواهیم مدام به نداشته‌ها توجه کنیم توان فکر کردن و یافتن ظرفیت‌های پنهان را از دست خواهیم داد.

پایلوت توسعه فرهنگی و هنری روستاها و عشایر کشور


 
حسین اسحاقی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان نیز گفت: شمار زیادی از شهرستان‌های جنوب کرمان برای پیوستن به شبکه «شبکه‌ شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» اعلام آمادگی کرده و طرح‌های‌شان را به دبیرخانه ارسال کرده‌اند. جنوب کرمان در حوزه‌های موضوعی مد و لباس، هنرهای نمایشی، موسیقی، هنرهای صناعی، سنتی و ادبیات توانمند است.

وی افزود: جمعیت جنوب کرمان به یک میلیون نفر می‌رسد و از قومیت، زبان و خرده‌فرهنگ‌های متنوعی تشکیل شده است و همه این‌ها در شمار ظرفیت‌های گسترده منطقه برای گسترش هنر و فرهنگ و رونق اقتصادی فرهنگ به شمار می‌آید. مثلا در شهرستان منوجان موسیقی اصیل و کهن جریان دارد و هنرمندان مطرحی از این شهرستان کار خود را در چنگ‌نوازی آغاز کردند و امروز جزء چهره‌های مطرح موسیقی چنگ در کشور هستند.

اسحاقی گفت: همچنین دیگر مناطق اعم از عنبرآباد، رودبارجنوب، جیرفت، کهنوج، منوجان، قلعه گنج و فاریاب ظرفیت‌های بسیاری دارند و تمام تلاش ما بر این است که با تسهیل کار و ایجاد بازارهای محلی و استانی و فراهم کردن زمینه‌های عرضه صنایع هنری و دستی این مناطق در کشور و بیرون از ایران به رونق اقتصادی و شکوفایی هنر و فرهنگ در این مناطق کمک کنیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان اضافه کرد: اهمیت شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر بر کسی پوشیده نیست اما باید به این نکته در جنوب کرمان توجه کرد که حدود ۶۰ درصد جمعیت جنوب کرمان را روستاییان و عشایر عزیز تشکیل می‌دهند. پس توسعه فرهنگی و هنری درجنوب کرمان نیازمند برنامه‌های گسترده‌تر است. این آمادگی در جنوب کرمان وجود دارد تا به عنوان پایلوت توسعه فرهنگی و هنری روستاها و عشایر کشور کار خود را آغاز کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها