چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۰:۳۳
«تورم بزرگ» آمریکا در راه است

در شرايطي كه آمريكا براي برون‌رفت از خطرناك‌ترين بحران اقتصادي خود طي يك قرن اخير تلاش مي‌كند، نويسنده آمريكايي در كتاب تازه اش پيش‌بيني كرد تورم بي‌سابقه‌اي كه آمريكا در اواخر دهه 1970 با آن روبه‌رو شد، ممكن است بار ديگر تكرار شود./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از یو.اس.ای.تودی و نیویورک تایمز، «ر ابرت ساموئلسون» نويسنده كتاب «تورم بزرگ و پيامدهاي آن» پيش‌بيني كرد قيمت‌های دهه 1970 كه موجب اجراي سياست‌هاي سخت‌گيرانه ملي در آمريكا شد، بار ديگر تكرار خواهند شد.

ساموئلسون، مقاله‌نويس روزنامه‌هاي نيوزويك و واشنگتن‌پست، در كتاب خود نوشت: بعد از رشد اقتصادي خیره‌کننده سال‌هاي دهه 1960، نرخ تورم به يكباره دو رقمي شد و سه سال متوالي يعني طي سال هاي 1979 تا 1981در همان سطح باقي ماند. تورم به حدي بالا رفت كه در سال 1980 به رقم 5/13 درصد رسيد. 

او می‌نویسد: در هیچ دوره‌ای از تاریخ آمریکا چنین سطحی از تورم سابقه نداشت. با افزایش قیمت‌ها، میزان بهره‌وری کاهش یافت، استانداردهاي زندگی شهروندان تقلیل پیدا کرد، سرمایه‌گذاران بازار بورس را رها کردند و بحران‌های بدهی یکی پس از دیگری نمایان شد.

او معتقد است از آنجا که اقتصاد یک فرایند سیاسی، اجتماعی و روانشناسانه است، اوضاع بد اقتصادی، امید به زندگی را کاهش داد و باعث شد شهروندان اطمینان خود را به موسسات سیاسی و اقتصادی از دست بدهند.

به عقيده ساموئلسون، دليل اصلي بالارفتن قيمت‌ها در دهه 1970 تلاش جانسون براي تامين سلاح‌هاي جنگ ويتنام و ادامه اين جنگ با تكيه بر سرمایه‌هاي موجود و بالا نبردن ميزان ماليات‌ها يود.

ساموئلسون در اين كتاب تشريح مي‌كند چگونه در اواخر دهه 1970 افزايش قيمت‌ها همه نسخه‌هاي اقتصادي را بي‌اثر كرد و روساي جمهور دموكرات و جمهوري‌خواه، طی سياست‌هايي مشابه، رهبران صنايع را تحت فشار گذاشتند و در نهايت بر نحوه سرمايه‌گذاري شركت‌ها بر توليداتشان كنترل‌هايي انجام دادند كه ناكارآمد بود.


او در کتاب پیش‌بینی می‌کند نسخه‌های اقتصادی کنونی ممکن است بار دیگر باعث تكرار تورم اواخر دهه 1970 تکرار شوند. البته ساموئلسون کتاب خود را قبل از این که بحران اقتصادی فعلی به نقطه اوج خود برسد، تمام کرد ولی نخستين سیاست پیشنهادی او که البته «پیامی صریح» را هم در بر دارد، این است که آمریکا باید تورم را کنترل کند.

 او معتقد است در شرایطی که پیش‌بینی می‌شود سطح بیکاری به هشت درصد یا بیشتر برسد و در اوضاعی که اقتصاد در شرایطی ضد تورمی و نه تورمی به نظر می‌رسد، باراک اوباما نباید به نسخه‌هایی که درباره فشار در مقابل افزایش قیمت‌ها مطرح می‌شود، توجه كند.

به نوشته نیویورک تایمز، نگرانی ساموئلسون از احتمال بالا و پایین شدن تورم بجاست و البته نگرانی مهمتر، داستان تداوم کاهش قیمت‌ها در شرایط فعلی است که می‌تواند بدهی‌ها را افزایش دهد و اقتصاد را فلج کند. بعد از این که بحران کنونی کاهش پیدا کند، همه پول‌هایی که در شرایط کنونی به اقتصاد تزریق می‌شوند، بار دیگر اثر خود را نشان خواهند داد و تحت چنین شرایطی است که «تورم بزرگ» بار دیگر بروز خواهد كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط