پنجشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۷:۱۷
منشور اخلاق نویسندگی نباید سلیقه‌ای شود

چیستا یثربی، نویسنده و نمایش‌نامه‌نویس در نشست منشور اخلاق نویسندگی با تاکید بر اینکه تدوین این منشور نباید منجر به حذف مجموعه‌ای از عقاید و آثار نویسندگان شود، گفت: جامعه فرهنگی نیازمند چندصدایی و تمایز آرا است، بنابراین در تدوین منشور اخلاق نویسندگی نباید سلیقه‌ای عمل کرد.*

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست منشور اخلاق نویسندگی عصر روز گذشته (دوم شهریور) با حضور چیستا یثربی، داستان‌نویس و نمایش‌نامه نویس و احساس عباسلو، منتقد و دبیرسرای اهل قلم در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار می‌شود. 

چیستا یثربی با اشاره به اینکه تدوین هر منشوری نیازمند محتوای مشخصی است، عنوان کرد: مکتوب شدن هر منشوری، امکان ایجاد مجموعه‌ای محدودیت‌ها را برای نویسندگان فراهم می‌کند. چهار سال پیش مرکز هنرهای نمایشی اقدام به تدوین منشور تئاتر کشور کرد که البته درصورت مکتوب شدن این منشور لطمه‌های زیادی به حوزه نمایش وارد می‌شد، چراکه اولویت‌هایی برای آثار بومی و مذهبی در مقایسه با منابع خارجی ایجاد شد و همین امر نمایش‌نامه‌ نویسان را در پرداختن به منابع خارجی بی‌انگیزه می‌کرد. 

وی ادامه داد: اولویت نخست در تدوین منشور اخلاق نویسندگی توجه به انتخاب داوران و اعضای تدوین منشور است، چراکه پرداختن به قشر خاص یا افراد مشخص نه تنها تدوین منشور را سلیقه‌ای می‌کند بلکه منشور را از دانش و بینش اعضای دانشور جامعه محروم می‌کند. 

‌‌یثربی با تاکید بر اینکه مخالف استفاده از کارشناسان جوان در تدوین منشور اخلاق نویسندگی نیست، توضیح داد: البته این جوان‌ها باید دارای اطلاعات، آگاهی و بینش کافی در حوزه‌های مختلف نویسندگی باشند. 

این نویسنده با بیان اینکه تدوین هر منشوری مجموعه‌ای محدودیت‌ها و آزادی‌ها را برای نویسندگان ایجاد می‌کند، افزود: یکی از نکات مثبت تدوین چنین منشوری، پاسخ به سوالات نویسندگان در حوزه قبولی یا رد آثارشان برای دریافت مجوز است. نویسندگان یک جامعه نباید به یک شیوه تفکر کنند و تقلید عامل از بین رفتن ادبیات یک ملت است. 

وی با تاکید بر اینکه به مکتوب شدن منشور اخلاق نویسندگی در ایران خوشبین نیست، توضیح داد: البته درصورتی که این منشور به دفاع از حقوق نویسندگان برخیزد و نه اینکه برضد آنها گام بردارد، شایسته خواهد بود. 

یثربی یکی از نگرانی‌های خود را برای تدوین منشور اخلاق نویسندگی، ارزش‌گذاری، نمره‌دهی یا قضاوت محتوایی ناصحیح آثار به شمار آورد و افزود: درصورتی که این منشور به صورت آیین‌نامه اجرایی نظیر دستورالعمل‌های اجرایی ادارات درآید، نویسندگان را دچار مشکل خواهد کرد. 

در ادامه، احسان عباسلو یکی از دغدغه‌های مسوولان نشر کشور را رفتار غیرحرفه‌ای برخی از مولفان، مترجمان و ناشران دانست و گفت: به عقیده بسیاری از صاحبان آثار، منشور اخلاق نویسندگی باید رفتارنگر باشد. 

وی با اشاره به انتقاد یکی از اصحاب رسانه درباره خلوت برگزار شدن نشست‌های منشور اخلاق نویسندگی در سرای اهل قلم گفت: انتخاب سرای اهل قلم برای برپایی نشست‌های منشور اخلاق نویسندگی به دلیل امکانات مناسب است وگرنه هدف از برپایی نشست‌ها [همانند سایر نشست‌های سرای اهل قلم] حضور عامه مردم نیست.

سپس یثربی با تاکید بر اهمیت توجه به روانشناسی رفتارگرای نوین در تدوین منشور اخلاق نویسندگی گفت: صاحبان آثار فرهنگی باید بتوانند به یکدیگر احترام گذاشته و درعین نقد آثار هم به دور از حب و بعض و بی‌قانونی، از یک مدل رفتاری صحیح تبعیت کنند. تمام کشورها دارای ممیزی برای آثار خود هستند، اما باید دلیل ممیزی‌ها و رد آثار در هر کشوری به صورت مکتوب مشخص شود. 

یثربی درباره ویژگی‌های انتخاب اعضای تدوینگر منشور اخلاق نویسندگی توضیح داد: مهمترین پارامتر انتخاب اعضای تدوینگر منشور اخلاق نویسندگی کارنامه افراد است، کسانی چون قیصر امین‌پور، طاهره صفارزاده و رضاسیدحسینی سال‌ها با تجربه، دانش و بینش دور از غرض‌ورزی به داوری آثار پرداختند، درصورتی که بتوانیم نمونه حتی پایین‌تری از این افراد را انتخاب کنیم، در تدوین منشور اخلاق نویسندگی موفق خواهیم بود. همچنین این اعضا باید بتوانند به تفاوت‌های فردی نویسندگان احترام گذاشته و با توجه به عنصر احترام به رونق بازار نشر کمک کنند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط