جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۹
«فرهنگنامه عكس ايران» سند ماندگاري از دستاوردهاي تمدن ايران زمين است

آيين رونمايي از كتاب نفيس «فرهنگنامه عكس ايران» اثر مرادی غیاث آبادی منتشر شده از سوی نشر نوید شیراز امروز (20 ارديبهشت) در سراي كارنامه نشر بيست‌وششمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد. داريوش مطلبي، دبير علمي سراي اهل قلم كارنامه نشر در اين مراسم گفت: كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» سند ماندگاري از دستاوردهاي تمدن ايران زمين است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، آيين رونمايي از كتاب نفيس «فرهنگنامه عكس ايران» با حضور جمعي از صاحب‌نظران و پژوهشگران حوزه ايران‌شناسي برگزار شد.

داريوش مطلبي، دبير علمي سراي اهل قلم كارنامه نشر در اين مراسم اظهار كرد: حدود 18 سال است كه در حوزه نشر هم به عنوان ناشر و هم به عنوان كارشناس نشر فعاليت مي‌كنم. تقريبا همه كتاب‌‌هايي كه در ايران منتشر مي‌شوند حداقل يك بار آن‌ها را تورق مي‌كنم. انصافا كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» جزو يكي از شاهكارهاي حوزه نشر است.

وي با بيان اين‌كه كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» به عنوان يك اثر مرجع، تمدن و فرهنگ ايران زمين را در قالب عكس نمايش مي‌دهد، افزود: با وجود اين‌كه از مدت‌ها پيش به ابنيه‌هاي به جا مانده از گذشته علاقه‌مند بودم و برخي مجلدهاي «دايرة‌المعارف عكس ايران» را مشاهده كردم، احساس مي‌كنم در كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» كارهاي جديد صورت گرفته كه آن را به يك اثر بي‌بديل تبديل كرده است.

معاون فناوري و اطلاع‌رساني موسسه خانه كتاب عنوان كرد: اين اثر، هم نمايه بسيار جامعي دارد و هم عكس‌هاي حاضر در آن از كيفيت بسيار بالايي برخوردارند.

مطلبي توضيح داد: ايران از گذشته بسيار غني و ميراث كهني برخوردار است و برخلاف بسياري از ملت‌ها كه تاريخ سازي مي‌كنند، تاريخ بسيار كهني دارد. باعث افتخار ماست كه عكس هاي به جا مانده از ابنيه ها و ساير آثار باستاني را در قالب يك مجلد مشاهده كنيم.

دبير علمي سراي اهل قلم كارنامه نشر اظهار كرد: ما به عكس‌هاي ارايه شده در كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» تنها از جنبه زيبايي نمي‌نگريم بلكه در بسياري از اين عكس‌ها مي‌توانيم به اعتقادات و سبك زندگي مردم بخش‌هاي مختلف ايران پي ببريم.

ايرج افشار سيستاني، استاد ايران‌شناسي سخنران ديگر اين مراسم بود. وي با بيان اين‌كه استاد مرادي غياث‌آبادي ميراث‌بان پرتلاش فرهنگ ايران زمين است، عنوان كرد: استاد رضا مرادي غياث‌آبادي از پژوهشگران سخت‌كوش كشور در حوزه ايران‌شناسي و باستان‌شناسي به شمار مي‌آيد. وي بيش از 20 سال در اين حوزه فعاليت مي‌كند.

وي ادامه داد: استاد مرادي غياث‌آبادي انديشمندي است كه نه تنها مورد احترام ايرانيان است بلكه براي فرهيختگان ساير كشورها به‌ويژه آسياي مركزي نيز قابل احترام است. وي تاليفات بي‌شماري در حوزه باستان‌شناسي و ايران‌شناسي دارد كه از آن ميان مي‌توان به «فرهنگنامه ايران باستان»، «چهارطاقي‌هاي ايران»، «كتيبه‌هاي خارك در خليج فارس» و «ايران چيست» اشاره كرد.

اين استاد ايران‌شناسي افزود: كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» حدود 2 هزار عكس گوناگون زيبا و ديدني در حوزه‌هايي مانند معماري، محوطه‌هاي باستاني، هنرهاي سنتي و صنايع دستي، سازهاي دستي، كوچ عشاير، گچ‌بري، مناره، ستون، گنبد، خوراك، ابزارآلات، شهرسازي و چشم‌اندازهاي طبيعي را دربردارد.

افشار سيستاني با بيان اين‌كه شرح عكس‌هاي مندرج در كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» به زبان فارسي و انگليسي است، عنوان كرد: از مجموع عكس‌هاي ارايه شده در اين اثر حدود 25 درصد رنگي و 75 درصد سياه و سفيد هستند. همچنين عكس‌ها به‌ويژه تصاوير مربوط به جاذبه‌هاي گردشگري و صنايع‌دستي، زبان جاري فرهنگ‌ها و سرچشمه ژرف‌ترين نشانه‌هاي فرهنگي، هنري و اجتماعي‌ هستند.

قادر كريميان، پژوهشگر پژوهشكده فرهنگ، هنر و معماري از ديگر سخنرانان اين مراسم بود. وي اظهار كرد: استاد مرادي غياث‌آبادي تدوين كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» را از سال‌هاي قبل آغاز و در سال 1376 مجموعه 9 جزوه‌اي را در قالب يك كتاب منتشر كرد.

اين پژوهشگر با بيان اين‌كه ايران از غني‌ترين مركز‌هاي حوزه تصويرگري به شمار مي‌آيد، عنوان كرد: در سال 1277 هجري قمري نخستين دوربين عكاسي وارد ايران شد. به‌يقين با روابط صميمي كه ايرانيان با اروپاييان در آن دوره داشتند، خيلي زود دوربين عكاسي وارد زندگي ايرانيان شد.

وي با بيان اين‌كه بدون ترديد تصوير، نقاشي و عكس از فاكتورهاي شناخت فرهنگ غني ايران زمين به شمار مي‌آيد، اظهار كرد: كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» جزو نفايس چاپي ايران است. اين اثر تنوع موضوعي گسترده‌اي دارد و مي‌تواند براي پژوهشگران حوزه ميراث فرهنگي راهگشا باشد.

كريميان در پايان گفت: با توجه به اين‌كه طبقه‌بندي اين اثر به ابتكار استاد غياث‌آبادي انجام شده است اما اميدوارم در آينده طبقه‌بندي‌هايي كه براي به تصوير كشيدن ميراث فرهنگي ايران صورت مي‌گيرد، از الگوها و استانداردهاي بين‌المللي پيروي كنند.

استاد رضا مرادي غياث‌آيادي، مولف كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» در اين مراسم ضمن قدرداني از متوليان و دست‌اندركاران برپايي اين مراسم و همچنين ابراز خرسندي براي انتشار اين اثر گفت: تعدادي از آثار و ابنيه‌هاي ارايه شده در اين اثر، امروزه از ميان رفته‌اند كه جاي بسيار تاسف دارد.

وي ادامه داد: وقتي به ظاهر جامعه و فعالان مي‌نگريم، متوجه مي‌شويم كه در ايران خيلي حساسيت براي حفظ آثار باستاني از خود نشان مي‌دهند اما به نظرم اين‌ها همه يك شعار ظاهرگونه است و در اين حوزه هيچ تلاس جدي جز براي برخي آثار هم از سوي مردم و هم از سوي مسوولان صورت نگرفته است.

مولف كتاب «فرهنگنامه عكس ايران» در پايان گفت: در روند تهيه اين عكس‌ها چند نكته توجه من را به خود جلب كرد كه از آن ميان مي‌توان به همزيستي ميان مردمان شرق و غرب ايران و شباهت‌هاي فرهنگي كه با يكديگر داشتند و همچنين سير مداوم تكامل جامعه اشاره كرد.

بيست‌وششمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران با شعار «كتاب؛ چشمه جوشان دانايي» فردا (21 ارديبهشت) در مصلاي امام خميني(ره) به كار خود پايان مي‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط