یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۲۰:۲۴
حقوق تطبيقي يعني استفاده از تجربيات ديگران با حفظ فرهنگ خود

نشست امروز سراي اهل قلم با عنوان "حقوق تطبيقي" به بزرگداشت دكتر سيدحسين صفايي استاد دانشگاه تهران اختصاص داشت. صفايي سال‌ها در دانشگاه تهران حقوق تطبيقي تدريس كرده و نزديك به چهل مقاله علمي به زبان فارسي، 7 مقاله به زبان فرانسه و نزديك به 30 كتاب در رشته حقوق تأليف كرده است. او پايه گذار موسسه حقوق تطبيقي بوده و تا سال 84 رياست اين موسسه را نيز برعهده داشته است./

 به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)،نشست حقوق تطبيقي امروز 1شنبه(14 ارديبهشت) ساعت 16:30 با حضور آقايان سيد مرتضي قاسم زاده، اسدالله امامي و سيدحسين صفايي با كارشناسي محمدحسين ساكت در سراي اصلي اهل قلم نمايشگاه بين المللي كتاب تهران تشكيل شد. 

دكتر اسدالله امامي پس از اشاره به اينكه امروز خردگرايي جايگاه خود را يافته و خرد قوه محركه بشريت است، گفت: رشته حقوق، رشته‌اي از دانش است؛ در واقع در جهان متمدن امروز يك نظام حقوقي جاري است كه برپايه منطق استوار بوده و با فرهنگ جامعه و اخلاق حسنه هماهنگ است. 

دكتر امامي با ايجاد اين پرسش كه عدالت اجتماعي چيست، گفت: عدالت در لغت به معناي توازن و برابري است و در اصطلاح حقوق هم عدالت تقريباً همين معنا را دارد. عدالت اجتماعي به اين معنا ست كه افراد جامعه به طور مساوي و براساس تعداد خود از مواهب جامعه بهره‌مند بشوند. وقتي بشر به زندگي كشاورزي پرداخت، جوامع اوليه به شكل طايفه و عشيره تشكيل شدند.

در كنار اين جامعه كوچك، مسئله حق و تجاوز از حق مطرح شد، جنگ به وجود آمد و عدالت موضوعيت يافت و به وسيله دانشمندان روشن‌تر بيان شد. در يونان 5 قرن قبل از ميلاد مسيح سقراط به عدالت اجتماعي مي‌پردازد.

انسان از ديرباز خواستار عدالت بود و از بي عدالتي رنج مي‌برد. ولي برخي سياسيون از كلمه حق سواستفاده كرده و از آن به باطل مي‌رسند بنابراين براي رسيدن به عدالت به فرهنگ سازي نياز است.
كسي كه در دانشگاه در حال تدريس است به دانشجو علم و طينت مي‌آموزد تا بتواند به درستي از پس وظايف خود در اجتماع بربيايد و دكتر صفايي هم از نظر علمي و هم از نظر اخلاقي سرآمدند.

دكتر سيدمرتضي قاسم‌زاده ديگر كارشناس اين نشست، وسعت دانش حقوقي دكتر صفايي را در رشته هاي گوناگون مساله بارزي دانست كه نمي‌توان از آن چشم پوشيد.

دكتر سيدحسين صفايي در انتهاي اين نشست گفت: من از سال 32 دبير بودم و ازسال 44 تا 83 عضو هيئت علمي دانشكده حقوق دانشگاه تهران بودم . از آغاز مطالعات حقوقي خود به حقوق تطبيقي علاقه‌ داشتم و آن را در تهران آغاز و در فرانسه پيگيري كردم. حقوق تطبيقي را براي پيشرفت جامعه، تحقيقات فلسفي، درك و اصلاح حقوق داخلي و حسن تفاهم بين‌المللي لازم مي‌دانم. در واقع حقوق تطبيقي امكان استفاده از تجربيات ديگر كشورها را باحفظ فرهنگ خودي ايجاد مي‌كند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها