سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۶
اشعری: آیا ضرورت دارد که نمایشگاه به همین شکل کنونی ادامه داشته باشد؟

مدیرپروژه باغ کتاب در آیین تجلیل از دست‌اندرکاران سالن یاس بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: دست‌اندرکاران برپایی نمایشگاه کتاب تهران باید بیاندیشند که‌ آیا واقعا ضرورت دارد که این نمایشگاه به همین شکل کنونی ادامه داشته باشد.

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) علی اکبر اشعری، در این مراسم اظهار کرد: برپایی سالن یاس اقدام بسیار خوبی است که از سوی مجمع ناشران انقلاب اسلامی صورت گرفته است. امیدوارم در مسیری که طی می‌کند با پیوند ایمانی که میان ناشران و این مجمع وجود دارد به ظرفیت خیلی خوبی در تاثیرگذاری فرهنگ کشور و مطالعه تبدیل شود.

وی ادامه داد: بیست و هفت سال پیش بنا به ضرورت آن زمان، نمایشگاه کتاب تهران شکل گرفت این نمایشگاه هر سال تکرار شد امسال نیز شاهد برپایی بیست و هفتمین دوره آن بودیم. سوال من اینجاست اگر در یک برهه‌ای از زمان بنا به دلایلی تصمیم گرفته شده است نمایشگاه کتاب برگزار شود آیا ضرورت دارد که همچنان این نمایشگاه با همان سبک و سیاق پیشین خود برگزار شود؟!

اشعری با بیان این‌که برپایی نمایشگاه کتاب هم مزایا دارد و هم معایب، افزود: در شرایطی که اقتصاد نشر ما بیمار است و در همه حلقه‌های مربوط به نشر با چالش‌هایی مواجه هستیم باید اقداماتی صورت بگیرد تا کتاب رونق یابد و این چالش‌ها برطرف شود؛ آیا نمایشگاه کتاب تهران فعلی غایت مطلوب ماست و یا باید کار دیگری کرد؟! 

رییس سابق کتابخانه ملی توضیح داد: با بررسی‌هایی که صورت گرفته متوجه شدیم که نمایشگاه کتاب تهران با مشکلاتی مواجه است؛ در این حال که جشنواره‌ای است که فرصت گردآوری ناشران را فراهم و افراد را با فضاهای نشر آشنا می‌کند، نبود برخی تمهیدات و مقدمات استفاده از آن را تا حدی کاهش داده است.

اشعری ادامه داد: سالن یاس بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران فرصتی را فراهم آورد تا مراجعه‌کنندگان دچار سردرگمی نشوند چرا که این سالن تازه‌های کتاب‌ را براساس موضوع مقابل دیدگان آنها قرار داده بود.

وی ادامه داد: این سالن انگیزه بررسی، مطالعه و تهیه کتاب را ارتقا می‌دهد. وجود راهنمایان در این سالن بر تاثیر مثبت آن می‌افزود اما همواره حسرت می‌خوردم که چرا سالن یاس در معرض دید اکثر مراجعه‌کنندگان قرار نگرفته بود.

اشعری افزود: امروزه به سمتی حرکت می‌کنیم که فضاهای فروشگاهی وسیعی مانند باغ کتاب در حال شکل‌گیری‌ هستند همچنین مطلع شده‌ام که شهروند تصمیم دارد بخش وسیعی از فعالیت‌های خود را به فروش کتاب اختصاص دهد. در مجموع شهرداری در حال انجام فعالیت‌های وسیعی به منظور دسترسی آسان مردم به کتاب است از طرف دیگر ایی‌بوک نیز در حوزه دسترسی به کتاب کارهای چشمگیری انجام داده است. 

مدیر پروژه باغ کتاب ادامه داد: در چنین شرایطی که تعداد کتاب‌های چاپی کاهش پیدا می‌کند به نظرم باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین ناشران درباره آینده نشر مطالعه کنند؛ هرگونه تصمیم‌گیری درباره نمایشگاه کتاب و انتشار کتاب باید مبتنی بر آینده‌نگری باشد.

وی عنوان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناشران به ویژه ناشران حاضر در مجموع ناشران انقلاب اسلامی باید راجع به این موضوع فکر کنند که نشرمان نشر خنثی نباشد البته نشر خنثی تنها به معنای نشری که تنها ضد اخلاقی و ضد دینی باشد نیست، بلکه باید سایر ابعاد فضای نشر را در نظر بگیریم.

اشعری ضمن تاکید بر حضور کتاب‌های ایران در بازارهای خارجی گفت: حجم ترجمه از زبان‌های خارجی به فارسی بیشتر از ترجمه‌های صورت گرفته از فارسی به زبان‌های دیگر است. این در حالی است که در بیرون از ایران مردم خیلی مشتاق شنیدن حرف‌هایی از ایران به ویژه در حوزه بیداری اسلامی و مقاومت هستند. 

وی ادامه داد: ما باید با مردم دنیا صحبت کنیم که یکی از راه‌های آن انتشار کتاب‌های فارسی زبان به زبان‌های زنده دنیا است. متاسفانه خیلی‌ها ایران را با حافظ و مولانا و ... می‌شناسد و از مسایل روز ایران به ویژه عرفان و فلسفه بی‌خبرند. خیلی‌ها علاقه‌مند به ایرانشناسی هستند توقف در حافظ و سعدی و مولانا برای کشور ما مناسب نیست؛ حضور نشر ایران در بازار جهانی چه در عرصه مکتوب و چه مجازی راهکار خوبی برای توسعه مرزهای فکری انقلاب اسلامی است.

بنابراین گزارش، میثم نیلی، مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی از دیگران سخنرانان این مراسم بود. وی اظهار کرد: اواخر سال 1390 طرحی تحت عنوان کارنامه نشر از سوی مجمع ناشران انقلاب اسلامی به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد ارایه شد. در سال 91 این طرح انجام شد سال بعد با مشکلاتی مواجه شد. در سال جاری با همکاری معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و دست‌اندرکاران برپایی بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران شاهد اجرای دوباره این طرح بودیم.

وی ادامه داد: در سالن یاس این دوره از نمایشگاه کتاب تهران حدود 12 هزار عنوان کتاب که به همت مجمع ظرف مدت 11 روز خریداری شد البته آمار عناوین کتاب‌های منتشر شده بیش از اینها بود اما به دلیل دقیق نبودن اطلاعات آماری، تنها به ارایه این 12 هزار عنوان کتاب بسنده کردیم.

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی افزود: در سالن یاس نمایشگاه کتاب تهران حدود 60 کارشناس حوزه کتاب حضور داشتند علاوه بر آن 17 گروه ترویجی از گروه‌های خودجوش مردمی نیز فعالیت می‌کردند.

نیلی ادامه داد: در این سالن کتاب‌های متنوعی از حوزه‌های علوم انسانی، اسلامی، طب، تغذیه، دفاع مقدس، بیداری اسلامی و فلسطین ارایه شده بود همچنین کتاب‌هایی را که مجمع ناشران انقلاب اسلامی در طول سال‌های گذشته گردآوری کرده بود در این سالن عرضه شده‌اند.

وی در پایان گفت: در این سالن شاهد اجرای 62 برنامه فرهنگی اعم از میزگردها، نشست، نقد و بررسی کتاب‌ها بودیم که در نوع خود یک رکورد بود چرا که در هر روز حدود 6 برنامه را در سالن یاس برگزار می کردیم.

آیین تجلیل از دست‌اندرکاران سالن یاس بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پیش از ظهر امروز سه‌شنبه (20 خرداد) در سالن مهر حوزه هنری با حضور «سید عباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر ارشاد برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها