سه‌شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۹
مدارك گمشده از مرحوم رشديه در سازمان‌هاي دولتي خاک می‌خورند/ دو دختر رشدیه در مدرسه پسرانه درس خواندند

«بهدخت رشديه» نوه مرحوم ميرزا حسن رشديه گفت: مدارك بسياری از مرحوم رشديه سال‌هاست كه در سازمان اسناد و كتابخانه ملي، كتابخانه مجلس و كتابخانه آيت‌الله مرعشي وجود دارد و اکنون معلوم نيست در كدام قسمت اين مراكز قرار گرفته‌اند.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به مناسبت هفتادمین سال درگذشت حسن رشدیه، موسس مدارس عمومی در ایران، سرای ایرانشناسی با همکاری سرای اهل قلم، نشستی با عنوان «میرزا حسن رشدیه و بدایه‌التعلیم» را سه‌شنبه 18 آذرماه در موسسه خانه کتاب برگزار كرد.

در اين نشست نصرالله صالحی، پژوهشگر تاریخ و محسن جعفری‌مذهب، عضو هيات علمي سازمان اسناد و كتابخانه ملي حضور داشتند و به بررسي فعاليت‌هاي رشديه در راه‌اندازي مدارس به شيوه نوين پرداختند. قرار بود دکتر حسن حضرتی، استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران نیز در این مراسم سخنرانی کند اما در این نشست حضور نیافت. «بهدخت رشديه» كوچكترين نوه مرحوم رشديه در این نشست حضور داشت و درباره پدربزرگش سخنانی ارائه کرد.

رشديه در اين نشست كه باعث آشنايي وي با جمع حاضر شد با ابراز تاسف از حضور كم حاضران در جلسه گفت: مرحوم رشديه داراي 14 فرزند بود اما از زمان مشروطه تا به اکنون اسم زيادي از رشديه برده نشده است. من نه به عنوان نوه او بلكه به عنوان يك ايراني معتقدم تعداد بسيار بيشتري مخاطب بايد در اين جلسه شركت كنند اما اين اتفاق نيفتاده است.

اسناد تاریخی نبايد در كشوي ميزها خاك بخورند

وي ادامه داد: اسناد و مدارك مختلفي از رشديه نزد من است اما مدارك بسيار ديگري از او سال‌هاست كه در سازمان اسناد و كتابخانه ملي، كتابخانه مجلس و كتابخانه آيت‌الله مرعشي وجود دارد كه اکنون معلوم نيست در كدام بخش و قسمت اين مراكز قرار گرفته‌اند.

رشديه افزود: سازمان اسناد نمي‌داند كه چه سند‌هايي را از رشديه در اختيار دارد. اين مدارك، ملي هستند و نبايد در كشوي ميزها خاك بخورند. اسنادي كه از مرحوم رشديه در سيستم دولتي قرار گرفته و علني نشده، فقط به دليل تنبلي كاري بوده است. من براي يافتن اين اسناد از شما كمك مي‌خواهم.

چرا برای مفاخر ایرانی کاری انجام نمی‌دهیم؟

اين پژوهشگر با اشاره به اينكه در معتبرترين موزه باكو كتابي از شخصي كه رشديه را حمايت مي‌كرده وجود دارد گفت: ما چه كاري براي مفاخر خود انجام داده‌ايم؟ رشديه نيز يكي از اين مفاخر است كه بايد كارهاي بيشتري براي او انجام بگيرد.

رشديه ادامه داد: مرحوم رشديه به علت نبودن مدرسه دخترانه و براي ادامه تحصيل دو دختر بزرگش، موهاي آنها را تراشيد تا بتوانند در مدارس پسرانه به تحصيل مشغول شوند. ظرف 50 سال گذشته مطالب جديدي درباره او نوشته نشده درحالي كه من مي‌توانم ساعت‌ها درباره عناوين مرتبط با رشديه صحبت كنم.

وي اضافه كرد: در سال 1386 يونسكو به مناسبت صدمين سال ايجاد آموزش نوين در ايران از من تقاضاي همكاري كردند و من هم براي اين كار از جمع حدود 40 نفر همفكري خواستم اما از اين جلسه هيچ مطلبي درنيامد.

گزارش تکمیلی این نشست به زودی منتشر می‌شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • پیمان ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۹
    مطلب جالبی بود. بد نیست بدانید اسنادی مربوط به رشدیه در موسسه علوم اجتماعی آمستردام در هلند وجود دارد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها