پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۹
نخستین کتابخانه یزد با بیش از 66 سال قدمت تاریخی

کتابخانه شرف‌الدین علی نخستین کتابخانه عمومی شهر یزد است که در سال 1327 تأسیس شد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- کتابخانه شرف‌الدین علی نخستین کتابخانه عمومی شهر یزد و محل دفن شرف‌الدین علی نویسنده یزدی است که در پنجم اردیبهشت ماه سال 1327 به همت جمعی از فارغ‌التحصيلان دانش‌سرای عالی مقدماتی يزد تأسیس شد.

حدود 32 هزار و 500 عنوان کتاب در کتابخانه شرف‌الدین علی
این کتابخانه که بیش از 66 سال از تاریخ تأسیس آن می‌گذرد، در بخش مرکزی شهر یزد در خیابان امام خمینی و در محله تاریخی امیر چخماق یزد شامل، مسجد، مناره‌‌ها، بازار تجاری منطقه قرار گرفته است و از لحاظ کارایی و بازده پس از کتابخانه وزیری، دومین کتابخانه در سطح شهر یزد است.
 
کتاب‌های این کتابخانه در موضوعات گوناگونی از جمله فلسفه، ادبیات، مذهب، تاریخ، جغرافیا و علوم گسترده است؛ علاوه‌ بر این کتابخانه شرف‌الدین علی دارای شش نسخه کتاب خطی مانند کتاب «قانون» نوشته ابوعلی سینا و جلد آخر کتاب «مبسوط» نوشته شیخ طوسی و به قلم عبدالله والد قوم الدین محمد قزاشباشی است.
 
نخستین کتابخانه عمومی شهر یزد دارای آماری بیش از دو هزار عضو فعال، حدود 32 هزار و 500 عنوان و 42 هزار نسخه کتاب است. این کتابخانه که دارای بخش‌های مختلفی از جمله مراکز اطلاع‌رسانی، مخزن، مرجع، خدمات، نمایه و نشریات است هم‌اکنون به‌دلیل بازسازی ساختمان تعطیل و کتاب‌های آن به مکان دیگری انتقال یافته است.



کتابخانه شرف‌الدین علی، آرامگاه نویسنده یزدی
تا پیش از این کتابخانه شرف‌الدین علی به‌دلیل قرار گرفتن در بافت سنتی شهر یزد و  محدودیت فضای فیزیکی قادر به‌گنجایش ظرفیت محدودی از کتاب‌ بود. به‌همین دلیل مسئولان این کتابخانه، به‌صورت دوره‌ای دست به گلچین کردن کتاب‌های موجود می‌زدند اما در چند ماهه اخیر عمليات تعمير و توسعه بخش مخزن و سالن‌های مطالعه این كتابخانه آغاز شده است.
 
به گفته علی ملاعباسی، سرپرست نهاد كتابخانه‌های عمومی يزد هم‌اکنون طرح به‏‏سازی و توسعه کتابخانه شرف الدین علی یزد با اعتباری معادل 300 میلیون تومان در حال انجام است.
 
شرف‌الدین علی، نویسنده و صاحب‌نام نخستین کتابخانه عمومی یزد است که کتاب‌هایی از جمله سه رساله به نام «مناظر»، «منتخب»، «الحلل المطرزفی المعماواللغز»، «درمعما»، «الکتاب فی علم الاسطرلاب» و «کنه المراد فی علم الوفق والاعداد» را تألیف کرده است. اما تاریخ‌نگاران مهم‌ترین دستاورد او را شرح حال وى از تيمور، «ظفرنامه» می‌دانند.
 
بنابر روایت‌های تاریخی نقل شده در میان مردم شهر یزد، محل دفن شرف‌الدین علی در آرامگاهی در محل کتابخانه قرار داشت، اما با نخستین تعمیر بنای این کتابخانه در سال 1329، آرامگاه وی تغییر یافت و هنوز هم محل دفن دقیق این نویسنده یزدی مشخص نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها