یکشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۳
صالحی: فجر ایران را باید با شعر ایران شناخت/ بیش از 42 هزار مجموعه شعر در جمهوری اسلامی به چاپ رسیده است

سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در دهمین محفل از سلسله محافل جشنواره بین‌المللی شعر فجر در شیراز گفت: در ایام دهه مبارک فجر علاوه بر جشنواره شعر، جشنواره‌های فیلم، تئاتر و موسیقی نیز برگزار می‌شود، اما از آنجا که شعر مهم‌ترین سرمایه فرهنگ ایرانی است، فجر ایران را باید با شعر ایران شناخت و معرفی کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، همزمان با پایان سفر دکتر اسماعیل امینی و مهدی قزلی (دبیران علمی و اجرایی جشنواره شعر فجر)، عبدالجبار کاکایی، فریبا یوسفی، علیرضا بدیع و پونه نکوی به تاجیکستان، دهمین محفل از سلسله محافل دهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر شامگاه روز گذشته در تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس برگزار شد. 
 
در این محفل که با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جواد محقق، معاون شعر بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و جمعی از شاعران پیشکسوت و جوان از هشت استان کشور برگزار شد، شاعران با خواندن اشعار خود، پرونده محافل شعرخوانی در دهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر را بستند.
 
شعر مهم‌ترین سرمایه فرهنگ ایرانی است
 
در این نشست، دکتر سیدعباس صالحی، با اشاره به در برگزاری گسترده جشنواره شعر فجر اظهار کرد: در این دوره دست کم هشت استان درگیر برگزاری این رویداد مهم ادبی شدند؛ چراکه این اندیشه وجود دارد که شعر در سراسر ایران جاری است و فقط در تهران متمرکز نیست. 
 
وی با تاکید بر این نکته که جشنواره شعر فجر در این دوره توجه به موضوعات و فضاهای خاص را در اولویت برگزاری محافل قرار داده است، گفت: در این دوره جشنواره شعر فجر به مساله طنز توجه ویژه‌ای داشته و با برگزاری محفل طنز در ارومیه، شعر طنز و شاعران طنزسرا را مورد توجه خود قرار داده است. همچنین برگزاری محفل شعر کودک و نوجوان در استان همدان از دیگر نکاتی است که مورد توجه جشنواره شعر فجر قرار گرفته است.
 
معاون فرهنگی وزارت ارشاد افزود: در این دوره از جشنواره شعر فجر، همه گروه‌ها، از جوانان تا نسل‌های دیرپا حضوری جدی داشتند. بخشی از محافل شعر فجر در خارج از ایران برگزار شد و شاعران ایرانی با حضور در افغانستان و تاجیکستان، در منطقه پارسی، بخشی از جشنواره شعر فجر را رقم زدند. همچنین برگزاری محفل شعرخوانی در لبنان و برگزاری بخش عربی در جشنواره شعر فجر از دیگر دستاوردهای این دوره است.
 
وی شعر را بخشی از هویت ایرانی دانست و خاطرنشان کرد: در ایام دهه مبارک فجر، علاوه بر جشنواره شعر، جشنواره‌های فیلم، تئاتر و موسیقی نیز برگزار می‌شود، اما از آنجا که شعر مهم‌ترین سرمایه فرهنگ ایرانی است، فجر ایران را باید با شعر ایران شناخت و معرفی کرد. امسال بروز و ظهور شعر پارسی با نگاهی به سرمایه‌های اجتماعی و ملیِ ایرانی شکل گرفت. 
 
بسیاری از اندیشمندان جهان خود را وامدار سفره حافظ می‌دانند
 
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شیراز را پایتخت فرهنگ و ادب در ایران خواند و افزود: اگر امروز به حافظ می‌بالیم به این خاطر است که گوته، نیچه و بسیاری دیگر از اندیشمندان  بزرگ جهان خود را وامدار سفره حافظ می‌دانند. این کاروان شعر که امروز به شیراز رسیده در واقع در مامن خود پناه گرفته است. شعر، آیینه هویت ایرانی است و ایران و ایرانی را با آن باید شناخت. در واقع تاریخ ایران در ناب‌ترین روایت خود در زبان شعر روایت می‌شود.
 
وی ادامه داد: فرهنگ ایرانی در عرفان، فلسفه، حکمت عملی و اخلاق زندگی در بیش از ۲ هزار سال و به ویژه در هزار سال اخیر تاریخ ایران در شعر به شکلی صادقانه روایت شده است. مورخان بسیار از تاریخ نوشته‌اند اما تاریخ را هم مورخان تحریف کرده‌اند؛ این در شرایطی است که شاعران برای ما تاریخ و فرهنگ ایرانی را صادقانه روایت کرده‌اند، از این رو ایران را نمی‌توان بی شعر و شعر را بدون ایران شناخت. این دو همزادی هستند که بالیده‌اند و اینک ماندگاری ایران به شعر است.
 
چاپ بیش از 42 هزار مجموعه شعر در جمهوری اسلامی ایران
 
صالحی با ذکر این نکته که در سال 1393 بیش از سه هزار مجموعه شعر در کشور به چاپ رسیده است، تصریح کرد: در دهه‌های گذشته شاهد بودیم در حوزه‌های گوناگون، جریان شعر ایرانی چون حیات فرهنگ ایرانی همچنان در حرکت است. کتاب‌های شعر همچنان در کشور تولید می‌شوند و شاعران مجموعه‌های شعر تولید می‌کنند. پس از انقلاب بیش از 42 هزار مجموعه شعر به چاپ رسیده است.
 
وی تاکید کرد: پیش از انقلاب، بیش از هشت هزار شاعر مرد و حدوداً چهارصد شاعر زن فعالیت می‌کردند، اما بعد از انقلاب شاعران زن همدوش شاعران مرد در عرصه ادبیات فعالیت می‌کنند. جوانان نیز در حوزه شعر جریان امیدبخشی را به راه انداخته‌اند. در این چند سال و در دهه‌های اخیر شعر کودک و نوجوان نزدیک به یک سوم مجموعه‌های شعر را به خود اختصاص داده است.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد با انتقاد از بی‌توجهی جامعه ایرانی به شعرخوانی افزود: جامعه ایرانی کمتر شعر می‌خواند و این برای ذائقه ایرانی رویداد بدی است، چراکه اگر جامعه ایرانی شعر کمتر بخواند از ایرانی بودن خود تهی می‌شود. البته در حوزه تولید هم مشکلاتی وجود دارد، از جمله باید پرسید سهم تفکر در شعر چگونه است؟ شعر همواره از پشتوانه تفکر برخوردار بوده ولی امروز این موضوع دغدغه است.

این مدیر فرهنگی در پایان با بیان اینکه شعر ایرانی پاسدار زبان پارسی است، افزود: اینکه شعر امروز چه نسبتی با زبان دارد دغدغه‌هایی با خود داشته است. باید در کنار نقطه‌های امید، دغدغه‌ها نیز مورد توجه قرار گیرد و جشنواره شعر فجر باید تجربه و فضایی برای کاستن از دغدغه‌ها در حوزه شعر باشد.

جواد محقق، معاون شعر در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان نیز در محفل شیراز با اشاره به تغییر رویکرد جشنواره شعر فجر از ارسال فراخوان به بررسی کتاب‌های شعر منتشر شده در یک سال اظهار داشت: امسال هم مانند سال گذشته با بررسی کتاب‌های شعر منتشر شده در یک سال، کتاب‌ها را در سه بخش «شعر بزرگ‌سال»، «شعر خردسال» و «درباره شعر» داوری کرده‌ایم.

وی با اشاره به برگزاری جلسات شعرخوانی در نقاط مختلف کشور گفت: شعر فجر در دهمین دوره، محافلی در نقاط مختلف کشور برگزار کرده است که از جمله آن‌ها می‌توان به برگزاری محفل طنز در ارومیه و تجلیل از یک عمر فعالیت ادبی استاد کریمی مراغه‌ای اشاره کرد.

وی افزود: در برنامه داریم تا با گسترش بخش رقابتی و حفظ سهمیه برای شاعرانی که در هر دوره آثارشان مورد بررسی داوران قرار می‌گیرد، شعر تاجیکستان و افغانستان را هم وارد چرخه رقابت کنیم. امسال گام نخست این ماجرا با برگزاری محافلی در افغانستان و تاجیکستان برداشته شده است و امیدواریم در سال‌های آینده بخش رقابتی را در گستره فارسی‌زبانان کشورهای هم‌جوار برگزار کنیم.

در این محفل، شاعرانی چون هرمز علیپور، صدرا ذوالریاستین، محمدمهدی سیار، حسین اسرافیلی، مصطفی محدثی خراسانی و شاعرانی از استان فارس آثار و اشعار خود را قرائت کردند.

محافل داخلی دهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به ترتیب در شهرهای قم، ری، ایلام، تهران، ارومیه، بجنورد، همدان، اصفهان، بم و شیراز و محافل خارجی آن در سه کشور لبنان، افغانستان و تاجیکستان برگزار شد.

این جشنواره شنبه، یکم اسفندماه در تهران به کار خود پایان خواهد داد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط