چهارشنبه ۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۱
خاموشی: محققان درباره قوام فکری حکومت اسلامی پژوهش کنند / ضرورت پرداختن به پژوهش‌های انقلاب اسلامی در وضعیت امروز جهان

سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، با ارائه پیشنهاد ایجاد بخشی با عنوان پژوهش‌های انقلاب اسلامی در جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» گفت: باید بابی باز شود تا درباره حکومت اسلامی و رفع چالش‌های آن در نظام جاری پژوهش شود. شرایط حاکم بر جهان امروز ایجاب می‌کند تا درباره قوام فکری این حکومت و شاخه‌های مختلف آن پژوهش کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» امروز (چهارشنبه 8 دی‌ماه) با حضور سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از پژوهشگران حوزه دین، در سالن سوره حوزه هنری تهران، برگزار شد.

سیدمهدی خاموشی در این آیین با اشاره به اهمیت فراگیری، بسط و نشر علم در دین اسلام اظهار کرد: فضل علم بر اهل علم پوشیده نیست و روایات و آیات ما بر اهمیت فراگیری علم و بسط و نشر علم بسیار است تا آنجا که می‌فرماید: «ملائک بال‌هایشان زیر پای شخص علم‌آموز می‌گسترند» و حتی در روایات هست که «پرندگان آسمان و ماهیان دریا بر آن‌ها درود می‌فرستند و آن‌ها را اهل برکت و اهل نعمت می‌شمارند و دعا می‌کنند تا طول عمر با عزت پیدا کنند».

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با ارائه پیشنهادی به جامعه محققین و سیاستگذاران این جشنواره گفت: حکومت اسلامی در زمان فعلی که بعد از انقلاب اسلامی شکل گرفت و رهبر معظم انقلاب ما مراحلی را تا رسیدن به حکومت اسلامی و تمدن اسلامی بیان فرمودند، اکنون در میانه راه است، ولی تمرکز دشمنان در مبارزه با این حکومت نشان‌دهنده قوت، قوت و استحکام این حکومت است.

وی افزود: ما باید نیازهای جامعه را درک کنیم و درباره انقلاب اسلامی به‌عنوان یک سرمایه بسیار عظیم، قلم بزنیم. بسیار شایسته است که در این پژوهش‌های دینی برتر، بخشی در این جشنواره با عنوان پژوهش‌های انقلاب اسلامی ایجاد شود.

خاموشی درباره ضرورت پرداختن به پژوهش‌های حوزه انقلاب اسلامی در جهان امروز، عنوان کرد: امروز اگر اسلام داعیه حکومت‌داری نداشت، این دعواهای منطقه‌ای و جهانی بسیار کمتر بود. اکنون دشمنان اسلام واقعی به‌طور جدی با ما دشمنی دارند و می‌خواهند که این تفکر را از بین ببرند. بنده برخی از این شبکه‌های وهابیت و تکفیری‌ها را که رصد می‌کنم، می‌بینم که اینها چقدر از این حکومت کینه دارند و می‌خواهند بگویند که آن حکومت درست نیست و حکومت واقعی ما هستیم.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: باید درباره قوام فکری این حکومت کار کنیم و در شاخه‌های مختلف آن پژوهش کنیم، در باب قضا، اقتصاد، سیاست، امنیت و در مسائل پولی و بانکی و غیره تحقیقات میدانی بسیاری انجام دهیم و این موضوع در حوزه پژوهش‌های دینی جایگاهی دارد، چون انقلاب اسلامی از دین جدا نیست.

وی با بیان اینکه «این جشنواره تا حدی توانسته رسالت خود را عملی کند»، گفت: ما نسبتی با جامعه پژوهشگران حاضر نداشتیم و با تلاش همکاران به شناسایی ایشان پرداختیم. این جشنواره بهانه خوبی است تا جامعه ما بتواند آن پردیس و جورچین پژوهشی در حوزه دین را یک‌بار مورد مطالعه قرار دهد و انشاءالله برترین‌ها را به درستی معرفی کند.

خاموشی همچنین درباره دلایل دوسالانه شدن این جشنواره توضیح داد: این جشنواره به این دلیل به دوسالانه تبدیل شد تا دامنه زمان پژوهشی، زمانی بیشتر را در اختیار پژوهشگران قرار دهد و ما بتوانیم به یک پژوهش و کتاب قابل اعتنا دست پیدا کنیم و همچنین با توجه به جشنواره‌های دیگری که در این زمینه در کشور برگزار می‌شود، دوسالانه شدن آن اتفاقی بهتر بود.

گزارشی از روند برگزاری ششمین دوره
در ادامه این آیین حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجواد موسوی هوایی، دبیر ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» طی سخنانی اظهار کرد: نشر دین یکی از وظایف سازمان تبلیغات اسلامی است و این جشنواره نیز در همین راستا تأسیس شده و می‌توان آن را در اجرای بند 4 اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی تعریف کرد؛ آنجا که تقویت روح بررسی و تتبع و ابتکار در تمام زمینه‌های علمی، فنی، فرهنگی و اسلامی از طریق تأسیس مراکز تحقیق و تشویق محققان را رسالتی مهم معرفی می‌کند.

وی درباره اهداف این جشنواره توضیح داد: تکریم و پاسداشت مقام نویسندگان و تشویق محققان، گسترش و تعمیق فرهنگ تحقیق و پژوهش در قلمرو معارف اسلامی، شناسایی و معرفی استعدادهای برتر جهت بازنمایی توان علمی ایران اسلامی در حوزه علوم انسانی و اسلامی، الگوسازی برای نسل جوان و پژوهشگران و تقویت انگیزه‌های علمی و پژوهشی، دستیابی به تصویری واقعی از وضعیت نشر و پژوهش در جامعه اسلامی، ارتباط با محققان و فضلا و ایجاد گفت‌وگو و سامان‌دهی موضوعات نو در زمینه‌های پژوهشی و گسترش و تعمیق فرهنگ کتاب و کتابخوانی در میان نسل جوان از اهداف مهم این جشنواره است.

دبیر ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» با ارائه گزارشی از روند برگزاری این جشنواره گفت: در این دوره که آثار سال‌های 1392 و 1393 داوری شده و تعداد پنج هزار و 970 اثر خریداری و یا دریافت شده است که از طرف مدیران گروه‌های مختلف بلافاصله مورد بررسی قرار گرفتند.

موسوی هوایی ادامه داد: حوزه علوم قرآن و حدیث با 787 عنوان کتاب 13 درصد، اصول فقه و حقوق اسلامی 8 درصد، تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی 6 درصد، فلسفه، کلام، عرفان و اخلاق اسلامی 13 درصد، علوم اجتماعی 5 درصد، علوم اقتصادی و مدیریت اسلامی 2 درصد، علوم تربیتی و روانشناسی 4 درصد، علوم سیاسی، انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) 11 درصد، ادبیات داستانی و رمان 10 درصد و کودک و نوجوان 28 درصد از آثار را تشکیل داده بود.

وی درباره داوری آثار نیز بیان کرد: آثار در چهار مرحله داوری از سوی داوران مورد بررسی قرار گرفت که داوران همگی از اساتید حوزه و دانشگاه بودند؛ به‌عنوان مثال در رشته علوم قرآن در مرحله اول به 72 اثر، مرحله دوم 49 اثر، 17 اثر و در مرحله چهارم به 2 اثر رسیدیم. در این زمینه داوران تمام سعی و تلاش خود را به‌کار گرفتند تا داوری‌ها دقیق، علمی و مستحکم باشد و کتاب خوب معرفی شود.

دبیر ششمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» گفت: در دو گروه اصول فقه و علوم تربیتی و روانشناسی اثری که حائز شرایط لازم باشد، وجود نداشت و برگزیده‌ای معرفی نشد و در رشته‌های دیگر غیر از ادبیات داستانی و رمان و کودک و نوجوان که یک برگزیده داشت، دو برگزیده معرفی شد.

ادامه این آیین به سخنرانی تعدادی از برگزیدگان ششمین دور جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» اختصاص داشت که طی آن نصرت نیل‌ساز، شایسته تقدیر حوزه علوم قرآن و حدیث، درباره اثر خود با عنوان «خاورشناسان و ابن عباس»، مظفر سالاری، شایسته تقدیر حوزه ادبیات داستانی و رمان، درباره کتاب خود با عنوان «رویای نیمه شب» و فرامرز رفیع‌پور، نویسنده اثر برگزیده حوزه علوم اجتماعی، درباره کتاب خود با عنوان «دریغ است ایران که ویران شود» توضیحاتی ارائه کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها