سه‌شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۹
رسانه‌ها در قبال آموزش شهروندی مسئولند

محمدجواد حق‌شناس، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران، در آئین اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه با اشاره به تاثیر مطالعه بر توسعه‌یافتگی جوامع گفت: جشنواره‌ «کتاب و رسانه» می‌رود که به جوانی برومند در بین جوایز حوزه‌ رسانه بدل شود.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آئین اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه بعد از ظهر امروز سه‌شنبه( 23 آبان‌ماه) با حضور محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدجواد حق‌شناس؛ رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران، مجید غلامی جلیسه؛ مدیر عامل موسسه خانه کتاب و دبیر بیست و پنجمین دوره هفته کتاب  و افشین داورپناه معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب در کتابسرای موسسه خانه کتاب برگزار شد.

حق‌شناس در ابتدا  درگذشت جمعی از هموطنان در پی زلزله غرب کشور  را تسلیت گفت و تاکید کرد که بزرگترین رسالت رسانه‌ها را تقویت وجدان کاری و مسئولیت‌پذیری دانست.    
 
حق‌شناس  در ادامه ضمن تشکر از متولیان برگزاری جشنواره کتاب و رسانه گفت: شکی نیست اگر بگوییم اهمیت و اعتبار رسانه‌ها، در ترویج فرهنگ و توسعه‌ آن غیرقابل انکار است و این رسانه‌ هست که می‌تواند نقش زیادی را در افزایش آگاهیِ مردمِ یک جامعه ایفا کند. چراکه آگاهی‌بخشی را از مهم‌ترین وظایف رسانه‌ها برشمرده‌اند و به پشتوانه‌ همین رسانه‌های جمعی است که به تبیینِ فرهنگ شهر و شهروندی پرداخته‌اند.

سطح مطالعه یک جامعه محصولِ توسعه‌یافتگیِ آن است
این عضو شورای شهر تهران افزود: تقریبا تمامی فرهیختگان و دانش‌آموختگانِ سطوح عالی به این مهم واقفند که بینِ توسعه‌یافتگیِ جوامع و میزان مطالعه در آن، رابطه‌ مستقیمی وجود دارد؛ تا جایی که شاید تشخیصِ آن دشوار باشد که آیا بالا بودن سطح مطالعه در یک جامعه‌ توسعه یافته، محصولِ توسعه‌یافتگیِ آن است یا برعکس، میزان توسعه‌یافتگیِ جامعه، حاصلِ بالابودن سطح کتابخوانی در آن  به حساب می‌آید. با پذیرش این اصل و فرض، می‌توان با قطعیت گفت که ثبات، آرامش، رفاه و آینده‌ هر کشوری به میزان کتابخوان بودنِ مردم آن وابسته و مرتبط است.
 
حق‌شناس با تاکید بر نقش مطالعه در  کاهش فقر اقتصادی ادامه داد:  در واقع جوامع شهری که شهروندان آن به میزان قابل توجهی کتاب می‌خوانند، محیط‌های مناسب‌تری برای یک زندگیِ کمال‌جویانه‌ توأم با رفاه اجتماعی و در نتیجه کاهشِ فقرِ اقتصادی و اجتماعی در آن هستند. از این رو می‌توان گفت، مدیریت شهری، به‌ویژه در کلان‌شهرها و شهرهای صنعتی، چه از منظرِ مبلمان شهری و چه از نظر دسترسی‌های فرهنگی، نقش بی‌بدیلی را در وضعیت فعلی و سرنوشت جامعه‌ی شهری برعهده دارد.
 
این فعال فرهنگی گفت: تجربه‌ ارزشمند و شیرین من در روزگار مدیر مسئولیِ روزنامه «اعتماد ملی» ـ که آن ایام را جزء بهترین سال‌های عمرم به حساب می‌آورم ـ به من یادآوری می‌کند که چه بازویی مطمئن‌تر و کارسازتر از اهالیِ‌ رسانه؛ به‌ویژه روزنامه‌نگاران و خبرنگارانِ حوزه‌ کتاب، که با فرهیختگی و تواناییِ خویش بتوانند در شکل‌گیری چرخه‌ مطلوب دولت، نهادهای عمومیِ نیمه‌رسمی، مردم و فرهیختگان، در مقام یک بازوی توانمند به ایفای نقش بپردازد.
 
وی  ادامه داد: می‌توان گفت، رسانه‌ها و خبرنگاران فرهنگی، از جمله خبرنگارانِ کتاب، نه تنها یکی از امکان‌ها، بلکه از ضرورت‌های پیشبرد اهدافِ کلانِ اجتماعی هستند. رسانه‌ها در قبالِ آموزشِ شهروندی مسئولند و با اشرافِ خیلی خوبی که بر مشکلات شهری دارند، می‌توانند با راهکارهای گوناگونی که ارائه می‌دهند، جامعه را از آسیب‌ها و مشکلاتِ پیش‌رو برحذر دارند.

رسانه‌ها  و  مسئولیت پذیری شهروندی
حق‌شناس با تاکید بر نقش رسانه‌ها در  تقویت حس مسئولیت پذیری شهروندان افزود:  رسانه‌ها می‌توانند با ترغیب، تشویق و راهنماییِ شهروندان به مسئولیت‌پذیریِ مدنی، چالش‌هاش پیش رو جامعه را کنار بزنند و فرآیندِ آموزشِ شهروندی را ملکه‌ ذهن و ضمیرِ آن‌ها کنند. چنین رویکردِ مهمی در حوزه‌ رسانه سبب می‌شود که فرهنگ شهرنشینی بالنده‌تر شود و بر اهمیت و جایگاهِ خود رسانه هم بیفزاید. متأسفانه ما در بسیاری از موارد چنان دچار سیاست‌گذاریِ غلط فرهنگی شده‌ایم که زمان زیادی صرف خواهد شد تا آثار آن از جامعه‌مان رخت بربندد.
 
این عضو شورای شهر پایتخت ادامه داد:  کاملاً پیداست که هرگاه جایگاهِ مهمِ رسانه‌های فرهنگی را نادیده گرفته‌ایم و نسبت به عواقب آن بی‌اعتنا بوده‌ایم، دود آن را هم در چشمِ جامعه‌مان دیده‌ایم.

وی با اشاره به جایگاه جشنواره کتاب و رسانه افزود:  جای بسی خوشحالی است که جشنواره‌ «کتاب و رسانه»، شانزدهمین دوره خود را تجربه می‌کند و می‌رود که به جوانی برومند در بین جایز حوزه‌ رسانه بدل شود.
 
این روزنامه‌نگار پیشکسوت در ادامه با اشاره به حمایت شورای شهر در حمایت از رسانه‌ها گفت:  بی‌شک، شورای اسلامی شهر تهران، ری و شمیرانات، و در مقام اُولا، کمیسیون فرهنگی آن، با وقوف بر این مهم، تمامِ همت خود را برای پیشبرد هرچه بیشترِ اهداف فرهنگیِ کلان‌شهرِ تهران، در همکاری با نهادهای دولتی و رسمی و نیز کانون‌های اجتماعی و مردی اعلام می‌کند و به کار خواهد گرفت.
 
حق‌شناس افزود: در همین مدت زمان اندک از شروع کار کمیسیون نیز، جلسات خیلی خوبی با این اهالی برگزار کرده که نوید اتفاق‌های خوبی می‌دهد. یا انتخاب هوشمندانه‌ شهردار تهران برای تصدّیِ معاونت فرهنگی ـ اجتماعی شهرداری که با انتخاب دکتر سیدرضا صالحی امیری، به‌نظر می‌رسد تا حدودی رضایت افکار عمومی را مورد هدف قرار داده است.
 
این عضو  شورای شهر تهران ادامه داد:  شاید در زمانی که شهردار تهران به‌دلیل حجم بزرگی از بدهی‌ها (بیش از 20هزار میلیارد تومان)‌ و کاهش قابل توجه منابع درآمدی به‌زحمت می‌تواند برای امورات جاری شهرداری منابع سالم و شفاف و به‌دور از رفتارهایی همچون شهرفروشی و تراک‌فروشی فراهم نماید، در حوزه‌ فرهنگ و جامعه این فرصت را فراهم کند که با کمترین هزینه و منابع مورد نیاز مالی بتواند بیشترین فرصت و رضایت عمومی شهروندان را به‌دست آورد و این مهم امکان‌پذیر نخواهد بود جز استفاده از تجربه، دانش و هوش مدیران و مجموعه‌ تصمیم‌سازان و برنامه‌ریزانی که رأی مردم را باور داشته باشند و به استحکام نظام جمهوری اسلامی و پایداری آن بیش از منافع فردی و حزبی توجه‌ نشان دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها