دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۹
افزایش واگذاری صدور مجوز نشر به 15 استان

محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری تشریح برنامه‌های این معاونت در حوزه کتاب با اشاره به رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد درباره ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و تقویت فرهنگ و هویت دینی بر لزوم مشارکت بخش خصوصی در حوزه فرهنگ تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، محسن جوادي؛ معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در نشست خبري صبح امروز (دوشنبه ١٨ دي) در جمع خبرنگاران گفت: بخش عمده فعاليت ما در دو رويكرد ترويج كتابخواني و تقويت فرهنگ و هويت ديني برنامه ريزي شده است كه با برنامه‌هاي متنوعي در هر دو رويكرد دنبال مي‌شود.
 
وی در ابتدا با تاکید بر تاثیر دیدگاه خبرنگاران در جهت‌دهی برنامه‌های معاونت فرهنگی هم‌صحبتی با خبرنگاران را فرصت مغتنمی دانست و گفت: در دوره مسئولیت سیدعباس صالحی در حوزه معاونت فرهنگی بسترهای مناسبی برای دوره جدید این معاونت ایجاد شد. در این دوره 14 رویکرد مشخص شده است از جمله این رویکردها ترویج کتابخوانی و همچنین تقویت فرهنگ و هویت دینی است.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تشریح این معاونت در حوزه ترویج کتابخوانی ادامه داد: در این بخش این ایده را دنبال می‌کنیم که کتابخوانی تبلیغ شود و سرانه مطالعه افزایش پیدا کند. برای نیل به این هدف حمایت از صنعت چاپ و کسب و کار نشر مورد تاکید است. البته پیش از این نیز فعالیت‌های قابل توجهی انجام شده مانند تسهیل در صدور مجوزهای نشر و کتاب و نیازمند تلاش‌های بیشتر هستیم. توجه به کاغذ، وام به کتابفروشی‌ها، تمرکززدایی در امور نشر و چاپ نیز از دیگر رویکردهای معاونت فرهنگی است.
 
جوادی با تأکید بر رویکرد معاونت در بحث تمرکززدایی ادامه داد: تلاش داریم تا واگذاری صدور مجوز به استان‌ها از 10 به 15 استان افزایش پیدا کند.
 
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم درباره نمایشگاه‌های استانی کتاب گفت: موضوع تمرکززدایی درباره نمایشگاه‌های کتاب هرچند با افت‌وخیزهایی همراه بوده اما همچنان مورد تأکید است. اصلاح، نوسازی و بازبینی ضوابط اداره کتاب با هدف روشن شدن مصادیق کتاب‌های منافی عفت براساس مبانی فقهی نیز از رویکردهای معاونت فرهنگی است. علاوه بر این به کاهش زمان صدور مجوز چاپ کتاب نیز توجه شده است.
 
جوادی با اشاره به تخصیص یارانه برای برگزاری نمایشگاه‌های استانی و بین‌المللی افزود: تخصیص یارانه از مسیرهای مختلف مانند برگزاری طرح تخصیص‌های فصلی شامل عیدانه و پاییزه اجرا می‌شود. ترویج کتابخوانی همچنین با برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی مورد توجه است که موضوع بااهمیتی است به‌طوری‌که در صد شهر کشور و عضویت 60هزار نفر این باشگاه‌ها کار خود را پیگیری می‌کنند. علاوه بر این مروجان کتاب از جمله معلمان و ائمه‌جماعات با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی تقدیر و تجلیل شدند. روستاهای دوستدار کتاب و تعیین پایتخت کتاب ایران نیز از دیگر برنامه‌های معاونت فرهنگی در حوزه ترویج کتابخوانی است.
 
وی درباره برنامه‌های معاونت فرهنگی در حوزه تقویت فرهنگ و هویت دینی گفت: در این حوزه سیاست‌های حمایتی پیش‌بینی شده است. بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان از جمله نهادهایی است که در این راستا حرکت می‌کند و هدف خود را انتقال میراث فرهنگی و معرفی نسل نوی نویسندگان قرار داده. برگزاری سومین نمایشگاه کالاهای فرهنگی باعنوان جایزه فیروزه که در واقع ترکیب اقتصاد و فرهنگ است و با هدف تقویت بازار کالاهای فرهنگی تولیدکنندگان داخلی برگزار شد نیز در جهت تقویت فرهنگ و هویت دینی‌ است.
 
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با تاکید بر لزوم توجه به جغرافیای تمدنی ایران به معرفی شخصیت‌های ادبی در قالب کالاهای فرهنگی اشاره کرد.
 
جوادی در ادامه حمایت از کتاب‌های فاخر و پیش‌خرید این آثار را از دیگر برنامه‌های معاونت فرهنگی برای تقویت هویت دینی و فرهنگی اعلام و بر لزوم مشارکت بخش خصوصی تاکید کرد.


معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تمركززدايي در بخش صدور مجوز نشر از جمله برنامه‌هاي ما به شمار مي‌آيد، به طوري كه در اصفهان طَي سه ماه اخير، تقاضاي چاپ٥٩٠ كتاب آرائه شده بود كه از ميان آن‌ها، ٥٤٠ مجوز نشر گرفتند.

وي ادامه داد: فقط يك كتاب رد شده است كه نشان دهنده مسير خوبي است و به زودي از ١٠ استان به ١٥ يا ١٦ استان افزايش پيدا مي‌كند.

جوادي با اشاره به ديگر اقدامات اين حوزه عنوان كرد: باشگاه‌هاي كتابخواني يكي از برنامه هاي موفق در زمينه ترويج كتابخواني بوده است كه حدود ٦٠ هزار كودك و نوجوان در اين باشگاه‌ها عضويت دارند كه امار خوب و مناسبي به شمار مي‌آيد.

در ادامه این نشست، محسن جوادی به پرسش خبرنگاران پاسخ داد.
 
جوادی در پاسخ به پرسش دوم ایبنا درباره برنامه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولی اصلی نشر برای دخالت نهاد‌های مختلف به حوزه کتاب مانند برگزاری نمایشگاه‌های خیابانی در تهران و دیگر نقاط کشور با تخفیف‌های خارج از قاعده گفت: هنوز برای این مساله ایده‌ای نداریم.

بنیاد در برگزاری جایزه جلال تخطی نکرده است
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برخی انتقادات در جریان برگزاری دهمین دوره جایزه جلال آل‌احمد گفت: آماده بررسی هرگونه انتقاد و پیشنهاد از سوی صاحب‌نظران درباره جایزه جلال آل احمد با هر بخش مرتبط دیگر هستیم اما به نظر می‌رسد که صحبت افراد مختلف نمی‌تواند مبنایی برای ارزیابی عملکرد بنیاد در برگزاری جایزه جلال باشد.
 
جوادی ادامه داد: هدف بنیاد شعر و ادبیات داستانی، حفظ و صیانت میراث فرهنگی، تقویت و پرورش نویسندگان حوزه ادبیات داستانی است. معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دخالتی در جریان داوری آثار دهمین دوره جایزه جلال نداشت. برای دریافت و پاسخ به انتقادات داوری جوایز، سامانه‌‌ای بدین منظور طراحی شده که تقویت آن از اهداف معاونت فرهنگی است و تأکید داریم که داوری باید تخصصی انجام شود. تصور نمی‌کنم که بنیاد در این دوره از جایزه ادبی جلال، اهداف خود تخطی کرده است
 
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مکان برگزاری سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با تاکید بر این نکته که این معاونت از هدف اصلی خود یعنی واگذاری امور به صنف عقب نمانده است، افزود: نخستین جلسه شورای برنامه‌ریزی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هفته‌گذشته برگزار شد و معاونت فرهنگی فقط به‌عنوان میزبان در این نشست حضور داشت. تاکید داریم که دخالت‌ها و تصدی‌گری دولت باید به حداقل برسد و در این بخش تحول قابل‌توجهی را شاهد هستیم.

صنف در تعیین مکان برگزاری نمایشگاه تصمیم‌گیر نهایی بود
جوادی تاکید کرد: در جریان انتقال نمایشگاه به مصلای تهران دیدگاه صنف از تاثیر قابل‌توجهی برخوردار بود. به‌گفته این مقام مسئول، تحولات در شهرداری تهران و مسائل حقوقی و همچنین مشکلات مالی همچنین افزایش فضای مسقف مصلا به بیش از 90هزار متر مهم‌ترین عوامل انتقال نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به پایتخت است. جوادی همچنین تسهیل در رفت‌وآمد بازدیدکنندگان به نمایشگاه را اولویت مسئولان برگزاری نمایشگاه اعلام و تاکید کرد که برگزاری نمایشگاه در مصلا قطعا رایگان است و قرارداد مشترک بین معاونت فرهنگی و شهرداری تهران همچنان باپرجاست.
 
جوادی اعلام کرد که ناشران 4 بخش از 5 بخش نمایشگاه در سی‌و‌یکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران زیر سقف جانمایی می‌شوند.

ممیزی نباید مانع نشر آگاهی شود
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی درباره به‌کارگیری اصطلاح «مصلحت‌ها» در آئین تکریم و معارفه رؤسای پیشین و جدید اداره کتاب گفت: در استفاده این اصطلاح تاکید بر تشخیص مصادیق ممیزی کتاب بود. به‌عبارت دیگر تاکید داشتم برای بررسی کتاب‌ها خیلی احتیاط نشود تا منشأ خیر و آگاهی مسدود شود.
 
مشکلات نشر با تخصیص یارانه بر طرف نمی‌شود
جوادی در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگری درباره فعالیت چندماهه خود به‌عنوان معاون امورفرهنگی وزارتخانه، گفت: وقتی این سِمت را پذیرفتم، به آقای وزیر قول دادم که تمام تلاشم را برای پیشبرد اهداف معاونت به کار ببندم. حتی فعالیت‌های دیگری را که داشتم نیز تا حد زیادی رها کردم.
 
وی با بیان اینکه هنوز برای ارائه گزارش اقداماتی که صورت گرفته، خیلی زود است، ادامه داد: سه ماه فرصت کمی است و اگر هم در این بازه زمانی، اتفاقی افتاده باشد در ادامه اقدامات و تلاش‌های قبلی بوده است.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره مشکلات صنعت نشر اظهار کرد: ما از مشکلات اطلاع داریم و می‌دانیم که برخی از اقدامات معاونت، ‌حکم مُسکن دارند؛ اما مساله اصلی بازار کتاب، میزان تقاضای مطالعه و خرید است که باید آن را ارتقاء دهیم.
 
وی ادامه داد: تا وقتی تقاضای خرید کتاب را بالا نبریم، مشکلات با یارانه حل نمی‌شود؛ اما در این حوزه تنها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دخیل نیست، بلکه نهادهایی مانند صدا و سیما و آموزش و پرورش نیز باید برای نهادینه‌ شدن مطالعه در جامعه فعالیت بیشتری داشته باشد.
 
جوادی خاطرنشان کرد: در این راستا در حال مذاکره با نهادهایی مختلفی هستیم و امیدواریم نتیجه همکاری‌ها به افزایش تقاضای کتاب در جامعه ختم شود. البته در این زمینه کارهای پژوهشی نیز آغاز شده است.
 
وی درباره این مساله که برخی کتابفروش‌ها درصدد واگذاری ملک‌شان به بانک‌ها هستند گفت: البته این مساله تنها به کتابفروشان محدود نمی‌شود و سایر مشاغل نیز به‌دلیل مشکلات کلان اقتصادی چنین وضعیتی دارند. اما به‌هرحال ما درصدد آنیم که با رفع مشکلات و ارتقای تقاضای خرید کتاب در جامعه و طرح‌های حمایتی دیگر از کتابفروش‌ها حمایت کنیم.  
 
جوادی در رابطه با مسأله افزایش ویترین کتاب در کشور گفت: در این زمینه نیز اقدامات معاونت به‌تنهایی کافی نیست و به همین خاطر مذاکراتی را با نهاد و سازمان‌های مختلف در دستور کار داریم که به‌شکل مشارکتی پیش‌ خواهند رفت.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه نسبت به وضعیت کتاب در روستاها ابراز نگرانی کرد و گفت: متاسفانه کتابخانه‌های موجود بعضا به انبار کتاب تبدیل شدند و هیچ پاتوق فرهنگی در آنها شکل نمی‌گیرد. روستاها در وضعیت موجود آسیب‌پذیری بیشتری دارند و من طبق مذاکره‌ای که از ابتدا با آقای وزیر داشتم تمام تلاشم را به‌کار گرفتم تا بخشی از اقدامات معاونت را به روستاها ببرم.

خرید 5 میلیارد تومان کتاب از ناشران
جوادی در پاسخ به سوال دیگری درباره خرید‌های حمایتی معاونت از ناشران گفت: در سال‌های اخیر سالانه مبلغ 5 میلیارد تومان کتاب از ناشران دولتی و یا ناشرانی که به‌هر‌نحوی از بودجه دولتی سود می‌برند، خرید می‌شد اما این سیاست لغو شده و تمام بودجه خرید کتاب به بخش خصوصی اختصاص خواهد یافت.

صدور مجوز به معنای داوری کتاب نیست
وی همچنین درباره مقوله ممیزی و اعتبار مجوز کتاب نزد نهادها و ارگان‌های مختلف گفت: نگاه من به مجوز کتاب این نیست که ما جای منتقدان را گرفته‌ایم به‌عبارت دیگر مجوزگرفتن یک کتاب به‌معنی این نیست که آن کتاب داوری شده است بلکه ما تنها مبتنی بر حداقل‌هایی که قانونگذار مشخص کرده به آن کتاب مجوز داده‌ایم.
 
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بنابراین اینکه یک سازمان مانند‌ آموزش و پرورش به این نتیجه برسد که بخشی از کتاب‌ها به‌درد بچه‌ها نمی‌خورند، حق طبیعی آن‌هاست و توهینی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلقی نمی‌شود.
 
وی تاکید کرد: ما در وزارتخانه سفره‌ای را باز کرده‌ایم که غذاهای مختلفی در آن وجود دارد و طبیعی است که هر غذایی مناسب هر فردی نیست. با این اوصاف اظهارنظر سازمان‌های مختلف در رابطه با کتاب‌های مجوز گرفته به معنی نفی ارشاد نیستند البته امیدوارم سازوکار اعتبارسنجی‌ها در سازمان‌های دیگر مبنای علمی داشته باشد نه سلیقه‌ای.
 
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها