دوشنبه ۴ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰
بخش نشر تخصصی و مکتوب نمایشگاه کمتر از حد انتظار ما ظاهر شد

معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری دستاوردهای بیست و ششمین نمایشگاه بین‌‌المللی قرآن کریم، به خبرنگار ایبنا گفت: بخش نشر تخصصی و مکتوب نمایشگاه کمتر از حد انتظار ما بود، حتی برخی کتاب‌های غیرمرتبط با قرآن و عترت هم در این نمایشگاه به فروش رسید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری دستاوردهای بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، امروز (دوشنبه 4 تیرماه) با حضور عبدالهادی فقهی‌زاده، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی از مدیران نمایشگاه در معاونت قرآن و عترت برگزار شد.
 
فقهی‌زاده در این نشست با اشاره به سه رویکرد اصلی برای این دوره از نمایشگاه قرآن، بیان کرد: سه رویکردی که از قبل از نمایشگاه برای این رویداد بزرگ قرآنی پیش‌بینی شده بود به نوعی اقدامات اساسی در راستای تحقق هدف اصلی برگزاری نمایشگاه از سوی معاونت قرآن و عترت را پوشش می‌دهد؛ این سه رویکرد عبارت بودند از ایجاد تعامل سازنده با بدنه نخبگانی فعال قرآنی در سطح ملی، رویکرد دانش‌بینان به فعالیت‌های بخش محتوایی و برنامه‌محوری با رویکرد تحولی و نوآورانه.
 
وی ادامه داد: جریان‌سازی‌های موثر فکری، فرهنگی و علمی در عرصه فعالیت‌های قرآن در سطح ملی و انعکاس این فعالیت‌ها در سطح بین‌المللی، هدف اصلی برگزاری این نمایشگاه بود. در جهت تحقق این هدف، تعامل بسیار خوبی با اصحاب رسانه در زمان برپایی نمایشگاه صورت گرفت و از نظرات تخصصی و کارشناسانه اهالی رسانه برخوردار شدیم.
 
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به تناسب رویکردها و اهداف توانستیم چند کلان‌برنامه و راهبرد اساسی را در این نمایشگاه جامه‌عمل بپوشانیم. تقویت حضور طیف‌های علمی و تخصصی حوزوی و دانشگاهی و تقویت سطح جنبه‌های محتوایی نمایشگاه که در مقایسه با برخی دوره‌های قبل موفقیت چشمگیری بود از جمله این راهبردهای اساسی است. در این راستا برگزاری نشست‌های تخصصی و نیمه‌تخصصی و وبینارهای تخصصی با قرآن‌پژوهان مطرح بین‌المللی انجام شد. همچنین یکی از برنامه‌هایی که در این راستا در دوره بیست و ششم نمایشگاه قرآن صورت گرفت، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و استارتاپی بود.
 
فقهی‌زاده با اشاره به دومین کلان‌برنامه، افزود: استفاده گسترده از ظرفیت‌های فضای مجازی و تکنولوژی‌های نوین در گوشه گوشه نمایشگاه، وضعیت متفاوت و مثبتی را در مقایسه با دوره‌های گذشته رقم زد. راه‌اندازی سامانه اطلاع‌رسانی نمایشگاه، راه‌اندازی باشگاه مجازی مخاطبان، راه‌اندازی فروشگاه مجازی محصولات الکترونیکی و مدیریت بسیاری از فرایندها و جریانات اداری در سطح فضای مجازی از دیگر دستاوردهای ویژه نمایشگاه بیست و ششم است.
 
وی تصریح کرد: سومین کلان‌برنامه و دستاورد نمایشگاه قرآن، ورود به عرصه‌های جدید گفتمانی تخصصی میان نخبگان حوزه‌های مختلف پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی است. در این راستا 24 نشست تخصصی دانشگاهی در سطح بالا در موضوعات کهن و جدید با رویکردهای روزآمد با حضور استادان برجسته دانشگاهی و حوزوی برگزار شد. یکی از کارهای زمین‌مانده که در این دوره دوباره احیا شد، جشنواره انتخاب رساله‌های برگزیده سطح دکتری بود که اختتامیه این جشنواره یک روز مانده به پایان نمایشگاه قرآن برگزار شد. پایان‌نامه‌ها در موضوعات میان‌رشته‌ای، چند رشته‌ای و کاربردی تالیف شده بودند که پس از عبور از چند مرحله ارزیابی علمی و تخصصی، در نهایت سه رساله برگزیده و یک رساله شایسته تقدیر معرفی و تجلیل شدند. امیدوارم بتوانیم این تجربه را استمرار دهیم.
 


رئیس بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با اشاره به چهارمین کلان‌برنامه این دوره از نمایشگاه قرآن، اظهار کرد: توجه ویژه به موضوعات خاص از جمله طرح ملی حفظ قرآن کریم از دیگر برنامه‌های ویژه معاونت در این رویداد بزرگ قرآنی بوده است. مشارکت در اجرای برخی برنامه‌ها با همکاری برخی از ارگان‌های فرهنگی، پنجمین کلان‌برنامه معاونت در برگزاری این نمایشگاه به‌شمار می‌رود. امیدواریم این مشارکت‌ها به صورت موثرتر و چشمگیرتر در دوره‌های آتی رقم بخورد. مشارکت با مصلای بزرگ امام خمینی (ره) در برگزاری برنامه‌های کمیته محافل قرآنی، مشارکت با سازمان اوقاف و امور خیریه و شورای توسعه فرهنگ قرآنی در اختصاص غرفه‌ای ویژه برای معرفی قابلیت‌های طرح ملی حفظ، مشارکت با دارالحدیث برای راه‌اندازه بخش عترت و مشارکت با سازمان‌ها و ارگان‌های قرآنی دیگر از دستاوردهای مثبت این دوره از نمایشگاه بوده است.
 
فقهی‌زاده با اشاره به ششمین کلان‌برنامه معاونت قرآن و عترت در برگزاری دوره بیست و ششم نمایشگاه قرآن، گفت: احیای بخش بین‌الملل با هدف نشان‌دادن فعالیت‌ها و قابلیت‌های قرآنی در سطح ملی برای معرفی به مخاطبان داخلی و خارجی از دیگر برنامه‌های ویژه برای این دوره از نمایشگاه بود؛ البته سطح رضایت ما از بخش بین‌المللی نمایشگاه به دلیل برخی مشکلات برای دعوت حضور از نخبگان دیگر کشورها و امکانات موجود، بالا نبوده، ولی خوشحالیم این بخش پس از یک دوره فترت دوباره شروع به‌کار کرده است.
 
وی ادامه داد: راه‌اندازی بخش‌ها و کمیته‌های مستقل برای عترت، آموزش و پژوهش، رسانه و فضای مجازی از دیگر کلان‌برنامه‌های معاونت قرآن و عترت در برگزاری این نمایشگاه بوده است. همچنین دیگر اولویت برنامه‌ای ما، ارتقای سطح جذابیت‌های بصری نمایشگاه در عین توجه به محدودیت‌های اعتباری و بودجه‌ای بوده که توانست سطح بیشتری از طیف‌ها مختلف مخاطبان را به نمایشگاه جذب کند؛ در یک برآیند کلی استقبال ویژه‌ای از این دوره از نمایشگاه قرآن رقم خورد. همه این اقدامات شاخص و برجسته که با همراهی همکاران مسئولان در بخش‌های مختلف و رسانه‌ها رقم خورد به بالارفتن سطح علمی و تخصصی و جنبه مردمی نمایشگاه و بالاتررفتن سطح روزآمدی نمایشگاه در شکل و محتوا کمک کرد.
 
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: البته برخی اشکالات موردی و جزئی در بخش‌های مختلف نمایشگاه وجود داشت که به آن‌ها واقفیم، ولی در این زمینه به دو اشکال جدی‌تر اشاره می‌کنم که امیدواریم با مشارکت موثرتر مدیران و مسئولان بخش‌های مختلف در سال‌های آینده شاهد پایین‌آمدن سطح این اشکالات باشیم. یکی از نواقص این دوره از نمایشگاه، غیبت نهادهای اصلی قرآنی کشور در برگزاری بزرگترین رویداد قرآنی ایران و جهان است. شاهد مشارکت‌های چندان موثر برنامه‌ای بودجه‌ای و اعتباری از سوی نهادهای بزرگ قرآنی کشور در این دوره از نمایشگاه نبودیم و جای بسیاری از این نهادها در نمایشگاه تقریبا خالی بود. مورد دوم به محدودیت‌های اعتباری و بودجه‌ای قابل توجه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت قرآن و عترت برای برگزاری این بزرگترین رویداد نمایشگاهی قرآن در سطح بین‌المللی بازمی‌گردد. برنامه‌ریزی‌هایی انجام خواهیم داد که در سال‌های آتی بتوانیم از مساعدت‌های بودجه‌ای برای رقم‌زدن رویداد فاخرتری با مشارکت نهادهایی همچون وزارت کشور، شهرداری، وزارت علوم و حتی نهادهای اقتصادی برخوردار شویم.
 


فقهی‌زاده با اشاره به یکی دیگر از مشکلات موجود در این دوره از نمایشگاه قرآن، تاکید کرد: ضعف پوشش رسانه‌ای از سوی سازمان صدا و سیما از دیگر مواردی بود که علی‌رغم تمهید مقدمات و ایجاد امکانات مناسب، توقع پوشش بهتر در سطح بالاتری از برنامه‌ها و خدمات بخش‌های مختلف نمایشگاه داشتیم. با ایجاد ارتباط سالم با شهرداری و برخی نهادهای دیگر توانستیم با تبلیغات محیطی، مخاطبان بیشتری را به نمایشگاه بیاوریم و البته نقش رسانه‌ها نیز به‌ویژه در روزهای میانی و پایانی نمایشگاه در جذب مخاطب تاثیرگذار بوده است. رسانه ملی هم در برخی شبکه‌ها ازجمله رادیو قرآن، رادیو معارف و سیمای قرآن، حضور جدی داشته اما برخی شبکه‌ها می‌توانستند کارهای بیشتری انجام دهند و سطح انتظارات ما از آن‌ها بالاتر بود.
 
رئیس بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در ادامه درباره برخی برنامه‌های معاونت قرآن و عترت برای آینده نمایشگاه قرآن کریم، گفت: برای دستیابی به اتفاقات جدید و اقدامات فاخرتر، از همین امروز برنامه‌ریزی می‌کنیم. یکی از برنامه‌های مدنظر ما، گسترش دایره زمانی و مکانی نمایشگاه حداقل در دو مرکز استانی دیگر غیر از پایتخت است که با توجه به موقعیت مشهد مقدس و قرار داشتن در سایه کرامات علی ابن موسی الرضا (ع) درنظر داریم که یکی از این دو مرکز این شهر باشد. با برخی مدیران‌کل استانی درباره مقدمات این موضوع صحبت‌هایی انجام شده و امیدواریم از سال 1399 شعبه‌هایی از نمایشگاه قرآن را در استان‌های دیگر با مشارکت نهادهای فرهنگی و اقتصادی برگزار کنیم که این نمایشگاه‌ها لزوما در ماه مبارک رمضان نخواهد بود. در واقع با این اقدام، نمایشگاه بین‌المللی قرآن به شکل کوچک‌سازی شده در دو مرکز استانی کشور نیز دایر خواهد شد.
 
وی ادامه داد: در عرصه عمل، برنامه‌ریزی برای تشکیل دبیرخانه دائمی نمایشگاه قرآن کریم که تاکنون وجود خارجی نداشته، صورت گرفته و این دبیرخانه از امروز به‌طور رسمی شروع به فعالیت می‌کند و کارشناسان برجسته‌ای نیز برای کار دعوت به همکاری شده‌اند. همچنین برای ایجاد مسیر ارتباطی دائمی با بدنه نخبگان، مسئولان و نهادهای فرهنگی و قرآنی و رسانه‌ها تلاش می‌کنیم سامانه دائمی نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ایجاد شود. برای این دوره از نمایشگاه، سامانه iqfa ایجاد شد که امیدواریم این سامانه شکل دائمی پیدا کرده و یکی از بازوان اجرایی دبیرخانه دائمی نمایشگاه باشد. در اقدام بعدی، اطلاعات علمی و فرهنگی تولیدشده در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در قالب تابلوها، نرم‌افزارها و کلیپ‌ها در سامانه نمایشگاه ارائه خواهد شد. در سال‌های گذشته، با پایان نمایشگاه فعالیت‌ها تقریبا فراموش می‌شد، ولی تلاش داریم با برنامه‌ریزی این روند را تغییر دهیم.
 
فقهی‌زاده همچنین اظهار کرد: نظام پیشنهادات در جهت استفاده مستمر از ایده‌ها و دیدگاه‌های نو در عرصه فعالیت‌های نمایشگاهی ایجاد می‌شود. همچنین تلاش می‌کنیم هرسال به دو یا سه ایده برتر از میان پیشنهادهای ارائه شده، جایزه‌ای بدهیم که این پیشنهادات بدون تردید سطح تخصصی در نمایشگاه قرآن را بالا خواهد برد. برنامه‌ریزی موثر برای گسترش مشارکت‌های نقش‌آفرین با نهادهای فرهنگی و غیرفرهنگی که دغدغه فرهنگ دارند در جهت تامین بودجه صورت می‌گیرد. امیدواریم در دوره جدید مدیریت شهرداری و معاونت فرهنگی ـ اجتماعی این نهاد، این همکاری و مشارکت گسترش پیدا کند. همچنین این برنامه‌ریزی برای همکاری با نهادهای دیگری همچون شورای شهر، مجلس شورای اسلامی و وزارت کشور نیز انجام می‌شود.
 


معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه همزمان با این نمایشگاه در 16 استان و 163 شهر، جشن قرآنی برگزار شد، گفت: در این دوره از نمایشگاه قرآن، نظم بیشتری را در اختصاص بُن‌کارت‌ها شاهد بودیم. رقم قابل‌توجهی از یارانه خرید به استان‌ها اختصاص داده شد. بخش قابل‌توجهی از یارانه به دانش‌آموزان و دانشجویان و فعالان مردمی قرآنی تعلق گرفت. در باشگاه همراهان نمایشگاه، 36 هزار نفر عضو شدند که در مجموع رقمی بالغ بر 320 میلیون تومان بُن دریافت کردند. در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، یک عدالت توزیع نسبی در اختصاص یارانه‌ها به‌وجود آمد. 

رئیس بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در بخش پایانی این نشست، در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا مبنی بر نحوه ساماندهی به بخش فروش مکتوب در این دوره از نمایشگاه، بیان کرد: بخش نشر تخصصی و مکتوب کمتر از حد انتظار ما بود، حتی برخی کتاب‌های غیرمرتبط با قرآن و عترت هم در این نمایشگاه به فروش رسید که نیاز به بررسی بیشتر دارد. البته شاید یکی از دلایل حضور نه چندان پررنگ ناشران تخصصی در این نمایشگاه، نزدیکی زمان برگزاری نمایشگاه قرآن به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بود. ولی امیدواریم در دوره‌های بعد حتی با وجود همزمانی و نزدیکی با نمایشگاه کتاب در نمایشگاه قرآن هم شاهد حضور ناشران تخصصی و عرضه آثار فاخر و تخصصی‌تر باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها