سه‌شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۷
حمایت، هدایت و خرید آثار برتر در دستور کار ما قرار دارد

رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در نشست خبری هجدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع‌ مقدس، به خبرنگار ایبنا گفت: با همکاری برخی نهادها از آثار برتر دوره‌های مختلف به شکل‌های مختلف حمایت‌ صورت می‌گیرد. حمایت، هدایت و خرید آثار برتر در دستور کار ما قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری هجدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع‌مقدس، پیش‌ از ظهر امروز سه‌شنبه (16 مردادماه) با حضور امیر سرتیپ حمید‌رضا‌ گرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در ستاد مرکزی راهیان نور کشور برگزار شد.
 
وی در پاسخ به خبرنگار ایبنا مبنی بر دستاوردهای برگزاری چنین جشنواره‌ای در طول دوره‌های برگزاری آن، بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که یا جشنواره‌ای برگزار نشود یا اینکه اگر قرار است برگزار شود، براساس دستاوردهای آن جریان‌سازی صورت گیرد. در سال‌های گذشته نوقلمان و نویسندگان جوان کمتر در جشنواره حضور داشتند، ولی در چند دوره اخیر نسل جوان پای کار آمده است. در جایزه ادبی یوسف که داستان کوتاه دفاع‌مقدس است، از هزار اثر راه‌یافته به جشنواره، بیشتر آثار متعلق به نویسندگان بین سنین 20 تا 25 سال بوده و داستان‌های بسیار زیبایی نوشته شده بود. ما تلاش داریم که این جشنواره هر دوره نسبت به دوره قبل پربارتر برگزار شود.
 
امیر سرتیپ گرامی افزود: اگر ارزیابی‌‌ها و دستاوردها بدون تبلیغ و اطلاع‌رسانی مناسب در یک مجموعه دربسته و محدود انجام شود، صدای جشنواره به گوش جامعه نمی‌رسد و به اهداف موردنظر نخواهیم رسید. برگزاری جشنواره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع‌مقدس در جهت اطلاع‌رسانی کارهای انجام گرفته در حوزه دفاع‌مقدس برای معرفی به داخل و خارج است. همچنین در راستای این جشنواره، تاکنون کارگاه‌های آموزشی مختلفی برگزار شده و همچنان نیز ادامه دارد. در سال 96 یک هزار عنوان کتاب از استان‌ها دریافت کردیم که بسیار امیدوارکننده است.
 
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، در پاسخ به سئوال دیگری از خبرنگار ایبنا در زمینه حمایت از آثار برتر دوره‌های مختلف این جشنواره، گفت: با همکاری نهادهای مختلفی همچون نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، ادارات کل استان‌ها و مجمع ناشران انقلاب اسلامی از آثار برتر دوره‌های مختلف به شکل‌های گوناگون حمایت‌هایی صورت می‌گیرد. حمایت، هدایت و خرید آثار برتر در دستور کار ما قرار دارد. البته این روند هنوز محدود است، ولی به‌طور قطع جزو اولویت‌های برنامه‌ای ما قرار دارد.

وی در بخش دیگری از این نشست، اظهار کرد: مراسم ارزیابی و انتخاب کتاب‌سال دفاع‌ مقدس، پس از دوره شانزدهم، با سه سال تاخیر به دوره هفدهم رسید و لذا تعداد کتاب‌هایی که در دوره پیش مورد بررسی قرار گرفت، بسیار زیاد بود. در دوره هجدهم نیز کتاب‌های مربوط به سال‌های 95 و 96 در شاخه‌های مختلف مورد ارزیابی قرار می‌‌گیرند.
 
امیر گرامی با بیان اینکه دفاع‌مقدس تاریخ بسیار زیبایی دارد، ادامه داد: رویکرد اصلی این جشنواره در دوره هجدهم، الگوسازی و تعریف شاخص‌های کتاب تراز حوزه دفاع‌مقدس است تا نقشه راهی برای نویسندگان و به‌ویژه نوقلمان برای خلق آثار اصیل باشد.
 
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، افزود: علاوه بر این، توجه به ظرفیت‌های استانی از دیگر اولویت‌های ما در برگزاری این جشنواره است. در 31 استان، زیرمجموعه ادبیات دفاع‌مقدس داریم و ناشران در استان‌ها ظرفیت‌های خوبی دارند. این جشنواره در مرحله استانی برگزار و جوایزی به آثار برتر اهدا می‌شود. سپس آثار برگزیده به مرحله ملی راه پیدا می‌کنند. یکی از سیاستگذاری‌های ما، برون‌سپاری و تمرکززدایی از مرکز و استفاده از ظرفیت‌های همه کشور است. البته در استان‌ها چهار حوزه بیشتر مورد ارزیابی قرار می‌گیرد که عبارتند از شعر، خاطره، داستان و مستندهای داستانی. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده مرحله نهایی جشنواره نیز بهمن‌ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
 
وی در ادامه تصریح کرد: امروز کشور به عرضه تولیدات در حوزه‌های فرهنگی، ارزش‌های فرهنگی و تاریخ تحریف‌نشده نیاز دارد. فضای آلوده و پیچیده مجازی، بسیاری از ابهامات را به‌وجود آورده که انعکاس واقعیت‌ها در قالب آثار می‌تواند بسیاری از ابهامات را برطرف کند و رسانه‌ها نیز در انعکاس این رویداد می‌توانند در این شفاف‌سازی تاثیرگذار باشند. تعریف، انتقال و اطلاع‌رسانی درست اولویت اصلی ما در برگزاری این جشنواره است.
 
امیر گرامی همچنین گفت: سال گذشته یک‌هزار و 700 عنوان کتاب به جشنواره ارسال شد و امسال تاکنون بیش از هزار و 800 عنوان کتاب به دبیرخانه جشنواره ارسال شده و امیدواریم که این تعداد افزایش نیز پیدا کند.


رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، ادامه داد: اگر می‌بینید امروز پس از 30 سال از گذشت دفاع‌مقدس و 40 سال از انقلاب هنوز این بحث‌ها ادامه دارد و جشنواره‌هایی اینچنینی برگزار می‌شود به این دلیل است که باید بتوانیم تاریخ را به‌طور شفاف و بدون تحریف در آثار انعکاس داده و به آیندگان منتقل کنیم. در دوره‌های گذشته بخش‌هایی از تاریخ ما از سوی دشمنان ایران حذف شد و درصدد هستند که در دوره کنونی نیز این نقشه را به اجرا بگذارند که در این راستا همه کشور باید با هوشیاری نسبت به این نقشه دشمن مقابله کنند که برگزاری جشنواره‌هایی از این دست یکی از این راه‌هاست.
 
وی افزود: در هر دوره با اطلاع‌رسانی بهتر، تولید آثار افزایش پیدا کرده، به‌طوری‌که در سه سال اخیر به اندازه تمام سالهای پیش از آن آثاری در حوزه دفاع‌مقدس تولید شده است. آثار از لحاظ کمیت و کیفیت افزایش چشمگیری داشته است. در حوزه خاطره‌نگاری آثار بیشتری تولید شده و در حوزه‌های شعر و رمان به نسبت آثار کمتری خلق شده است.
 
امیر گرامی همچنین با اشاره به برنامه‌ریزی برای معرفی فعالیت‌های ربع قرن تولید آثار در حوزه دفاع‌مقدس گفت: در بانک اطلاعاتی ما حدود 16 هزار اثر نمایه شده بود که امروز این تعداد از 19 هزار عبور کرده است. درنظر داریم همزمان با 40 سالگی انقلاب اسلامی ارزیابی از چند دهه اخیر فعالیت‌های این حوزه انجام دهیم.
 
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، با تاکید بر افزایش تعداد ویترین‌های کتاب برای معرفی و عرضه آثار حوزه دفاع‌مقدس، اظهار کرد: ویترین‌های ما هنوز آنطور که باید مورد انتظار ما نیست، ولی در تلاش هستیم که تعداد این ویترین‌ها را افزایش دهیم. باتوجه به اینکه حدود 300 هزار شهید و بسیار بیش از آن جانباز و آزاده و رزمنده داریم به همین نسبت باید آثاری نیز در این زمینه‌ها تولید کنیم. دفاع‌مقدس فقط به متعلق به ما نظامی‌ها نیست، بلکه متعلق به همه مردم ایران است حتی در مصوبات دولت نیز حمایت از تولید آثار در این حوزه دیده می‌شود. به همین محدودیت‌ها تلاش می‌کنیم از ظرفیت‌های موجود بهترین استفاده را داشته باشیم.
 
وی درباره عرضه آثار حوزه دفاع مقدس در عرصه بین‌‌المللی افزود: با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در زمینه ترجمه آثار به موفقیت‌های خوبی رسیده‌ایم و برای حضور در عرصه بین‌المللی و شرکت در نمایشگاه‌های معتبری همچون فرانکفورت و بولونیا برنامه‌ریزی خوبی صورت گرفته و سال گذشته نیز 63 اثر حوزه کودک در نمایشگاه کتاب بولونیا عرضه شد.
 
امیر گرامی درباره بخش ویژه مدافعین حرم در جایزه انتخاب بهترین کتاب دفاع‌مقدس نیز گفت: حوزه مقاومت جزئی از دفاع‌مقدس است و مجموعه علم و تولیدات این حوزه و به‌ویژه مدافعان حرم نیز در بخشی از جشنواره ارزیابی می‌شود و تاکنون آثار خوبی نیز در این زمینه دریافت شده است.
 
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، با اشاره به بخش بین‌الملل جشنواره کتاب سال دفاع‌مقدس، ادامه داد: سرمایه‌گذارهای خوبی برای پررنگ‌تر شدن این بخش از جشنواره انجام گرفته، ولی هنوز قوام لازم را پیدا نکرده است. آثار خارجی رسیده به دبیرخانه جشنواره بیشتر در حوزه خاطره‌نگاری و یا بعضا پژوهش‌های نظامی درباره کم و کیف برخی از عملیات‌های دوران دفاع مقدس است.
 
وی با بیان اینکه آثار در 11 گروه داوری مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرند، اظهار کرد: دوره گذشته پس از سه سال وقفه برگزار شد و با توجه به تعدد آثار، 100 جایزه در بخش‌های مختلف حتی به کتابدار، کتابخانه و خبرنگار نمونه اهدا شد. امسال این بخش‌ها کمتر خواهد شد، ولی سعی داریم با برگزاری کیفی‌تر جشنواره و همچنین در کنار آن به‌روز و کامل‌تر کردن بانک اطلاعاتی، نسل جوان را با واقعیت‌های دفاع‌مقدس آشناتر کنیم.

امیر سرتیپ گرامی در پایان، گفت: گروه‌های مختلف مطالعاتی در بنیاد و نهادهای همکار در سطح نیروهای مسلح، به‌طور پیوسته در حال مطالعه و رصد وقایع جنگ به ویژه در سال‌های نخستین جنگ هستند. امکانات تبلیغات و رسانه‌ای آن زمان بسیار ضعیف بود، لذا لزوم توجه به این برهه از تاریخ دفاع‌مقدس ضروری به‌نظر می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها