سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۱
توپ گرانی‌ها در زمین کاغذ گلاسه

به‌دنبال گرانی‌های کاغذ درهفته‌های گذشته، سریال دنباله‌دار گرانی‌های این کالای استراتژیک به میدان کاغذ گلاسه رسیده است: اکنون هر بند گلاسه 135 گرمی به قیمت 326هزار تومان در بازار خرید و فروش می‌شود.

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دریای نوسانات ارز در بازار کاغذ طی ماه‌های اخیر همانند دیگر کالاها، همچنان دچار جزر و مد می‌شود و اینبار در شرایطی که روند افزایش قیمت کاغذ تحریر طی روزهای اخیر ادامه داشته، توپ گرانی‌ها به زمین گلاسه افتاده است.
 
مطابق با اطلاعات به‌دست آمده از بازار طی هفته اخیر قیمت کاغذ گلاسه با رشد قابل توجهی روبه‌رو شده است به طوری که هر کیلو کاغذ گلاسه کره‌ای ۱۳ هزار و ۸۰۰  تومان در بنگاه‌های فروش کاغذ فروخته می‌شود.
 
همچنین هر بند کاغذ گلاسه ۱۳۵ گرمی ۶۰*۹۰ به قیمت ۲۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان و هر بند کاغذ گلاسه ۱۰۰*۷۰ با همان گرماژ به قیمت ۳۲۶ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.
 
طبق آخرین اطلاعات خبرنگار ایبنا نیز، هر کیلو مقوای گلاسه نیز در بازار به قیمت ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان است، هر بند مقوای گلاسه ۲۵۰ گرمی ۶۰*۹۰ نیز به قیمت ۱۹۸ هزار تومان و هر بند مقوای ۷۰*۱۰۰ بندی ۲۵۹ هزار تومان است و بررسی‌ها نشان مي‌دهد که این قیمت‌ها نسبت به ۲ روز قبل افزایش ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تومانی را تجربه کرده است.
 
همچنین هر بند کاغذ چاپ و تحریر کره‌ای ۷۰ گرمی ۱۰۰*۷۰ نیز به قیمت ۲۴۵ هزار تومان، هر بند کاغذ ۶۰*۹۰ نیز ۲۰۵ هزار تومان خرید و فروش شده است. همچنین هر بند کاغذهای چاپ و تحریر با مارک‌های چینی و اندونزی نیز به ترتیب ۲۴۰ و ۲۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌ؤود.
 
برنامه‌ای برای کاغذ گلاسه نیست
به سراغ ناصر میرباقری؛ مدیر انتشارات فرهنگ و هنر گویا رفتیم و درباره تاثیر نوسانات قیمت کاغذ گلاسه سوال کردیم، او با بیان اینکه کاغذ گلاسه در صنعت نشر اهمیت زیادی دارد، گفت: نباید تصور کنیم که فقط کاغذ چاپ و تحریر در صنعت نشر کاربرد دارد بلکه کاغذ گلاسه نیز برای کارهایی چون چاپ قرآن، کتاب کودک و کتاب‌های هنری کاربرد بسیاری دارد که اغلب نادیده گرفته می‌شود.
 
وی افزود: در همه اخبار و برنامه‌ریزی‌ها درباره تامین کاغذ تحریر حرف‌های زیادی مي‌شنویم اما متاسفانه برای کاغذ گلاسه اقدامی نشده است و بسیاری از ناشرانی که در کارهای خود از این کالا استفاده می‌کنند در گرانی‌ها دچار مشکلات جدی برای چاپ آثار خود شده‌اند.
 
میرباقری با بیان اینکه کتاب‌های فرهنگی شناسنامه فرهنگ و هنر کشور است، عنوان کرد: بسیاری تصور دارند که کتاب‌های هنری آثار تشریفاتی هستند در حالی که اینگونه نیست و کتاب‌های هنری درباره تاریخ و ادبیات و هنر ایران هستند. از سوی گردشگران خارجی خرید بسیار خوبی دارد و نباید از نقش آن‌ها در معرفی فرهنگ ایرانی غافل بود.
 
مدیر انتشارات فرهنگ و هنر گویا تاکید کرد: به دنبال گرانی‌های اخیر در حوزه کاغذ، در حوزه گلاسه طرح و برنامه‌ای وجود ندارد.
 
وی با بیان اینکه در هفته‌های اخیر با توجه به گرانی‌ها، چاپ کتاب‌های هنری خود را متوقف کرده‌ایم، گفت: اگرچه در این کتاب‌ها بعد هنری پررنگ‌تر است اما با این قیمت‌ها نمی‌توانیم کتاب جدید چاپ کنیم چون قدرت خرید هم در بازار از سوی مردم وجود ندارد.
 
میرباقری یادآور شد: با افزایش قیمت کاغذ گلاسه مجبور شدیم برای کتاب‌هایی که با کاغذ جدید خریداری کردیم، افزایش قیمت حدود دو برابری در قیمت‌گذاری‌های جدید داشته باشیم، زیرا اگر غیر از آن باشد کل کار ضرر می‌شود.
 
خطر بیخ گوش کتاب‌های نفیس
علیرضا نعمتی؛ مدیر صحافی ققنوس نیز با بیان اینکه کاغذ و مقوای گلاسه اهمیت زیادی در حوزه صحافی دارد، گفت: ما برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود به کاغذ و مقوای گلاسه نیاز زیادی داریم اما با افزایش قیمت‌هایی که در این کالا داشتیم بسیاری از کارهای ما به مشکل خورده است.
 
وی ادامه داد: ما برای جلد سخت از خمیر بسیاری از کاغذها استفاده می‌کنیم و در حالی که تا پیش از این قیمت زیادی نداشت. اما با بالا رفتن قیمت‌ها این موضوع روی کار ما تاثیر زیادی گذاشته است.
 
نعمتی با بیان اینکه استمرار این موضوع انتشار و تولید کتاب نفیس را به مخاطره می‌اندازد، یادآور شد: مساله اصلی اینجا است که عرضه و تقاضا در بازار مشکل دارد و زمانی که عرضه کم باشد و تقاضا باشد، این موضوع موجب می‌شود که مشتری مجبور شود کاغذ و مقوای گلاسه را با قیمت بالا خریداری کند.

به گفته وی، نوسان قیمت ارز موجب عدم ثبت سفارش شده است و این موضوع مخاطرات زیادی را برای تولیدکنندگان در حوزه‌های مختلف شامل ناشران، لیتوگرافان، چاپخانه‌داران و صحافان به همراه داشته است و نوعی رکود کاری در این زمینه ایجاد شده است که باید راهکاری برای آن پیش‌بینی شود.

تبعات یک سوءاستفاده
پاییز سال گذشته بود که خبری مبنی بر واردات مقوا با سوءاستفاده از نام کاغذ گلاسه برای نخستین بار در خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اعلام شد، موضوعی که موجب شد گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان صنعت، معدن و تجارت نظارت جدی‌تری برای واردات این کالا اعمال کردند؛ حساسیت‌هایی که به مرور موجب کاهش این کالا در کشور شد.

داستان از آن قرار بود که 130 هزار تن مقوا به اسم کاغذ گلاسه وارد کشور شد زیرا کاغذ گلاسه برخلاف مقوا، از مالیات و حقوق گمرکی معاف و از ارز مبادله‌ای برخوردار است. به‌این ترتیب، در نبود نظارت کافی و رصد درست محموله‌های وارداتی، برخی واردکنندگان توانستند صدها میلیارد سود ببرند.
 
در پایان باید گفت که کاغذ گلاسه در سال جاری با حاشیه‌ها و مخاطرات زیادی مثل عدم ترخیص این کالا از سوی گمرک روبه‌رو بوده است که منجر به افزایش قیمت بسیار بالای این کالا شد و شاید امروز کمبود کاغذ گلاسه در بازار از تبعات این رویدادهای ریزودرشت در بحث واردات باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها