دوشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۷
نقد از وجوه عقلانیت انسان است

محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه پانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب با تشریح انواع نقد، ناقد را مکمل حقیقت‌جویی نویسنده دانست و بر روشن‌شدن ضوابط نقادی تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه پانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب عصر دوشنبه (اول بهمن‌ماه) با حضور محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور، مدیرعامل موسسه خانه‌کتاب، محمدرضا زائری، عضو هیات مدیره موسسه خانه‌کتاب و حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن اردکانی، دبیر علمی پانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
 
جوادی درباره معنا و جایگاه نقد بیان کرد: نقد و نوشتن از مهم‌ترین وجوه عقلانیت انسان است. اگر به تعریف عقلانیت در متون فلسفی توجه کنیم، عقلانیت آدمی دو وجه دارد؛ جستن و بیان حقیقت و همچنین طراحی و ایده‌پردازی برای تغییر آنچه هست دو وجه عقلانیت هستند.
 
وی ادامه داد: نوشتن بر این دو محور می‌تواند ظهور پیدا کند و نقد مسیر نویسنده و اندیشه‌ها یا ایده‌هاست.
 
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مدل دیگر نقد شامل نقد کنش نویسنده است. به عبارت دیگر این کنش می‌تواند ارزیابی اخلاقی شود. انواع نقد نباید خلط شود و به نظر می‌رسد خلط این دو نوع نقد آسیب‌هایی را وارد کرده است. اگر نقد راه خود را پیش نگیرد و جعل و سرقت نویسنده دلیل نادرستی نوشته‌هایش قرار گیرد این جریان اشتباه و نوعی مغالطه است. بنابراین با روشن‌شدن ضوابط نقد، نقد روشن‌تری خواهیم داشت.
 
جوادی بیان کرد: ناقد مکمل حقیقت‌جویی نویسنده است به‌نظر می‌رسد واکنش‌های ناشی از غرور ذاتی انسان در مقابل نقد به دلیل بی‌توجهی به تمرین برای پذیرش نقد است.
 
نقد کردن بخشی از فرایند دانش‌ورزی است
در بخش دیگری از این آئین، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن اردکانی، دبیر علمی پانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب با اشاره به تأخیر در برگزاری اختتامیه جشنواره گفت: با کمک معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین موسسه خانه‌کتاب موفق به رفع مشکلات و برگزاری اختتامیه شدیم.
 
وی درباره جریان نقد و منتقدان ادامه داد: نقد و خصومت‌ورزی که نسبت به ناقدان وجود دارد، نه‌تنها در ایران بلکه مشکلی جهانی است. اصولاً نقد آزاردهنده است به‌عبارت دیگر نقد غرور افراد را جریحه‌دار می‌کند و استفاده از مفاهیمی مانند نقد سازنده، غیر مغرضانه و دوستانه برای کاهش تاثیر نقد است.
 
دبیر علمی پانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب گفت: اگر ناقد کار را بر واکنش نویسنده مشروط کند کار پیش نمی‌رود. نقد کردن بخشی از فرایند دانش‌ورزی است و جنگ باید، جنگ حرف با حرف باشد نه فرد با فرد.
 
اردکانی با بیان این مطلب که ناقد باید موضع خود را در جریان نقد ابراز کند، افزود: با همه اوصاف و دشواری‌ها معتقدم که نقد لذت‌بخش است و نباید از نقادی ترسید.
 
در پایان این آیین از برگزیدگان و شایستگان تقدیر پانزدهمین دوره جشنواره نقد تقدیر به عمل آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها