چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۶
بیش از گذشته نیازمند پافشاری روی باورهای مشترک‌مان هستیم

سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: بیش از گذشته نیازمند این هستیم که بر باورها، رویکردها و ارزش‌های مشترک پافشاری کنیم. در جامعه امروز دغدغه‌های متعددی وجود دارد که همه ما را تهدید می‌کند و فرقی ندارد که مسلمان، زرتشتی، ‌مسیحی یا کلیمی باشیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با هموطنان پیرو ادیان توحیدی و برگزیدگان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، شامگاه سه‌شنبه (16 بهمن‌ماه) در هتل انقلاب تهران برگزار شد.
 
در ابتدای این مراسم علی فریدونی، مدیرکل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن خوش‌آمدگویی به افراد حاضر در مراسم گفت: هرساله دهه فجر انقلاب اسلامی فرصت مناسبی است برای برگزاری این نشست صمیمی و خوشحالیم که امسال و در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی نیز این فرصت فراهم شد تا این جمع دوباره تشکیل شود
 
وی ادامه داد: این جمع نمادی از انسجام، دوستی و وحدت ادیان توحیدی در جمهوری اسلامی ایران است؛ بنابراین جا دارد که در این مراسم به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب به روح پاک شهدا و روح پرفتوح بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (ره) درود بفرستیم.
 
در ادامه این مراسم سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: برای من توفیقی است که امسال ششمین نوبت است که در ایام مبارک دهه فجر در این محفل حضور دارم. چهار سال در سمت معاونت فرهنگی و این دو سال اخیر به عنوان خادم اهل فرهنگ، هنر، رسانه و ادب. این گونه نشست و بودن در کنار پیروان ادیان الهی برای من بسیار شیرین بوده است. یکی از شیرین‌ترین اتفاقات من در دوران حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همین بوده و است که می‌توانم به مناسبت‌هایی در خدمت شما عزیزان باشم و این افتخار را داشته باشم که در کنار هم باشیم، هم‌نفسی، همدلی و همراهی کنیم.
وی ادامه داد: ما به عنوان ایرانیان پیوندهای عمیقی به درازای تاریخ با هم داریم. ما ریشه در این خاک داریم، از همین خاک برآمدیم، در این خاک نفس می‌کشیم، با هم چند هزار سال درد کشیده‌ایم و البته شیرینی‌ها نیز دیده‌ایم.
 
وزیر فرهنگ با اشاره به وحدت ایرانیان گفت: ریشه ما در یک زمین است و دیگران نمی‌توانند این خاک و زمین را از ما بگیرند. همچنین در این دوره و ایام، باورها، ارزش‌ها و مناسک مشترک‌مان به کمک می‌آید تا بیش از گذشته در کنار هم باشیم. باورهای توحیدی، باورهای معنوی، ارزش‌های اخلاقی و ده‌ها نقطه مشترکی که ما پیروان ادیان توحیدی داریم، ما را به هم وصل کرده است. زرتشتی، کلیمی، مسیحی و مسلمان با این باورها و ارزش‌های مشترک می‌توانند دنیای امروز را بهتر و بهتر کنند.

وی افزود: ما بیش از گذشته نیازمند این هستیم که بر باورها، رویکردها و ارزش‌های مشترک پافشاری کنیم. در دنیای امروز دغدغه‌های متعددی وجود دارد که همه ما را تهدید می‌کند و فرقی ندارد که مسلمان، زرتشتی،‌ مسیحی یا کلیمی باشیم.
 

صالحی در توضیح تهدیدهای مشترک اظهار کرد: معنویت‌زدایی از هستی و انسان و اینکه هستی و انسان را در چنبره خاک ببینیم و خاک را از عرش جدا کنیم، تهدیدات مشترکی میان ماست. فقیر کردن خاک چیزی است که همه ادیان الهی ما را از آن برحذر داشته‌اند. بنیادگرایی و اندیشه‌های افراطی تکفیری و خشونت‌زا همه انسان‌ها را در نقطه نقطه زمین تهدید می‌کند و صاعقه‌ای است که بر جان انسان افتاده است.

وی ادامه داد: با این تفاسیر همه باید در کنار هم قرار بگیریم و در برابر این آتش خانمان برافکن حفاظت کنیم. امروز خانواده و نهاد خانواده در معرض خطر است. خطرهای متعدد و نسل‌هایی که با نسل‌های قبل بیگانه می‌شوند. حتی اگر کنار هم زندگی می‌کنند، زبان یکدیگر را درنمی‌یابند. فروپاشی نهاد خانواده خطر دیگری است که همه پیروان ادیان توحیدی را تهدید می‌کند. ابتذال اخلاقی و رفتاری و بهم ریختن هنجارها اجتماعی و عرفی نیز نمونه دیگری از تهدیدهاست. می‌توان به این فهرست ده‌ها عنوان دیگر افزود.
 
وزیر فرهنگ با اشاره به راهکارهای مقابله با تهدیدات گفت: همه و همه در مقابل تهدیدات مشترک می‌توانیم در کنار هم قرار بگیریم. بزرگان ادیان چنین رهنمودهایی را کرده‌اند. امسال چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی را آغاز می‌کنیم؛ انقلابی که همه پیروان ادیان توحیدی در ایران، هم در نقطه تاسیس و هم در ادامه مانند دوران دفاع مقدس کنار هم بود‌ه‌اند و این 40 سال را با هم ساخته‌اند و تا اینجا آمده‌اند.

وی افزود: هم رهبر فقید انقلاب اسلامی و هم خلف ایشان، مقام معظم رهبری این نگاه همگرایانه را مورد تقدیر پیاپی قرار داده‌اند و بارها گفته‌اند که چگونه می‌توانیم با کنار هم قرار گرفتن ایران و جهان را آباد کنیم. نگاهی که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی به اندیشه مذاهب و نگرشی که در ادیان دارند، نگاه قابل توجهی است و با این نگاه می‌توان بهتر کنار هم قرار گیریم و بهتر با هم ارتباط برقرار کنیم.

صالحی در پایان گفت: مقام معظم رهبری در یکی از این محافل‌ دیدار با خانواده شهداب ادیان توحیدی، این جمله را ‌فرمودند: «هرکس در هر مذهبی باشد، اگر رفتار و اخلاقش را خوب کند و با بندگان خدا خوب باشد، او یک بنده صالحی است.» این نگاه بزرگان کشور است. ما از با هم بودن و در کنار هم بودن، تجربه‌های بسیار خوبی داریم و باید قدر این تجربه‌ها را بدانیم و در سختی‌هایی که در پیش داریم از این تجربه‌ها بیش از گذشته سود ببریم.

همچنین در این مراسم، دکتر الکساندر کنیش، یکی از برندگان جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران صحبت کرد و گفت: خوش‌آمدگویی شما ایرانیان به قدری گرم و خالصانه بود که ما تحت تاثیر قرار گرفتیم و باید در اینجا بگویم که از شما سپاسگزارم که چنین مردم مهمان‌نوازی هستید. من می‌خواهم در نزد شما درباره یک سری مسائل آکادمیک صحبت کنم؛ اما هیچ ادعایی ندارم که این مسائل درست باشند.


وی ادامه داد: من روسی هستم؛ قبلا در انگلستان کار می‌کردم و در حال حاضر در امریکا مشغول به کار هستم. به نظر من ایده‌ها و چیزهایی هست که در گرد و غبار پنهان شده است؛ مهم نیست این ایده‌ها برای چه کسانی هستند و مهم آن است که پشت آن ایده‌ها چه کسی ایستاده است.

این پژوهشگر با توضیح نگاه خود به دین گفت: از دیدگاه آکادمیک، مردم همان‌گونه که می‌خواهند دین را می‌سازند؛ از علائم‌ و نشانه‌های یکسانی استفاده می‌کنند و در نهایت چیزهای متفاوتی از دین بیرون می‌کشند. به عنوان مثال همه شما بازی خانه‌سازی را دیده‌اید که از اجزای مختلفی تشکیل شده است و برای بچه‌هاست. بعضی از بچه‌ها از این اجزا وسایل جنگی درست می‌کنند و بعضی دیگر با آن ساختمان‌های زیبا می‌سازند؛ چراکه می‌خواهند در دنیای پر از صلح زندگی کنند.

وی افزود: آن چیزی که درون انسان‌هاست دین را حائز اهمیت می‌کند. می‌خواهم برای شما یک داستان کوتاه تعریف کنم. این داستان درشهر سن دیگو اتفاق افتاده است. بیشتر تمرکز جمعیت عرب مسلمان در همان منطقه‌ای است که من در آن زندگی می‌کنم. البته ترک‌ها و ایرانی‌ها نیز بخش قابل توجهی را تشکیل می‌دهند و مسجدهای خیلی بزرگی هم دارند.
 
الکساندر کنیش در تعریف داستانش گفت: در محل زندگی من شیعه‌ها و سنی‌ها با هم رقابت می‌کردند تا ببینند که چه کسی بزرگ‌ترین مسجد را می‌سازد. در نهایت شیعه‌ها برنده شدند و بزرگ‌ترین مسجد را ساختند. بعد از مدتی شیعه‌ها تصمیم گرفتند که در مسجد را به روی سنی‌ها باز کنند و حتی دو جای مختلف برای وضو ساختند؛ چراکه نوع وضو گرفتن آنها فرق می‌کند. این اتفاق به دلیل ایمان شیعه‌ها بود. آنها این کار را با اختیار خودشان و بدون هرگونه دستوری انجام دادند. این رفتارهای غریزی که در انسان‌ها اتفاق می‌افتد باعث می‌شود تا روح الهی در انسان‌ها دمیده شود.

وی در پایان اظهار کرد: من فکر می‌کنم که این کار یک مثال خوب است و به همین دلیل من همیشه دانشجوهایم را به این مسجد می‌برم تا به دانشجوها نشان دهم که شیعه‌ها و سنی‌ها می‌توانند در کنار هم زندگی کنند.
 
در طول این مراسم، سیامک مره صدق، نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی، مارنرسای بنیامین پیشوای مذهبی و اسقف اعظم کلیسای شرق آشوری، قریک باریکیان، اسقف ارامنه، سروش‌پور، نماینده موبدان زرتشتی، یوناتن بت کلیا، نماینده آشوریان در مجلس شورای اسلامی درباره نقش پیروان ادیان توحیدی در مسیر تکامل انقلاب اسلامی صحبت کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها