سه‌شنبه ۵ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۳
سردار عامری: تدریس درس‌ دفاع مقدس نباید محدود به یک کتاب باشد

سردار سرتیپ پاسدار داوود عامری، رییس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت: باید فضایی را برای انتقال اندیشه‌های دفاع مقدس به جهان باز کنیم و بیشتر به معرفی ادبیات و تاریخ شفاهی دفاع مقدس بپردازیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «همایش هم‌اندیشی اساتید درس آشنایی با مبانی دفاع مقدس» پنجم شهریور با همکاری بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در سالن اجتماعات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه (سمت) برگزار شد.

در ابتدای نشست حجت‌الاسلام محمد ذبیحی، رئیس سازمان سمت با اشاره به روز مباهله سخنانش را آغاز کرد و گفت: مباهله از مفاعله می‌آید و پیامبر حرکت تاریخی بزرگی را انجام دادند تا بتوانند حقانیت دین را ثابت کنند. ایران در خارج از کشور توفیقات فراوانی به‌دست آورده است و در معادلات سیاسی هر تصمیمی که گرفته می‌شود نام ایران بر پیشانی آن می‌درخشد.

وی افزود: دفاع مقدس برای ما مساله و افتخار بزرگی است، کشوری که تاریخش فراموش شده بود با حمایت امام خمینی(ره) دوباره به تاریخ پیوست و نامش بر سر زبان‌ها افتاد. استادان ما باید تلاش کنند که در کلاس‌های درس دفاع مقدس از خون شهدا دفاع کنند.



سپس امیر سرتیپ دوم سیروس نیکبخش، مدیر آموزش و اسناد اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: ترویج فرهنگ و آموزه‌های هشت سال دفاع مقدس به نسل جوان بسیار مهم است و یکی از شایسته‌ترین اقدامات ارائه درس دو واحدی «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» است.

وی افزود: رزمندگان و شهدایی که در هشت سال دفاع مقدس در سایه نیروهای مسلح ارتش و سپاه در برابر دشمن ایستادگی و مرز و بوم ایران را حفظ کردند و ما همواره مدیون خون شهدا هستیم.

وی همچنین به اهداف هم‌اندیشی اساتید نیز اشاره کرد و گفت: توسعه درس آشنایی با مبانی دفاع مقدس در دانشگا‌ه‌ها و بررسی و تجزیه و تحلیل و علل و مواقع موجود در عدم توسعه و کمیت و کیفیت ارائه این درس در دانشگاه‌ها و ارائه پیشنهادها و راهکارهای مناسب برای توسعه درس، هماهنگی و هم‌اندیشی و بحث و تبادل نظر و بازنگری در محتوای درس و تهیه طرح درس جامع با محتوا و توجه به موضوعات و فصول کتاب به عنوان طرح درس مشترک و یکنواخت، چگونگی ایجاد جذابیت و انگیزه در دانشجویان در انتخاب این درس و ایجاد عشق و علاقه، بازخورد تدریس این درس در دانشگاه‌ها برای دانشجویان پس از پایان هر ترم تحصیلی و... از اهداف اصلی این همایش است.

نیکبخش سپس به وضعیت ارائه درس آشنایی با مبانی دفاع مقدس در کلیه دانشگاه‌های استان پرداخت و گفت: ما تفاهم‌نامه همکاری با دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی در راستای توسعه درس آشنایی با دفاع مقدس بسته‌ایم. دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علمی و کاربردی استان تهران و برگزاری کلاس‌های آموزش ضمن خدمت کارکنان دولت از جمله کارهایی است که انجام داده‌ایم.

مدیر آموزش و اسناد اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: اقداماتی نیز در حوزه اسناد و مدارک دفاع مقدس انجام داده‌ایم که می‌توان به تشکیل کمیته‌های تخصصی اسناد و مدارک دفاع مقدس، شناسایی، جمع‌آوری و ساماندهی اسناد و مدارک دفاع مقدس استان، اجرایی کرن روش جاری تدوین تاریخ شفاهی دفاع مقدس در استان، توصیف اسناد مکتوب و ثبت در آرشیو ملی اسناد اشاره کرد.

نیکبخش همچنین به اقدامات در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس نیز اشاره کرد و گفت: انجام مصاحبه صوتی تاریخ شفاهی، پیاده‌سازی مصاحبه‌های انجام شده تاریخ شفاهی، تدوین کتاب تاریخ شفاهی، چاپ و انتشار کتاب تاریخ شفاهی از جمله کارهایی است که در حوزه تاریخ شفاهی انجام شده است.

وی سپس به تدوین دانشنامه استانی دفاع مقدس نیز پرداخت و گفت: برگزاری جلسات شورای علمی و برنامه‌ریزی دانشنامه استان، تشکیل گروه‌های علمی تدوین دانشنامه دفاع مقدس، توجیه سازمان‌ها و نهادها برای ایجاد گرو‌ه‌های علمی دانشنامه، پیگیری جمع‌آوری سایر مداخل احصاء نشده در حوزه‌های مختلف از سازمان‌ها و ادارات استان‌ها از کارهایی است که برای تدوین دانشنامه استانی دفاع مقدس بهره برداری کرده‌ایم. دو هزار مدخل در مجموع مداخل دانشنامه دفاع مقدس استان گردآوری کرده‌ایم که در حوزه جغرافیا و نظامی، حوزه شهدا و اشخاص و حوزه فرهنگی اجتماعی است که تعداد 1400 مدخل به تصویب مرکز دایره‌‌المعارف دفاع مقدس رسده است.



سپس حجت‌الاسلام والمسلمین حمید هادوی، رييس بنياد مطالعات فرهنگي اسلامي مسكو گفت: هر چقدر برای ثبت تاریخ شفاهی تلاش کنیم باز گوشه‌ای از واقعیت‌های دفاع مقدس را نمی‌توان به تصویر کشید. دفاع مقدس ابعاد مختلفی دارد که لازم است به همه ابعاد آن پرداخته شود. به بعد معنوی آن مانند ایثار، فداکاری، خاطرات پشت جبهه و خاطرات همسران شهدا پرداخته شده است اما به بعد نظامی دفاع مقدس کمتر پرداخته شده است. ما شاید ارزش کار خود را درک نکنیم اما باید به نگاه فرماندهان در ابعاد نظامی بیشتر توجه شود.

وی سپس به جنگ جهانی دوم و آمار کشته شدگان روسیه نیز اشاره کرد و گفت: هنگام جنگ جهانی دوم در روسیه 20 میلیون کشته وجود داشته‌ است. اکنون برای زنده نگه داشتن یاد آن‌ها در میدان سرخ روسیه نمادی از مام وطن نصب شده و همچنین موزه‌ جنگ نیز فضاسازی شده و افتخار ملی و هویت ملی کشته‌شدگان جنگ را به تصویر کشیده‌اند. افتخار ملی بسیار مهم است و ما نیز باید این‌چنین با شهیدان دفاع مقدس رفتار کنیم و ارزش آن‌ها را که جانشان را برای میهن داده‌اند بدانیم.

وی افزود: در روسیه 25 میلیون مسلمان وجود دارد که به گمانم 4 تا 5 میلیون شیعه در این کشور زندگی می‌کنند. آن‌ها توجه بسیاری به جنگ و دفاع مقدس ایران دارند. رمان‌هایی که درباره جنگ و دفاع مقدس نوشته شده مانند «شطرنج با ماشین قیامت»، «سفر به گرای 270 درجه»، «آب هرگز نمی‌میرد»، «دختر شینا»، «من زنده‌ام» و... از آثاری است که در میان مسلمانان روسیه با استقبال خوبی مواجه شده است.

سپس سردار سرتیپ پاسدار داوود عامری، رییس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس سخنانش را با اشاره به معرفی ادبیات و تاریخ شفاهی دفاع مقدس به دنیا آغاز کرد و گفت: ما باید فضایی را برای انتقال اندیشه‌های دفاع مقدس به جهان باز کنیم. بیش از 2 هزار استاد کار معرفی دو واحد درسی با نام «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» عهده‌دار هستند.

وی افزود: ما همچنین 200 تک درس را برای ارائه انتخاب کرده‌ایم و تحول بزرگی را برای معرفی دفاع مقدس در دانشگاه‌ها به وجود آورده‌ایم. ما نباید فقط یک تاریخ توصیفی از دفاع مقدس ارائه بدهیم بلکه باید اندیشه و فرهنگ دفاع مقدس را گسترش بدهیم. فلسفه تدریس این دو واحد برای معرفی هشت سال دفاع مقدس نیست آن‌چه هدف اصلی ماست حوزه فکر و اندیشه مقاومت و دفاع مقدس است این‌که چه چیزی باعث شد تا جنگ تحمیلی تبدیل به دفاع مقدس شود؟ دفاعی که مملو از کشتار و از دست دادن سرمایه‌های ایران بود و ما آن را به امری مقدس تبدیل کردیم.

سردار سرتیپ پاسدار داوود عامری افزود: تدریس درس‌ دفاع مقدس نباید محدود به یک کتاب باشد و هر استادی باید آگاهانه بتواند مفاهیم پایداری، اندیشه‌های فرهنگی مقاومت را به آیندگان انتقال دهد. گفتمان فرهنگی مقاومت بسیار مهم است و ما نباید در انتقال مبانی و مفاهیم محدود به جنگ هشت ساله نشویم زیرا این یک گفتمان مقاومت بزرگ انقلاب اسلامی است.

رییس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس افزود: ما نباید برای جذاب کردن دفاع مقدس آن را تحریف کنیم و از شیوه‌های نوین بهره بگیریم. ما مسئول هستیم مفاهیم و گفتمان‌های انقلاب اسلامی را به حس افتخار ملی تبدیل کنیم و آن را به آیندگان بسپاریم.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها