پنجشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۲
داستان زندگی پُرفرازونشیب معلم کتاب‌دوست بالاجاده‌ای

محمد رایجی، معلم بازنشسته بیش از 40 سال برای تحقق رویای خود که تاسیس یک کتابخانه در روستای زادگاهش بود، تلاش کرد و سرانجام این کتابخانه را با حدود 15 هزار جلد کتاب و صدها عنوان نشریه برای استفاده عموم اهالی روستای بالاجاده راه‌اندازی کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گلستان، همزمان با بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران،‌ هادی حق‌شناس استاندار گلستان، عادله کشمیری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان، آخوند میرزاعلی مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان گلستان، فرماندار کردکوی و هیات همراه ظهر چهارشنبه 29 آبان ماه به دیدار «محمد رایجی» رفتند؛ معلم بازنشسته و فرهنگ‌دوست که کتابخانه‌ای را با عنوان «کتابخانه مستقل فرهنگ» در روستای بالاجاده شهرستان کردکوی راه‌اندازی کرده تا قدمی در مسیر رونق کتاب و کتابخوانی منطقه بردارد.

رایجی بیش از چهل سال برای تحقق این رویای خود تلاش کرد تا اینکه بالاخره در سال 97 با راه‌اندازی «کتابخانه مستقل فرهنگ» با حدود 15 هزار جلد و صدها عنوان نشریه آن به آن جامعه عمل پوشاند.

محمد رایجی در این دیدار درباره شکل‌گیری کتابخانه خود، گفت: ساختمان کتابخانه قسمتی از منزل پدری‌ام است که با توافق برادران و خواهرانم و وراث، بخشی از آن با حفظ عناصر معماری بومی‌اش، بازسازی و به‌صورت کتابخانه درآمد.

وی افزود: جمع آوری کتاب‌ها را از پیش از انقلاب و در اوان جوانی در یک قفسه چوبی که آن را ساخته بودم، با حدود 100 جلد کتاب آغاز کردم. با وقوع انقلاب اسلامی و فضای خاص آن زمان، در مقابل مسجد مهدیه بالاجاده، کتاب‌های مذهبی و ایدئولوژیکی و انقلابی را به نمایش عموم قرار دادم. در آن زمان علاوه بر جمع‌آوری کتاب و تلاش برای تحقق رویای داشتن کتابخانه‌ای بزرگ، همان مقدار اندک کتاب‌هایم را به بستگان و دوستانم امانت می‌دادم تا آن‌ها مطالعه کنند و بعد به کتابخانه کوچک خانگی‌ام برگردانند.

رایجی ادامه داد: پس از اینکه به استخدام آموزش و پرورش درآمدم، به تهران منتقل شدم و این مهاجرت نقطه عطفی برای جمع‌آوری کتاب‌های بیشتری برایم شد. به نمایشگاه‌های مختلف کتاب و یا دفاتر انتشارات می‌رفتم، با بسیاری از نویسندگان و فلاسفه نامدار کشور دیدار می‌کردم و با همراهی و مساعدت بسیاری از آنها توانستم کتاب‌های ارزشمند و فاخری را برای کتابخانه تهیه کنم.
 

 
وی ادامه داد: پیدا کردن نویسندگان و نشانیِ محل کار یا منازل آنها و تشریح داستان کتابخانه و جلب موافقتشان و دریافت کتاب‌ها با امضای مولفان و انتقال این امانت‌ها تا زادگاهم، روستای بالاجاده، به‌واقع کار دشواری بود و داستان آن، مثنوی هفتاد من کاغذ است.

موسس کتابخانه فرهنگ بالاجاده، گفت: این کتابخانه در حال حاضر شامل سه اتاق و بخش است که شامل آرشیو نشریات و مجلات ادواری از قبل تا بعد از انقلاب، مخزن کتاب‌های مختلف و عمومی و مرجع است. یک قفسه هم مربوط به کتاب‌هایی با امضای خود نویسندگان و قسمتی هم برای برای گلستان و مازندران‌پژوهی و دیوان اشعار شعرای مختلف و تعداد قابل توجهی ویدیو، سی‌دی و کاست با محتوای برنامه‌های فرهنگی هنری، حیات وحش، پرندگان و ...است.

رایجی اظهار کرد: در زمان راه‌اندازی کتابخانه و پس از آن بسیاری از مسئولان حضور یافتند و قول‌هایی برای رونق بیشتر کتابخانه دادند اما متاسفانه بسیاری از آن‌ها به وعده خود عمل نکردند.

وی همچنین گفت: در حال حاضر مرمت بنای کتابخانه، دریافت اشتراک گاز، داشتن یک نیرو جهت کار در کتابخانه، داشتن یک دستگاه رایانه برای ثبت عناوین کتاب‌ها از جمله دغدغه‌های من برای بهتر شدن وضعیت کتابخانه است.

در ادامه دیدار هادی حق‌شناس، استاندار گلستان ضمن قدردانی از تلاش‌های ارزشمند این مرد پرتلاش عرصه فرهنگ، قول گازکشی و مرمت بنای کتابخانه را دادند.

همچنین عادله کشمیری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز ضمن تبریک هفته کتاب و کتاب‌خوانی، از تلاش‌های مجدانه، خالصانه و بدون توقع محمد رایجی قدردانی کرد و گفت: به‌منظور پیگیری این درخواست‌ها، رایجی مستندات خود را آماده و تحویل اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان داده تا شخصا این درخواست‌ها را پیگیری کنند.

یادآوری می‌شود، در خاتمه این دیدار به رسم یادبود و تکریم، لوح تقدیر و هدایایی تقدیم به محمد رایجی مرد پُرتلاش فرهنگ کتاب و کتابخوانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها