یکشنبه ۵ مهر ۱۳۸۸ - ۲۰:۰۱
برگزيدگان جشنواره "ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس" معرفي شدند

نويسندگان و كتاب‌هاي برتر جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس،شامگاه امروز،پنجم مهرماه در شش گروه موضوعی "ادبیات"، "تحقیق و پژوهش"، "ادبیات و تاریخ مستند"، "هنر"، "ترجمه" و "بخش جانبی" معرفي و تجليل شدند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، مراسم اختتاميه جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس، عصر امروز (پنجم مهر 88) با حضور دكتر علي لاريجاني، ریيس مجلس شوراي اسلامي، دست اندرکاران فرهنگی کشور و نویسندگان تاریخ و ادبیات دفاع مقدس، در تالار انديشه حوزه هنري برگزار و منتخبان این جشنواره در شش گروه معرفی شدند. 

هيات داوران گروه ادبيات، اسامي برگزيدگان شاخه‌هاي "داستان"، "داستان كوتاه"، "رمان"، "شعر"، "نثر ادبي"، "شعر کودک و نوجوان" و "داستان کودک و نوجوان" را به شرح زير اعلام كردند. 

در شاخه داستان، پس از بررسی 350 عنوان اثر، كتاب "آخرین بنکه" نوشته رحیم مخدومی به پاس ساختار موفق روایی ـ خاطره‌ای و داستانی و كتاب "فرمانده‌ای مثل پدر" اثر زنده‌یاد داوود بختیاری دانشور به خاطر زبان پویا و روان، به عنوان آثار تقدیری معرفی شدند.

در شاخه داستان كوتاه، پس از مطالعه 99 عنوان کتاب، مجموعه داستان‌هاي "چته‌ها" به قلم ابراهیم حسن‌بیگی و "سانتاماریا" اثر سید مهدی شجاعی به پاس ارزش‌های داستانی و طرح ابعاد و زوایای پنهان ارزش‌های دفاع مقدس، مورد تقدير قرار گرفتند.

کتاب‌هاي "فال خون" تاليف داوود غفارزادگان و "نخل‌ها و آدم‌ها" نوشته نعمت‌الله سلیماني، پس از داوري 700 عنوان اثر و به پاس توانايي در بهره‌گیری از عناصر داستانی و پاسداشت ارزش‌های دفاع‌مقدس، در شاخه رمان، تقدير شدند. 

در شاخه شعر، با بررسی 650 عنوان اثر، سرانجام مجموعه اشعار "از آسمان سبز" اثر زنده‌یاد سلمان هراتی، به پاس نگاه نو، جسورانه و متعهدانه به دفاع‌مقدس، "فرشته بفرستید" نوشته عبدالرضا رضایی‌نیا به خاطر شعر سپید بلند با ساختار استوار و طبیعی در حوزه جنگ تحميلي و "قطار اندیمشک" خلق شده توسط علیرضا قزوه، به پاس شفافیت تصاویر، مضامین و تکیه آگاهانه بر سنت شعر فارسی، به عنوان آثار تقديري معرفی شدند.

حدود 70 اثر در شاخه نثر ادبی، مورد تحليل و بررسي قرار گرفتند و نهايتا" کتاب‌هاي "پشت به سایه‌ها و صداها" و "شب یک رویا" اثر سید ضیاء شفیعی را به پاس ارايه تصویری صمیمی و موثر، به عنوان آثار ممتاز شناخته شدند و دو اثر با نام‌هاي "بسیج کلمات عاشقان" نوشته احمد عزیزی و "عقیق‌های فصل یادگاری" اثر اسماعیل فیروزی، به پاس تخیل پویا و زبان نثر موثر، رتبه تقديري را كسب كردند.

در شاخه شعر کودک و نوجوان، پس از بررسی 64 اثر ، کتاب‌هاي "مثل چشمه، مثل رود" سروده زنده‌ياد قیصر امین پور به پاس چندين سروده استوار، روان و صمیمی در حوزه دفاع‌مقدس و "از این ستاره تا آن ستاره" اثر زنده‌یاد سلمان هراتی به خاطر پیشتازی در شعر کودک و نوجوان و صمیمیت و سیال بودن زبان، مشترکا" به عنوان رتبه ممتاز معرفی شدند. 

همچنين مجموعه اشعار "یک سبد بوی بهار" سروده افشین علاء به پاس زبان عاطفی و حسی و "کوچه باران" نوشته عبدالرضا رضایی‌نیا، مورد تقدير قرار گرفتند.

داوران شاخه داستان کودک و نوجوان، با تفکیک اين آثار در دو حوزه "کودک" و "نوجوان"، دو كتاب با عناوين؛ "چشم، چشم، دو ماهی" نوشته محمد حمزه‌زاده و "شب بخیر فرمانده" به قلم احمد اکبرپور را در گروه داستان كودك، شایسته تقدیر معرفی کردند.

در حوزه داستان نوجوان نيز کتاب‌هاي "بابای آهوی من باش" نوشته حسن بنی‌عامری به پاس قوت و قدرت زبانی، روایت صمیمانه، واقع‌بینانه و شخصیت‌پردازی قوی و "شبی که جرواسک نخواند" تاليف جمشید خانیان به خاطر توجه به ارزش‌ها و استفاده از فرم خاص در روایت، شایسته مقام ممتاز دانسته شدند. 

همچنين سه کتاب با عناوين؛ "گردان چهار نفره" نوشته احمد دهقان، "گُل خاکی" اثر شهید حبیب غنی پور و "دود پشت تپه" به قلم محمدرضا بایرامی، رتبه تقديري شاخه داستان نوجوان را كسب كردند.

"گروه ادبیات و تاریخ مستند" جشنواره ربع قرن نتيجه بررسي شاخه‌هاي "خاطره"، "زندگي‌نامه داستاني"، "گزارش‌نويسي"، "وصیت‌نامه‌ها و نامه‌ها"، "جُنگ" و "زندگی‌نامه غیر داستانی" را  اين‌چنين اعلام کرد.

شاخه ادبي خاطره، به دليل مطالعه و بررسي 2094 عنوان کتاب، پركارترين گروه‌ داوري جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس بود. بر اين اساس، کتاب‌ "روزهای آخر" نوشته احمد دهقان، رتبه ممتاز و "کنار رود خین" تاليف اشرف السادات مساوات و "هفت روز آخر" اثر محمدرضا بایرامی، رتبه تقديري حوزه خاطرات "خود نوشت" را كسب كردند.

همچنين در حوزه خاطرات "دیگر نوشت" نيز کتاب "لشکر خوبان" به قلم معصومه سپهری، ممتاز شد و دو اثر با عناوین "یادگاران" نوشته آیدین نظاری و "حرمان هور" اثر علیرضا کمری، به عنوان اثر تقدیری معرفی شدند .

در شاخه گزارش‌نويسي، كتاب‌هاي "شب‌های قدر کربلای 5" نوشته نصرت‌الله محمودزاده و "جشن حنابندان" اثر محمدحسین قدمی، شايسته تقدير شناخته شدند. 

كارشناسان فعال در شاخه وصیت‌نامه‌ها و نامه‌ها، پس از بررسی 54 عنوان اثر، كتاب‌ "نامه‌های فهیمه" نوشته علیرضا کمری را به پاس زیبایی، صمیمیت، تنظیم و انسجام، به عنوان اثر ممتاز شناختند. 

داوران شاخه جُنگ جشنواره ربع قرن، با داوری 270 عنوان کتاب، سرانجام مجموعه سه جلدی "حماسه مقاومت؛ یادمان هشت سال دفاع‌مقدس" منتشر شده توسط معاونت فرهنگی تبلیغات ستاد فرماندهی کل قوا و به اهتمام بهمن دری اخوی، بهروز اثباتی، محمدباقر شمسی‌پور و محمدقاسم فروغی را به پاس تنوع قالب‌های نوشتاری و جامعیت با تکیه بر جلد دوم، به عنوان اثر تقديري معرفي كردند. 

كتاب "کمین گل سرخ" نوشته محسن مومنی، پس از ارزیابی 500 عنوان کتاب و به پاس ظرافت‌های داستانی، روانی و صمیمیت، به عنوان اثر ممتاز در شاخه زندگی‌نامه غیر داستانی معرفی شد. 

همچنين مجموعه آثار زندگی‌نامه های شهدا از زبان همسران با عنوان "نيمه پنهان" و منتشر شده توسط موسسه روایت فتح، به خاطر صمیمیت و تاثیرگذاری، رتبه تقدیری را كسب كرد. 

هیات داوران در شاخه زندگی نامه داستانی پس از بررسی 231 اثر سرانجام کتاب سفر سرخ از نصرت‌الله محمودزاده را به پاس دقت آگاهانه و هنرمندانه در تلفیق عناصر داستان و زندگی نامه و قدرت تاثیرگذاری، اثر ممتاز و برتر معرفی کردند. 

همچنين کتاب‌هاي "سال بازگشت" نوشته احمد دهقان و "همیشه رفیق" از مصطفی خرامان شایسته تقدیر معرفی شدند. 

اسامي برگزيدگان شاخه‌هاي "پژوهش‌های نظامی"، "پژوهش‌های ادبی"، "پژوهش‌های هنری"، "پژوهش‌های اجتماعی و تاریخی" و "پژوهش های سیاسی ـ حقوقی" از گروه تحقيق و پژوهش جشنواره ربع قرن نيز به شرح زير است. 

داوران شاخه پژوهش‌های نظامی، با ارزیابی 117 عنوان اثر، کتاب‌هاي "خرمشهر در جنگ طولانی" نوشته مهدی انصاری، هادی نخعی و محمد درودیان را به پاس ساختار منسجم، مستند، روان و پژوهشگرانه به عنوان رتبه ممتاز و "اجتناب‌ناپذیری جنگ" اثر محمد درودیان را به عنوان رتبه تقدیري معرفي و تجليل كردند. 

همچنين مجموعه كتاب‌هاي "فرهنگ جبهه" نوشته سید مهدی فهیمی، رتبه ممتاز شاخه پژوهش‌هاي ادبي جشنواره ربع قرن را از آن خود كرد و "کتاب‌شناسی دفاع‌مقدس" اثر فیروزه برومند در اين حوزه، شایسته تقدير شناخته شد. 

كتاب "وضعیت‌های نمایشی دفاع‌مقدس" به قلم جمشید خانیان، رتبه ممتاز و دو کتاب "پایداری در قاب" اثر سید محمد سلیمانی و "تصویر ایثار" به كوشش فهیمه پرآور، رتبه تقدیری شاخه پژوهش‌های هنری را كسب كردند.

داوران شاخه پژوهش‌های اجتماعی و تاریخی، پس از بررسی 17 اثر در این حوزه، سرانجام از دو کتاب با عناوين؛ "از سقوط گنجه تا فتح خرمشهر" نوشته حسن رحیمی و "ما و عراق از گذشته دور تا امروز" تاليف دکتر منوچهر پارسادوست به پاس دقت، اسناد، روانی و نگارش موفق، تقدير كردند. 

داوران شاخه سیاسی ـ حقوقی جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس، پس از بررسی 35 عنوان اثر، کتاب "تجاوز عراق به ایران و موضعگیری سازمان ملل" نوشته دکتر نسرین مصفا، دکتر بهرام مستقیمی، مسعود طارم سری و دکتر عبدالرحمان عالم را به پاس قدرت تحلیل، شیوایی و روانی و بهره‌گیری از اسناد دست اول و قوت استدلال، شایسته تقدیر در بخش پژوهش حقوقی دانستند. 

در بخش پژوهش سیاسی نيز کتاب "تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران" نوشته دکتر علی‌اکبر ولایتی، رتبه تقديري را به پاس ارایه اطلاعات دقیق و مستند از مراحل مختلف مذاکرات آتش بس و صلح، كسب كرد.

داوران گروه هنر جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس، پس از بررسي كتاب‌هاي مرتبط با شاخه‌هاي "فيلمنامه"، "نمايشنامه"، "عكس" و "گرافیک، طراحی جلد و مهندسی کتاب"، عناوين آثار برتر اين شاخه‌ها را معرفي كردند. 

داوران شاخه فیلمنامه، پس از بررسی 49 اثر، فیلمنامه "از کرخه تا راین" اثر ابراهیم حاتمی‌کیا را به پاس استحکام در ویژگی‌های ممتاز فیلمنامه‌ای تمام عیار، به عنوان اثر ممتاز معرفی کردند . 

همچنين "هور در آتش" نوشته عزیزالله حمیدنژاد و مجموعه آثار زنده‌یاد رسول ملاقلی‌پور، به عنوان آثار تقدیری، مورد تجليل قرار گرفتند.

كارشناسان شاخه نمایشنامه، با مطالعه و بررسي 150 اثر ، سرانجام كتاب "چهارمین نامه" نوشته جمشید خانیان را به خاطر انسجام و استحکام اثر، ممتاز دانستند و نمايشنامه‌هاي "چهار حکایت از چندین حکایت رحمان" نوشته آقای علیرضا نادری و "کانال کمیل" از سید حسین فدایي حسین را مورد تقدير قرار دادند.

داوران شاخه عكس جشنواره ربع قرن، از ميان 60 مجموعه عكس جنگ تحميلي، مجموعه هفت جلدي "جنگ تحمیلی" منتشر شده توسط انتشارات ستاد تبلیغات جنگ را به عنوان اثر ممتاز معرفي كردند و دكتر كمال خرازي به نمايندگي از ناشر اين مجموعه، جايزه را دريافت كرد. 

همچنين مجموعه عکس‌هاي سعید صادقی و منتشر شده به همت موسسه روایت فتح و كتاب "رویش در سپیده" اثر ابوطالب امام، به عنوان آثار تقدیری معرفی شدند.

هیات داوران گروه گرافیک، پس از بررسی بیش از شش هزار عنوان کتاب در پنج شاخه "طراحی جلد"، "تصویرسازی" و "داستان‌های تصویری دنباله‌دار (کمیک استریپ)"، "مدیریت هنری" و "صفحه‌آرایی"، نتایج کار خود را به شرح زیر کردند. 

مجید زارع، به پاس طراحی مبدعانه طرح جلد کتاب "نشانه"، رتبه ممتاز را از آن خود كرد. 

مرتضی زاهدی به خاطر طرح جلد كتاب "راه صلح"، کوروش پارسانژاد به دليل طراحي كتاب "مرتضی آیینه زندگی‌ام بود"، "جهنم تکریت" و "شهادت" و انتشارات سوره‌مهر و کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوان، به پاس ایده‌های نو در طراحی، شایسته تقدیر شناخته شدند . 

در شاخه تصویرسازی کتاب، هدي حدادی به پاس طراحی منسجم و استوار کتاب "اگر من خلبان بودم"، رتبه ممتاز را كسب كرد. 

همچنين امیر نساجی به پاس تصويرسازي کتاب "کلاه‌خود" و پرویز اقبالی، تصويرساز كتاب "مثل چشم‌های بابا" به پاس بهره‌مندی از فرهنگ غنی اسلامی و ساختار مرتبط با داستان، رتبه تقدیري را كسب كردند.

پرویز اقبالی به دليل خلق فضاهای متفاوت و مناسب و ترکیب‌بندی هنرمندانه در کتاب "داستان حماسه حاج یونس"، رتبه ممتاز شاخه کمیک استریپ را کسب کرد. 

همچنين نوروز عباسی به پاس به كارگيري تکنیک‌های مناسب در طراحی کتاب داستان "به خرمشهر خوش آمدید" و ایرج خان‌باباپور به خاطر تصویرگری کتاب "نبرد تانک‌ها" قدردانی و مورد تقدير قرار گرفتند.

در شاخه مدیریت هنری نيز مدیریت هنری انتشارات روایت فتح، به پاس توليد مجموعه‌های "نیمه پنهان ماه"، "روزگاران"، "یادگاران"، "از چشم‌ها"، "آسمان"، "روایت نزدیک" ، "اینک شوکران" و ... مقام ممتاز را كسب كرد و از مدیریت هنری انتشارات سوره مهر به پاس توليد کتاب‌های "به مناسبت بیست و پنجمین سال آزادی خرمشهر" و "بانوی ماه" قدردانی به عمل آمد.

همچنين مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، به پاس انتشار مجموعه کتاب‌های "اطلس راهنما"، در شاخه صفحه‌آرايي مورد تقدير قرار گرفت.

هیات داوران شاخه‌هاي ترجمه "فارسی به عربی" و "عربی به فارسی" گروه ترجمه جشنواره ربع قرن، پس از بررسی و ارزیابی 26 عنوان کتاب، مجموعه آثار ( هشت کتاب ) خانم فاطمه شعبان برجکانی ـ که در ایران حضور ندارد ـ و کتاب "تاریخ الدفاع المقدس" دکتر اسماعیل لاریجانی با ترجمه عقیل خورشا را شایسته تقدیر معرفی کردند.

در بخش جنبي جشنواره ربع قرن نيز مرتضی سرهنگی به پاس تالیف چندین عنوان کتاب، مدیریت فعال، هوشمندانه و متعهدانه در حوزه نشر کتاب دفاع‌مقدس، در حوزه "مدیریت فرهنگی" مورد تجليل قرار گرفت. 

همچنين از سردار بهروز اثباتی به پاس فعالیت چشمگیر و مستمر به ویژه در برگزاری هشت دوره جشنواره کتاب سال دفاع‌مقدس، همکاری و همراهی در چاپ چندین عنوان کتاب در مجموعه های سپاه پاسداران و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌مقدس و هدایت‌الله بهبودی به خاطر تلاش صادقانه و عاشقانه در حوزه مطبوعات، پژوهش و نشر کتب دفاع مقدس، تقدير به عمل آمد.

قاسم‌علی فروغی به پاس کوشش خستگی ناپذیر در راه‌اندازی انتشارات سپاه پاسداران، برگزاری جشنواره‌های کتاب دفاع‌مقدس، کنگره‌های سراسری شعر دفاع‌مقدس و ارتباط مستمر با نویسندگان اين حوزه و امیرحسین فردی به پاس کوشش در تربیت نسل نویسنده دفاع‌مقدس و برگزاری جشنواره کتاب شهید حبیب غنی‌پور و تالیف چند عنوان کتاب درباره جنگ تحميلي، نیز تجليل شدند.

در حوزه مدیریت فرهنگی و به دليل کوشش در ترویج و تعمیق نمایشنامه‌نویسی دفاع‌مقدس و به پاس راه اندازی جشنواره‌های سراسری تئاتر دفاع‌مقدس، از دکتر فرهاد مهندس‌پور قدردانی شد.

امیر سرتیپ علی آراسته، رییس هیات معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی به پاس مدیریت در تولید ده ها اثر پژوهشی و خاطرات رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سردار قاسم سلیمانی به پاس همراهی، همدلی و کوشش صادقانه در چاپ آثار دفاع‌مقدس در شاخه ادبیات و برگزاری کنگره سرداران شهید استان کرمان، ‌در حوزه چهره‌های فعال تشويق و تقدیر شدند. 

همچنین نصرت‌الله صمدزاده به پاس فعالیت در حوزه کتابداری دفاع مقدس و تبیین حوزه‌های جدید در این زمینه و کوروش علیانی به پاس نگاه نو به شیوه خاطره‌نگاری و تدوین کتب دفاع مقدس و سرویراستاری مجموعه‌های "یادگاران" و "روزگاران" و سیدعباس میرهاشمی به خاطر تولید مجموعه کتاب عکس دفاع مقدس، تقدیر شدند. 

داوود اميريان، به پاس نگاه متفاوت و باز كردن زاويه‌اي نو در داستان جنگ، موسي بيدج به خاطر تلاش مستمر و ستودني در حوزه ترجمه آثار دفاع‌مقدس، محمدرضا كاتب،‌ به پاس تدوين مجموعه آثار داستاني در حوزه جنگ تحميلي، احد گودرزياني، به خاطر فعاليت در حوزه مطبوعات و اخبار مرتبط با ادبيات دفاع‌مقدس، نادر قدياني به پاس فعاليت مثمر ثمر در حوزه چاپ و نشر آثار داستاني مرتبط با جنگ تحميلي و انتشارات سپاه پاسداران (مركز مطالعات و تحقيقات جنگ) به دليل انتشار بيش از 1300 عنوان كتاب درباره دفاع‌مقدس مورد تقدير و تجليل قرار گرفتند. 

در پایان از شاعران زنده‌یاد؛ سید حسن حسینی و نصرالله مردانی به پاس فعالیت مستمر در حوزه خلق و نقد شعر دفاع مقدس، تجلیل شد.

بر اساس توافق مسوولان جشنواره ربع قرن، کتاب‌های منتشر شده با محوریت 8 سال دفاع مقدس در فاصله سال‌هاي 1359 تا 1386، در 6 گروه موضوعی ادبیات، تحقیق و پژوهش، ادبیات و تاریخ مستند، هنر، ترجمه و بخش جانبی بررسي شده‌اند.

مراسم اختتاميه جشنواره ربع قرن كتاب دفاع‌مقدس شامگاه پنجم مهر 88، به همت بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع‌مقدس در تالار انديشه حوزه هنري برگزار شد.

گزارش تکمیلی این مراسم  متعاقبا در ایبنا منتشر مي شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط