سه‌شنبه ۲۱ دی ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۳
زبان فارسي پيام‌دار و پيام‌گزار فرهنگ اسلامي است

محمود عابدي، نسخه‌شناس گفت: زبان فارسي پيام‌دار و پيام‌گزار فرهنگ اسلامي است. هم با آن نيرو گرفته، هم با آن آراسته شده است. اين فرهنگ هميشه جوان است و به سستي و به پيري نرسيده است. به ويژه از وقتي كه توانسته است با فرهنگ جهان رابطه برقرار كند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، هشتادمين نشست تخصصي مركز پژوهشي ميراث مكتوب به رونمايي از سرديس علامه محمد قزويني اختصاص داشت كه به مناسبت روز تأسيس اين مركز برپا شده بود. همچنين كتاب «دستور الجمهور في مناقب سلطان العارفين ابويزيد طيفور» نقد و بررسي شد. در اين نشست كه عصر دوشنبه (20 دي‌ماه) برگزار شد، استاد ايرج افشار مصحح کتاب «دستور الجمهور»، دکتر محمود عابدي، دکتر محمدعلي موحد و اكبر ايراني رييس مركز پژوهشي ميراث مكتوب درباره اين كتاب سخن گفتند. 

محمود عابدي در ادامه سخنانش گفت: سال‌هاي سال و قرن‌هاي قرن از آغاز فرهنگ ايراني مي‌گذرد. فرهنگ ايراني، فرهنگ انساني است و از همان آغاز، مبلغ شادي بوده است و اهورامزدا را به اين دليل كه شادي آفريد، ستايش كرده‌اند. اين فرهنگ، پيام رسان خرد و دادگري است. شاهنامه هم در حقيقت، كتاب خرد و داد است. 

فرهنگ آشتي‌جو، مدارا و صلح ايراني
وي افزود: فرهنگ ايراني، فرهنگ آشتي و مدارا و صلح است، نه فرهنگ كينه‌توزي و دشمني. فرهنگ ايراني ناميرا و پاينده است و در برابر هر قومي كه به ايران هجوم آورده، پايدار مانده و به حيات خود ادامه داده و منقطع نشده است. اين فرهنگ با همان سيرت و صورت، به حركت خود ادامه داده و ادامه مي‌دهد. اين فرهنگ در برابر بيگانگان از بين نرفت، آنچه هم از اسلام گرفته، زينت‌بخش فرهنگ ايران كرده است. 

اين نسخه‌پژوه يادآور شد: زبان فارسي پيام‌دار و پيام گزار فرهنگ اسلامي است. هم با آن نيرو گرفته، هم با آن آراسته شده است. اين فرهنگ هميشه جوان است و به سستي  وبه پيري نرسيده است. به ويژه از وقتي كه توانسته است با فرهنگ جهان رابطه برقرار كند. 

وي افزود: انسان‌هايي كه در اين فرهنگ باليده‌اند، خصلت‌هاي نيكويي را جمع كرده‌اند. يكي از آن شخصيت‌ها كه در اين فرهنگ باليده و هميشه جوان مانده و هميشه گوهرهاي پراكنده متون را جست‌وجو كرده و عرضه داشته، كسي است به نام استاد ايرج افشار. وجود ايشان بي‌نياز از ستايش ماست، اما حقيقت اين است كه ما ايرانيان بي‌نياز از اين ستايش‌ها نيستيم. رسيدن به اهل معرفت، معرفت كمي نيست. 

عابدي به كتاب «دستور الجمهور» اشاره كرد و افزود: كتاب ارجمند «دستور الجمهور» را دو استاد و شخصيت فرهنگي ويرايش كرده‌اند. اگر مجموعه كارهاي آن دو را جمع كنيم و از كتابخانه‌ها برداريم، بي‌گمان نقصي براي كتابخانه‌هاي ما خواهد بود. «دستور الجمهور» متني است كه دكتر شفيعي كدكني پسنديده‌اند و مصحح هم همه آراء دكتر شفيعي را با امانت منعكس كرده است. 

كتاب، خلاصه‌اي است از مطالبي كه پيش از قرن هشتم درباره بايزيد نوشته شده است. مولف كتاب، به زبان ساده مخاطب آن روزگار، مطالبش را نوشته است، اما از نظر سنديت و روايات، چه بسا نقص‌هايي داشته باشد. استاد موحد با زبان تحقيق، آنچنان كه شايسته بود، اين كتاب را معرفي كردند. سخن من درباره چيز ديگري است. آنچه من دلم مي‌خواهد درباره آن سخن بگويم، فرهنگ ايران است. 

هجدهمين سال تأسيس مركز پژوهشي ميراث مكتوب
دكتر اكبر ايراني، رييس مركز پژوهشي ميراث مكتوب سخنران بعدي نشست بود. وي به فعاليت‌هاي ميراث مكتوب اشاره كرد و گفت: دي ماه امسال وارد هجدهمين سال تأسيس مركز پژوهشي ميراث مكتوب مي‌شويم. در آغاز، دفتر ميراث مكتوب در معاونت فرهنگي وزارت ارشاد اسلامي و در ساختماني در الهيه بود. 

پس از بررسي و تحقيق درباره اينكه چه آثاري خوب است كه تصحيح بشود، جلسه‌اي برگزار شد. در اين جلسه بزرگاني چون استاد ايرج افشار هم تشريف داشتند؛ آقايان خرمشاهي، فاني، محقق، استاد نوراني و مرحوم شيرواني هم بودند و درباره فهرستي كه تهيه شده بود، تصميم‌گيري شد. اين در اواخر سال 1372 بود. 

ايراني يادآور شد: اميدواريم در آينده آثار بيشتري را چاپ كنيم. بزرگاني در بنيادگذاري ميراث مكتوب ما را ياري كرده‌اند؛ مانند مرحوم محمدتقي دانش‌پژوه، مرحوم سيدجعفر شهيدي، مرحوم غفاري و مرحوم شيرواني. در ضمن دكتر امامي هم كارهاي ميراث را مي‌ديدند و بررسي مي‌كردند. اگر سري اول كتاب‌هاي چاپي ميراث كيفيتي دارد، مرهون لطف اين عزيزان است. 

وي افزود: يادگار چنين روزي، چهره‌گشايي از سرديس علامه محمد قزويني است. روزي است كه مناسبت دارد اين سرديس را رونمايي كنيم. استاد ماهرنيا، زحمت ساخت آن را كشيده‌اند. بي‌شك علامه قزويني پيشگام و پيشرو تصحيح علمي و انتقادي متون فارسي است. ديوان حافظ، جهانگشاي جويني، مرزبان‌نامه و آثار ديگر، از تصحيحات ارزنده ايشان است. ما شايسته ديديم كه سرديس علامه قزويني را همواره در اينجا داشته باشيم. 

رييس مركز پژوهشي ميراث مكتوب خاطرنشان كرد: كتاب «دستور الجمهور» قرار بود با حضور استاد شهريار عدل كه گيرنده دو نسخه اصلي اين كتاب از تاشكند بود و آنها را در اختيار مرحوم دانش‌پژوه و استاد افشار قرار داد، برگزار كنيم. مي‌خواستيم اين رونمايي در آرامگاه بايزيد انجام بشود، اما متاسفانه چنين امكاني پيش نيامد. 

ايراني خاطرنشان كرد: نشر ميراث مكتوب 12 عنوان از آثار استاد افشار را منتشر كرده و سه اثر ديگر از ايشان را در دست چاپ دارد كه تا پايان امسال منتشر خواهند شد. شايد بيشترين آثاري كه ميراث مكتوب منتشر كرده، از استاد ايرج افشار است. 

مرکز پژوهشي ميراث مکتوب، ناشر ويژه نسخ خطي و متون کهن اسلامي ـ ايراني در سال 1372 تأسيس شد. فعاليت‌هاي اين مركز بر تصحيح نسخه‌هاي خطي فارسي و عربي و تحقيق در متون، پژوهش‌هاي متن‌شناسي، نسخه‌شناسي و فهرست‌نويسي، ميراث‌هاي مشترک ايران و حوزه ايران فرهنگي و تاريخ علم متمرکز است. دكتر اکبر ايراني از مؤسسان اين مرکز بوده و از آغاز تاکنون مديريت آن را برعهده دارد. 

در بخش پاياني برنامه، از سرديس علامه محمد قزويني توسط استاد ايرج افشار و دكتر محمدعلي موحد پرده‌برداري شد. آنگاه سازنده اين سرديس، جمشيد ماهرنيا سخنان كوتاهي درباره دست ساخت خود بيان داشت و سپس دكتر اكبر ايراني اعلام كرد كه در آينده سرديس استادان ديگر به همين شكل ساخته خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط