دوشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۱
آیا مصلای تهران مکان مطلوبی برای برگزاری نمایشگاه‌های فرهنگی است؟/ یادداشت محمدرضا حشمتی

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است: تهران با ظرفیت‌های فراوان جمعیتی، اقتصادی و فرهنگی و به عنوان ‌ام‌القرای جهان اسلام فاقد یک مجموعه مدرن نمایشگاهی است تا بتواند ظرفیت‌های واقعی خود را در منطقه به نمایش بگذارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یادداشتی برپایی نمایشگاه دائمی قرآن کریم در تهران را مطالبه‌ای عمومی عنوان کرده و خواستار توجه مسوولان فرهنگی به این مطالبه شده است.
 
مشروح این یادداشت را در ادامه می خوانید:
 
در حالی که آخرین روزهای بیست و دومین نمایشگاه قرآن کریم را سپری می‌کنیم؛ توجه به یک نکته ضروری در خصوص نمایشگاه‌های فرهنگی کشورمان بایسته است.
 
برپایی نمایشگاه‌ برای کشورهای مختلف نه تنها یک رخداد اقتصادی، بلکه یک امتیاز و برند فرهنگی محسوب می‌شود. به عنوان نمونه نمایشگاه سالانه کتاب فرانکفورت و صنعت چاپ دوسلدورف در حالی که هر کدام، یک نمایشگاه اقتصادی محسوب می‌شوند از کارکرد فرهنگی نیز برخوردارند. به هنگام برگزاری نمایشگاه فرانکفورت، ناشران، نویسندگان، مترجمان و اندیشمندان بسیاری از سراسر جهان بدانجا سفر می‌کنند و به مراودات تجاری و تبادلات اقتصادی و فرهنگی می‌پردازند. جالب است که حتی در کشور کوچکی چون امارات چندین نمایشگاه از جمله نمایشگاه Gitex و نمایشگاه کتاب ابوظبی، شارجه برپا می‌شود که تأثیرات زیادی در فضای فرهنگی منطقه به جا گذاشته است.
 
اما تهران با ظرفیت‌های فراوان جمعیتی، اقتصادی و فرهنگی و به عنوان ‌ام‌القرای جهان اسلام فاقد یک مجموعه مدرن نمایشگاهی است تا بتواند ظرفیت‌های واقعی خود را در منطقه به نمایش بگذارد. نمایشگاه کتاب تهران به عنوان یک رخداد عظیم فرهنگی، سال‌ها در رفت و آمد بین شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران و مصلای امام خمینی(ره) خانه به دوش است و با دشواری‌های فراوان پذیرای مردم است.
 
شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی از جهت ساختاری برای نمایشگاه‌های صنعتی پیش‌بینی شده و فاقد کارآیی لازم برای یک نمایشگاه بزرگ فرهنگی است. از آن سو، بنای مصلای تهران با کارکرد عبادی، برای اقامه نماز جمعه و اعیاد تدارک دیده شده و فاقد زیرساخت‌های نمایشگاهی است؛ سقف کوتاه و سالن‌ پیوسته شبستان، کمبود امکانات رفاهی و کمبود فضای باز، باعث شده تا این مکان تناسبی با یک نمایشگاه فرهنگی نداشته باشد. در آستانه ماه مبارک رمضان سال‌جاری نیز مدیریت مجموعه مصلی تصمیم گرفت تا در ماه رمضان از این مکان به عنوان مصلای نماز جمعه استفاده کند و نمایشگاه قرآن کریم که قرابت و نزدیکی با این محیط داشت به مکان دیگری منتقل شد.
 
امروزه محیط‌های نمایشگاهی همگی از زیرساخت‌های اساسی نظیر دسترسی آسان، امکانات رفاهی و اقامتی، سالن‌های ویژه گفت‌و‌گو و همایش، گالری‌ها و سالن‌های چند منظوره و فضاهای سبز اطراف سالن‌ها برخوردارند و حتی برای جابه‌جایی و بازدید اشخاص در داخل سالن‌ها از امکانات پیشرفته حمل و نقل استفاده می‌شود.
 
بر این اساس ویژگی‌های یک مکان مطلوب برای برگزاری نمایشگاه‌های فرهنگی عبارتند از:
الف: دسترسی آسان: بهتر است مکان نمایشگاه در کنار بزرگراه‌های اصلی ساخته شده و وسایل رفت و آمد عمومی نظیر مترو و اتوبوس به آن راه داشته باشد.
ب: پارکینگ عمومی: با توجه به عادت مردم ایران در استفاده از وسایل نقلیه شخصی برای این مکان باید پیش‌بینی لازم برای پارکینگ به عمل آید.
ج: سازه و سالن‌های مناسب: بهترین معماری و جانمایی برای مکان نمایشگاه‌های فرهنگی تهران فضایی است که دارای سالن‌های متعدد و تفکیک شده و فضاهای متنوع باشد. جمعیت متراکم در سالن‌ها علاوه بر کاهش کیفیت عرضه آثار با خطرات متعدد ایمنی نیز روبه رو است.
 
د: سالن‌های عمومی جهت همایش‌ها و نشست‌ها در مرکز نمایشگاه
ه. تسهیلات اقامتی و پذیرایی برای مجموعه
و: فراهم آوردن زیرساخت‌های ارتباطی نظیر: تلفن، خطوط اینترنت و امکانات رفاهی برای بازدیدکنندگان از اولویت‌های نمایشگاه‌ها است.
 
علی ایحال، تهران بزرگ با اقشار فرهیخته و فرهنگی استحقاق دارد تا مجموعه مناسب نمایشگاهی برای برپایی رخدادهای فرهنگی داشته باشد. اعضای محترم شورای شهر تهران که خود اکثراً افرادی فرهیخته هستند و نیز مجموعه شهرداری و دولت محترم بویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید هرچه سریعتر نسبت به ساخت و راه‌اندازی مکانی مناسب با این گونه رخدادها مبادرت ورزند. این حق طبیعی شهروندان است که در محیطی آرام و به سهولت به بازدید و خرید آخرین دستاوردهای حوزه فرهنگ و هنر بپردازند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها