دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
مطالعه راحت و جابه‌جایی بهتر با کاغذ «بالک»/ تولید کتاب‌هایی حجیم سبک‌تر از  پرکاه

علی واضحی، مدیرفروش مجموعه نشر بهشت درباره ویژگی بارز کاغذ «بالک» نسبت به کاغذهای تحریر معمولی گفت: ضخامت کاغذ بالک از کاغذهای عادی بیشتر، اما متخلخل است. این کاغذ دارای وزن سبک است که حمل و جابه‌جایی کتاب‌های ساخته شده از آن را آسان می‌کند.

علی واضحی، مدیر فروش نشر بهشت، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در معرفی ویژگی‌های فنی و فرایند تولید کاغذ کتاب «بالک» اظهار کرد: در یک تعریف کوتاه می‌توان این‌گونه گفت که «کاغذ کتاب» (کاغذ بالک) به کاغذی می‌گویند که برای مطالعه راحت‌تر طراحی شده و قیمت مناسبی دارد. این کاغذ با اینکه متخلخل است، ولی سطحی بسیار صاف و بدون پرز دارد از این‌رو کتاب‌های به وجود آمده از این نوع کاغذ وزن بسیار کمتری نسبت به کتاب‌های ساخته شده از کاغذهای رایج در کشور دارد و همین موضوع، مطالعه و جابه‌جایی آن آسان می‌کند.
 
بازگشت آسان کاغذ «بالک» به چرخه طبیعت
وی در معرفی چهار ویژگی اصلی کاغذ «بالک» افزود: این کاغذ در دو رنگ طبیعی کرمی یا طوسی تولید می‌شود. کاغذ بالک دارای رنگ مناسب برای مطالعه (رنگ چوب) است و برای سفید شدن کاغذ از مواد شیمیایی استفاده نشده است. ضخامت کاغذ بالک از کاغذهای عادی بیشتر، اما متخلخل است. فرایند شیمیایی روی آن انجام نشده و به‌صورت مکانیکال تولید می‌شود و در نتیجه دوباره به چرخه طبیعت بازمی‌گردد و محیط زیست را آلوده نمی‌کند. این کاغذ‌های معروف به «کتاب سبز» دارای نشان استاندارد محیط زیستی بین‌المللی (FSC) است.
 
واضحی گفت: این نوع کاغذ در حال حاضر بیشتر از کشورهای اروپایی به بازار ایران وارد می‌شود. در برخی کشورهای آمریکایی و تعداد زیادی از کشورهای اروپایی، بیشتر کتاب‌ها و تقریبا 100 درصد کتاب‌های خطی و رمان روی کاغذ بالک چاپ می‌شود.
 
تولید این کاغذ در ایران به‌صرفه نیست
مدیر فروش نشر بهشت در توجیه واردات کاغذ «بالک» به ایران اظهار کرد: تولید این نوع کاغذ در کشور ما که کشوری نیمه‌خشک و تقریبا بیابانی است و جنگل‌ها محدود است، چندان به‌صرفه نبوده و نوعی آسیب به محیط زیست است، اما در کشورهایی مانند کانادا، سوئد و پرتغال که جنگل‌های زیادی دارند، تولید این کاغذ امکان‌پذیر است زیرا درختان قطع شده با توجه به شرایط آب و هوایی و سیاست‌های تدوین شده به سرعت جایگزین می‌شوند.
 
وی ادامه داد: مدت 6 ماه از واردات رسمی این نوع کاغذ از سوی مجموعه بازرگانی بهشت به کشور می‌گذرد و اکنون بسیاری از ناشران مطرح از جمله نشر مرکز، مرکز نشر علوم اسلامی، نشر افق، نشر ماهور، نظر، شمع و مه، جیحون و مشکی با استفاده از کاغذ بالک کتاب به چاپ رسانده‌اند.
 
واضحی با اشاره به این‌که این کاغذ در ایران کاغذ «سبک بال» نامگذاری شده، افزود: مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی به تازگی مجموعه 20 جلدی «تاریخ جامع ایران» را روی این کاغذ به چاپ رسانده است. 
 


استفاده از کاغذ «بالک» نوعی صرفه‌جویی برای ناشر است
این فعال عرصه نشر با بیان این نکته که امکان کپی کردن کتاب از روی این کاغذ بسیار سخت است، گفت: برای ناشران دانشگاهی نیز استفاده از این نوع کاغذ دو حسن دارد. سبک است و حمل آن برای دانشجو آسان است. رنگ آن برای مطالعه مناسب و نت‌نویسی روی این کاغذ لذت‌بخش است.
 
وی در تشریح برخی ویژگی‌های فنی کاغذ «بالک» در مقایسه با کاغذ تحریر عنوان کرد: کاغذ تحریر عادی اندونزی با وزن 70 گرم، ضخامتی معادل 90 تا 95 میکرون دارد. در مقایسه با این نوع کاغذ، کاغذ بالک 55 گرمی ضخامتی بین 100 تا 110 میکرون، کاغذ بالک 60 گرمی ضخامتی بین 110 تا 120 میکرون، کاغذ بالک 70 گرمی ضخامتی بین 126 تا 140 میکرون و کاغذ بالک 80 گرمی ضخامتی بین 144 تا 160 میکرون دارد.
 
واضحی ادامه داد: قیمت هر بند کاغذ بالک 60 گرمی نسبت به کاغذ تحریر 70 گرمی، با ضخامت بیشتر مناسبت‌تر است. نسبت به کاغذهای تحریر موجود در بازار، استفاده از کاغذ «بالک» نوعی صرفه‌جویی برای ناشر است.

مدیر فروش نشر بهشت در ادامه گفت: این کاغذ در حال حاضر در سایزهای 90×60، 100×70، 100×80 و A4 تولید شده است. کاغذ A4 70 گرمی بالک و رول کاغذ بالک هم وجود دارد. چاپ رنگی در هم روی کاغذهای 60 گرم به بالای بالک جواب می‌دهد.
 
وی در پایان افزود: این نوع کاغذ غیر از کتاب برای موارد دیگری همچون اوراق اداری، پاکت، سربرگ و تبلیغات نیز کاربرد دارد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • محسن ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۷
    شما جاییو معرفی کنید که بشه از این کاغذ تهیه کرد واقعا لازمش دارم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها