یکشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۴
تفویض صدور مجوز کتاب به استان‌ها، سلسله مراتب اداری و دست‌وپا گیر را کاهش داده است

علی غیاثی‌ندوشن، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد ضمن این‌که تفویض صدور مجوز کتاب به استان‌ها را امری شایسته از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برشمرد، گفت: تفویض صدور مجوز کتاب به استان‌ها، سلسله مراتب اداری و دست‌وپا گیر میان ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها و وزارتخانه را کاهش داده است.

علی غیاثی‌ندوشن در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره فرایند صدور مجوز کتاب در اداره‌ فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد اظهار کرد: در روزهای پایانی سال گذشته از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه صدور مجوز کتاب به اداره‌‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تفویض شد. بلافاصله کارگروه‌های مختلف بررسی کتاب در استان تشکیل شدند که اعضای آنها شامل  استادان دانشگاه و حوزه علمیه هستند.
 
وی با اشاره به ملاک‌ها و معیارهای انتخاب اعضای این کارگروه‌ها گفت: سعی شده اعضای این کارگروه‌ها از میان افراد متخصص و آشنا در حوزه‌ مربوطه انتخاب شوند و به این منظور برجسته‌ترین و بهترین فرد هر حوزه را شناسایی کردیم. از دیگر ملاک‌ها این بود که اعضا باید مقررات و قوانین کشوری را قبول داشته و به مبانی دینی ـ اسلامی پایبند باشند.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد ادامه داد: از دیگر ملاک‌های انتخاب اعضای کارگروه‌های بررسی کتاب استان می‌توان به قابل اعتماد بودن آن‌ها، داشتن دقت، انصاف و تعادل در بررسی کتاب و نداشتن گرایش سیاسی پُررنگ اشاره کرد. البته هیأت نظارت بر کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این منظور آیین‌نامه بررسی کتاب را به استان‌ ابلاغ کرده‌اند که مرجع اصلی کار بررسان است.
 
غیاثی‌ندوشن افزود: در هفته پایانی ماه مبارک رمضان بود که مدیرکل اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه همکارانشان به استان یزد سفر کردند و در جلسه‌ای با مسئولان کارگروه‌های مختلف بررسی کتاب استان، آموزش‌های لازم در این زمینه را ارائه کردند. پس از آن، دبیر علمی هیأت نظارت بر کتاب استان نیز در جلسه‌ای با حضور اعضای کارگروه‌ها مشخص شد.
 
وی با بیان این‌که اواخر هفته گذشته اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد موفق به صدور مجوز نخستین کتاب با عنوان «عشق و شباب و رندی؛ خاطرات محمدحسین فرمی‌باف (آزاده دفاع مقدس)» شد، توضیح داد: اداره‌ کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال این است که نرم‌افزاری را طراحی کند تا ناشران و نویسندگان از این طریق، فایل کتاب‌هایشان را بارگذاری کنند تا فرایند بررسی آن‌ها توسط بررس‌های استانی صورت بگیرد. تا زمان افتتاح این سامانه، تحویل کتاب‌ها به دبیرخانه هیأت نظارت بر کتاب استان‌ها به‌صورت دستی انجام می‌شود؛ در این فرایند ابتدا دبیر علمی هیأت نظارت بر کتاب استان، کتاب‌ها را بررسی می‌کند.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد اظهار کرد: در این فرایند صدور مجوز برخی کتاب‌ها مانند کتاب‌های علمی محض که نیاز به بررسی آنچنانی ندارند، به تشخیص دبیر علمی صورت می‌گیرد، اما کتاب‌هایی که به بررسی جدی‌تر نیاز دارند به کارگروه مربوطه ارسال می‌شوند و مدت زمان بررسی آن بسته به نوع کتاب، محتوا و دقتی که بررس دارد، از یک هفته تا 20 روز به طول می‌انجامد. کتاب پس از این مرحله مجدداً به دبیرعلمی هیأت نظارت بر کتاب استان ارسال می‌شود و مجوز آن با امضای دبیر صادر می‌شود.
 
غیاثی‌ندوشن درباره سرنوشت کتاب‌هایی که در این فرایند مجوز نشر دریافت نمی‌کنند نیز گفت: اگر در این فرایند کتابی نیاز به اصلاح داشته باشد یا مغایر با قوانین نظام یا آیین‌نامه هیأت نظارت بر کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، به ناشر یا نویسنده اثر ابلاغ می‌‌شود و صدور مجوز برای آن اثر مشروط بر اِعمال اصلاحات خواهد شد.
 
وی تفویض صدور مجوز کتاب به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها را امری شایسته از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و افزود:‌ با این اقدام، ناشران، اهالی قلم و نویسندگان از سلسله مراتب اداری و دست‌و پاگیر رهایی یافته‌اند و در صورت بروز مشکلات، به راحتی و بدون هیچ رفت و آمد میان شهری (از استان‌ به اداره‌ کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) می‌توانند از اثر خود دفاع کنند. حتی رفت‌وآمدهایی که ممکن است ناشران یا مؤلفان استانی به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان داشته باشند، با راه‌اندازی سامانه نامبرده در بالا، به حداقل خواهد رسید.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد ادامه داد: دنیای امروز دنیای تمرکززدایی است و به این منظور جا دارد از اقدام شایسته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعتمادی که هیأت نظارت بر کتاب این وزارتخانه به استان‌ها در این زمینه داشته‌اند، تشکر و قدردانی کرد. ما نیز سعی می‌کنیم در چهارچوب آیین‌نامه عمل کنیم تا مشکل خاصی به‌وجود نیاید و راه را برای نویسندگان و ناشران باز نگه داریم تا با تسهیلات بیشتری بتوانند کتاب‌هایشان را عرضه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها