پنجشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
زیارت اربعین بر جنبه‌های تثبیتی واقعه عاشورا تاکید دارد

سید مجتبی حسینی، نویسنده کتاب «توشه اربعین» بر این باور است که عبارات «زیارت اربعین» بسیار پرمعناست. هرچقدر واقعه عاشورا و «زیارت عاشورا» پر از غم و اندوه است، در «زیارت اربعین» بیشتر بر جنبه‌های تثبیتی واقعه عاشورا تاکید شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بیستم صفر سال ۶۱ هجری قمری، چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) و یاران ایشان است. اربعین، مطابق نظر شیخ مفید در «مسارالشیعه» و شاگردش شیخ طوسی در «مصباح المتهجد»، زمان بازگشت اهل بیت امام حسین (ع) از شام به مدینه است. همچنین بنا بر نقل وی، جابر بن عبدالله انصاری، به‌عنوان نخستین زائر امام حسین (ع) یا از نخستین زائران آن حضرت، در این روز وارد کربلا شده و زیارت اربعین را بجا آورده است.
 
کتاب «توشه اربعین» که حاصل بیش از ۱۰ سال سخنرانی سید مجتبی حسینی درباره «زیارت اربعین» بوده، یکی از آثار ارزشمندی است که درباره این موضوع به نگارش درآمده است. این اثر با نگاهی نو و محققانه تلاش می‌کند که مفاهیم امام‌شناسی و به‌ویژه مفاهیم مرتبط با امام حسین(ع) را بازگو کند.
 
حسینی، در این کتاب تاکید دارد که این زیارت، علاوه ‌بر تثبیت و تقویت دین و مذهب، آثار عظیمی از خود بر جای می‌گذارد که مهمترین آن پاک کردن دل‌های مومنان از گناهان است. «زیارت اربعین» شامل مبانی معرفتی از واقعه عاشورا و بازسازی اعتقادی و انتشار معرفت آن واقعه بزرگ است.
 
وی که دارای درجه علمی اجتهاد حوزوی است، به ایبنا گفت: یکی از مهم‌ترین زیارت‌هایی که در روایات برای امام حسین (ع) بیان شده، «زیارت اربعین» است و اربعین در بین تمام ائمه و معصومان (ع)، مختص امام حسین (ع) است. همیشه به شیعیان توصیه شده که اربعین را برای تثبیت حادثه عاشورا گرامی بدارند.
 
نویسنده کتاب «وحی، تجربه نبوی و خاتميت» افزود: عبارات «زیارت اربعین» بسیار پرمعناست. هرچقدر واقعه عاشورا و «زیارت عاشورا» پر از غم و اندوه است، در «زیارت اربعین» بیشتر بر جنبه‌های تثبیتی این واقعه تاکید شده است.
 
حسینی درباره روند تالیف این اثر، گفت: با توجه به مضامین بسیار بلند و ولایی «زیارت اربعین»، در جلسات سخنرانی آن‌ها را مورد بحث قرار دادم و این اثر حاصل جمع‌آوری و تنظیم این جلسات است. این کتاب حاوی 19 فراز شامل سه فراز مقدماتی و 16 فراز درباره فلسفه و جایگاه «زیارت اربعین» است. ارتباط انسان با خدا، ارتباط انسان با امام معصوم،‌ ویژگی‌های ائمه (ع) به‌ویژه امام حسین (ع)، انگیزه‌های نهضت و قیام امام حسین (ع) و ریشه‌یابی سپاه اباعبدالله و ریشه‌یابی جبهه مقابل از جمله فرازهای این کتاب هستند.
 
نویسنده کتاب «انسان در پويه تاريخ؛ برداشت‌هايی از سوره علق» با اشاره به ضرورت پرداختن به واقعه عاشورا و «زیارت اربعین» از جنبه‌های مختلف، ادامه داد: متاسفانه بیشتر کتاب‌هایی که به این موضوع پرداخته‌اند، یک سری بحث‌های روزنامه‌ای را مطرح می‌کنند که فقط بازار کتاب را شلوغ‌تر می‌کند و چیزی به فرهنگ مردم نمی‌افزاید. این زیارت و کل واقعه عاشورا، دارای زوایای مختلفی است که کمتر به آن‌ها پرداخته شده و جای کار بسیار دارد. 
 
این پژوهشگر و مدرس حوزه دین و معارف اهل بیت (ع)، با اشاره به تقارن دهه آخر ماه صفر با هفته کتاب، بیان کرد: دهه آخر ماه صفر، مصادف با اربعین امام حسین (ع) و شهدای کربلا است و در روزهای پایانی این ماه نیز سالروز رحلت پیامبر (ص)، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و شهادت امام رضا (ع) قرار دارد. در طول تاریخ هرچه بشر روبه کمال رفته، نوع معجزات پیامبران نیز متفاوت و ظریف‌تر و دقیق‌تر شده است. با توجه به اینکه در میان 124 هزار پیامبر، تنها معجزه پیامبر ما که آخرین پیامبر الهی است کتاب بوده، تقارن رحلت پیامبر (ص) با هفته کتاب، بسیار مهم جلوه می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها