یکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۹
درباره اسوه بشریت، داستان و رمان کم نوشته‌ایم

رئیس شورای راهبردی جشنواره «خاتم» گفت: در ادبیات قرآنی، حضرت محمد (ص) به‌عنوان اسوه و الگو برای بشریت معرفی شده ولی به‌عنوان یک کشور مسلمان، در زمینه خلق داستان کوتاه و رمان درباره پیامبر اعظم (ص) خیلی کم کار کرده‌ایم.

علی‌اکبر اشعری، رئیس شورای راهبردی جشنواره «خاتم» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به دلایل برگزاری نخستین نشست رمان خاتم، بیان کرد: طی برگزاری دو دوره‌ جشنواره داستان کوتاه خاتم، نشست‌های کارشناسی زیادی با حضور نویسندگان داستان کوتاه و رمان با محوریت نقد و داوری آثار انجام شد که در این بین پیشنهاداتی نیز برای برگزاری بهتر و افزایش سطح کیفی جشنواره ارائه شده است.
 
وی افزود: از جمله پیشنهادات مطرح شده این بود که در این جشنواره در کنار داستان کوتاه به رمان هم پرداخته شود. در این راستا، از دوم تا پنجم اسفندماه جاری به مدت سه روز، نخستین نشست رمان خاتم با حضور بیش از 20 نفر از نویسندگان مطرحی که آثارشان از جایگاه خوبی برخوردار است، در جزیره کیش برگزار شد. در این سه روز، نویسندگان آثار و طرح‌ها و ایده‌های خود را در این زمینه ارائه کردند تا کتاب‌ها پیش از انتشار با حضور کارشناسان به بحث و نقد گذاشته شود.
 
این عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب، گفت: نشست‌ها بیشتر شکل کارگاهی داشته و محتوای آن‌ها نیز بیشتر بر محور نقد پیشنهادات بود، بجز یک مورد که در آن با حضور سید مهدی شجاعی، سید مجتبی حسینی، محمدرضا سنگری و زهرا زواریان، بایدها و نبایدهای رمان دینی به بحث گذاشته شد. در مجموع این سه روز در نوبت‌های صبح و عصر و گاهی شب، حدود 12 طرح برای نوشتن رمان با موضوع پیامبر اعظم (ص) مطرح و نقد و بررسی شد.
 
اشعری ادامه داد: در این برنامه مقرر شد که این نشست‌ها هر سه ماه یک‌بار به‌صورت یک‌روزه در تهران یا قم برگزار شود تا با مشورت و هم‌اندیشی بیشتر و مداوم، آثار شاخصی را در این زمینه شاهد باشیم. گمان می‌کنم که از حدود یک سال دیگر، خروجی این کار را در بازار نشر کشور خواهیم دید.
 
وی درباره نحوه حمایت‌ از اجرای این طرح نیز اظهار کرد: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، هزینه‌ها و حمایت مالی این نشست و برگزاری دیگر برنامه‌ها در ادامه راه را متقبل شده است. هر کدام از نویسندگان که نیاز به مشورت با اساتید داستان‌نویسی و کارشناسان داشته باشند نیز مورد حمایت دفتر نشر فرهنگ قرار خواهند گرفت. سقف و کف پرداختی‌ها مشخص می‌شود، ولی نوع پرداخت‌ به‌صورت توافقی با نویسندگان صورت می‌گیرد، چراکه برخی مایلند این مبلغ را به‌طور مقطعی و برخی می‌خواهند کل مبلغ را یکجا دریافت کنند.
 
رئیس شورای راهبردی جشنواره «خاتم»،‌ با اشاره به ماهیت این جشنواره و امکان افزودن بخش‌هایی جدید در دوره‌های پیش‌رو، افزود: اهالی حوزه ادبیات و داستان معتقدند نسبت داستان کوتاه به کلیت حوزه داستان‌نویسی مانند ورزش دو به سایر رشته‌های ورزشی است که به‌عنوان مادر ورزش‌ها نامیده می‌شود. با توجه به اینکه تعداد بیشتری از افراد می‌توانند در حوزه داستان کوتاه فعالیت کنند و هنوز هم در این زمینه به نتیجه مطلوبی نرسیده‌ایم، تصمیم گرفتیم چند دوره نخست جشنواره با فقط به این شاخه اختصاص دهیم. پیشنهاداتی ارائه شده که در دوره‌های بخش‌هایی مانند رمان و فیلمنامه نیز به جشنواره افزوده شود که باید در شورای سیاستگذاری درباره آن تصمیم‌گیری شود.
 
اشعری گفت: در این دو دوره‌ای که از جشنواره سپری شده و دوره سوم که در آن حضور داریم، هم کسانی که استعداد نویسندگی دارند ولی فرصت کمتری برای ارائه آثارشان داشتند و هم نویسندگان مطرح و حرفه‌ای،‌ حضور داشته‌اند. به‌عنوان یک کشور مسلمان، در زمینه خلق داستان کوتاه و رمان درباره پیامبر اعظم (ص) خیلی کم کار کرده‌ایم و مثلا در مقایسه با کشورهایی که درباره حضرت مسیح (ع) کارهای شاخص بسیاری انجام داده‌اند، با خلأ بزرگی مواجه هستیم.
 
وی ادامه داد: در ادبیات قرآنی، حضرت محمد (ص) به‌عنوان اسوه و الگو برای بشریت معرفی شده و با توجه به این جایگاه والا، باید سیره، زندگانی و فکر ایشان در قالب‌هایی همچون داستان کوتاه و رمان بیش از قبل معرفی شود. جامعه ما به‌ویژه نسل جوان نیاز دارند بیش از این با سیره و شخصیت پیامبر (ص) آشنا شوند.
 
این عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب، در پایان درباره زمان برگزاری آئین اختتامیه سومین دوره جشنواره داستان کوتاه خاتم، بیان کرد: این آئین همزمان با شب عید سعید مبعث (جمعه 24 فروردین‌ماه) برگزار می‌شود. درنظر داریم در همان شب با انجام مراحل مقدماتی کار، فراخوان چهارمین دوره این جشنواره را نیز اعلام کنیم.



نخستین نشست رمان خاتم

نشست سه‌روزه رمان خاتم، از 2 تا 5 اسفندماه جاری در قالب نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی به همت دفتر نشر فرهنگ اسلامی در جزیره کیش برگزار شد.


این نشست‌ها با حضور سعید پورعلی؛ معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش، علی‌اکبر اشعری، قاسمعلی فراست، مجید قیصری، زهرا زواریان،‌طاهره ایبد، سید مهدی شجاعی، مصطفی رحماندوست، سید مجتبی حسینی،‌ محسن چینی‌فروشان، محمدعلی رکنی، محمدرضا سنگری، حسن محمودی، ابراهیم حسن‌بیگی، حمیدرضا شاه‌آبادی علی‌اصغر عزتی پاک، مهدی کفاش، امیر خداوردی، ابراهیم اکبری دیزگاه، فلاح هاشمی، جعفری، رضا احسان‌پور و یاسین حجازی و محمدحسن شهسواری برگزار شد و  درباره ضرورت، چرایی و چگونگی تولید رمان با موضوع حضرت خاتم (ص) بحث شد.

طرح‌های ارائه شده نیز در کارگاه‌های تخصصی با حضور کارشناسان و نویسندگان مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها