سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۸
هنوز ارزش مجلات تاریخی در ایران جا نیفتاده است

«گنجینه مطبوعات، کتب و اسناد از دوره قاجار تا عصر حاضر» شامل پنجاه ویترین است که در موزه کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی نمایش داده می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نمایشگاه «گنجینه مطبوعات، کتب و اسناد از دوره قاجار تا عصر حاضر» از 22 اردیبهشت ماه آغاز شده و تا دوم خرداد سال جاری در موزه کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود.

حسین تقوی، مدیر گنجینه مطبوعات شهر کتاب، که در برگزاری این نمایشگاه با کتابخانه دانشگاه علامه‌ طباطبایی همکاری کرده، درباره اسناد و مطبوعات تاریخی موجود در این نمایشگاه گفت: تمام نشریات دوره قاجار، کتب و اسناد از دوره قاجار تا کنون، در پنجاه ویترین در موزه کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی برای بازدید نهادهای کتابخانه‌ای و دانشگاهی کشور و مردم ارائه شده است.

وی توضیح داد: کار ما در شهر کتاب، فروش کتاب‌ها و مجلات از زمان قاجار تا حال حاضر است. ما تمام این اسناد را از خانه‌های مردم و آرشیو برخی از پژوهشگران جمع‌آوری کرده‌ایم. این نکته را هم در نظر داشته باشید که هشتاد درصد مطبوعات ایران، هنوز دیجیتال نشده است. در این نمایشگاه، نزدیک به سیصد عنوان از مطبوعات دوره قاجار موجود است. به جز این‌ها اگر چیزی هست، در خارج از کشور موجود است. در کشور ما هنوز ارزش مجلات جانیفتاده و اکثر کتابخانه‌های ما فاقد بخش مجلات هستند.



مدیر گنجینه مطبوعات شهر کتاب توضیح داد: ما در این 30 سال تلاش کردیم که مجموعه‌ای از مجلات را از خانه‌های مردم جمع‌آوری کنیم و در حال حاضر، مجموعه مجلات ما به صورت صحافی شده در کتابخانه‌های ملک، مجلس، ملی، بسیاری از مراکز دانشگاهی و حتی دانشگاه‌های مطرح خارج از کشور نظیر آکسفورد و... وجود دارد.

وی افزود: نهاد کتابخانه‌ها و بسیاری از مروجان کتاب و مراکز کتابخانه دانشگاه‌ها هم برای بازدید از این نمایشگاه دعوت شده‌اند تا اقلام مورد نیاز دانشگاهی خودشان را سفارش دهند تا ما کار آماده‌سازی و تحویل آن را انجام دهیم. در واقع می‌توان گفت این نمایشگاه برای نهادهای کتابخانه‌ای است که اقلام مورد نیاز خودشان را بخرند. البته عموم مردم و دانشجوها هم با بازدید از این نمایشگاه می‌توانند با منابع پژوهشی آشنا شوند.

تقوی گفت: در این نمایشگاه، روزنامه‌هایی از دوره قاجار موجود است که از آن جمله می‌توان به صوراسرافیل و قانون اشاره کرد. سالنامه دبیرستان‌ها از دوره رضا شاه، کتاب‌های درسی، کتاب‌های باستان‌شناسی و اسناد باستان‌شناسی وجود دارد که در موزه ایران باستان و نظایرش هم وجود ندارد. آیدین آغداشلو در بازدید از این نمایشگاه گفت: «از این منابع، یک نسخه وجود دارد و نسخه دومی وجود ندارد.» به جز این‌ها، اگر کسی سندی یا منبعی در خانه دارد که در این مجموعه می‌گنجد، می‌تواند به ما بفروشد.



وی توضیح داد: از دیگر اقلام موجود در این نمایشگاه، می‌توان به کتاب‌هایی درباره مطبوعات و چاپخانه، کتاب‌های گویای پیش از انقلاب، کتاب‌های هنری درباره ایران، مجلات ایران‌شناسی، کتاب‌هایی از نویسندگان ایران که به زبان‌های دیگر ترجمه شده است.

مثل ترجمه «سفر شب» بهمن شعله‌ور که به سیمین دانشور ارائه داده است. غرفه‌هایی هم به شاملو و هدایت اختصاص دارد. غرفه‌هایی هم مربوط به تئاتر ایران از زمان رضا شاه، سینمای ایران از اواخر قاجار و کتاب‌هایی که نویسندگان ایران به یکدیگر هدیه داده و امضا کرده‌اند. اسناد هم شامل حساب‌های سیاق قاجاری، نامه‌های بزرگان و... می‌شود.

تقوی تاکید کرد: گنجینه مطبوعات شهر کتاب، هر سال در نمایشگاه مطبوعات حضور دارد. البته ما امیدواریم که از سال آینده در نمایشگاه کتاب هم حضور داشته باشیم. چون اسناد ما از منابع و مآخذ پژوهشی به شمار می‌رود و اغلب دانشگاه‌ها منابع ما را به صورت صحافی شده در کتابخانه‌هاشان دارند.



این نمایشگاه تا دوم خرداد سال جاری در کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی به نشانی بزرگراه همت، دهکده المپیک، میدان دهکده برپا می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها