سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۰
کتاب‌های به‌روز، اصیل و ریشه‌دار کمتر تولید می‌شود

رسول منتجب‌نیا، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین معتقد است که شاید یکی از دلایل کتاب نخواندن مردم این باشد که کتاب‌های جدید، به‌روز، اصیل و ریشه‌دار کمتر تولید و به بازار عرضه می‌شوند، لذا مردم بیشتر به سمت سایت‌های اینترنتی و فضای مجازی گرایش پیدا می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حجت‌الاسلام رسول منتجب‌نیا، نویسنده، پژوهشگر و مدیر گروه فقه و اصول دانشگاه شاهد در زمان برپایی سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور در غرفه موسسه خانه کتاب، ضمن دیدار با نیکنام حسینی‌پور با فعالیت‌های این مجموعه آشنا شد.
 
وی در حاشیه این بازدید به خبرنگار ایبنا، گفت: حجم مراجعین نسبت به سال‌های گذشته قابل‌توجه بوده و استقبال بیشتر و بهتری صورت گرفت. تنوع کتاب‌ها از لحاظ کمیت و کیفیت نشان می‌داد که در یک مسیر روبه رشد در حرکتیم. یکی از موضوعات قابل‌توجه در این دوره، وجود غرفه‌هایی از عتبات مقدسه بود که کتاب‌های متنوعی درباره امام علی (ع) یا حضرت ابوالفضل (ع) ارائه کرده بودند. رونق خوب نمایشگاه سی‌ویکم نشان می‌دهد که مسئولان این حوزه و ناشران همت بیشتری به خرج داده‌اند وامیدوارم باز هم هرچه بیشتر به تلاش در این‌باره ادامه دهند.
 
منتجب‌نیا افزود: یکی از مشکلات نشر ایران این است که تالیف کتاب‌های اصیل به شدت کاهش پیدا کرده و بسیاری از آثار در قالب ترجمه یا گردآوری است. نه اینکه متفکر و اندیشمند در کشور کم داشته باشیم، ولی بعد از انقلاب رفته رفته گرایش به تالیف کاهش کم شده است. مشکل دیگر ما مربوط به کتابخوانی است. با روی کار آمدن فضای مجازی و تبعات مثبت و منفی آن، علاقه به مطالعه کتاب کاهش پیدا کرده است. البته شاید یکی از دلایل کتاب نخواندن مردم این باشد که کتاب‌های جدید، به‌روز، اصیل و ریشه‌دار کمتر تولید و به بازار عرضه می‌شوند، لذا مردم بیشتر به سمت سایت‌های اینترنتی و فضای مجازی گرایش پیدا می‌کنند؛ البته این تکنولوژی‌ها هم در جای خود و به شرط استفاده درست، خوب و مفید هستند.
 
این نویسنده و پژوهشگر در مقایسه‌ای از وضعیت تالیف در دوره پیش و پس از انقلاب،‌ بیان کرد: تالیفات قبل و بعد از انقلاب، قابل مقایسه نیستند. قبل از انقلاب که دولت و حکومت از ما نبود و علما و بزرگان با سختی کتابی را تالیف و به چاپ می‌رساندند، ولی می‌بینیم بیشتر کتاب‌های خوب و اصیل ما مربوط به همان دوره است و این نوید خوبی نیست که با گذشت 40 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، شرایط تالیف و پژوهش در کشور به‌گونه‌ای باشد که بزرگان و اهالی علم کتاب‌هایی را که در خارج از کشور تولید می‌شوند، ترجمه کنند. البته ترجمه علم و دانش دیگران نیز مفید است، ولی ما خودمان هم باید بیشتر خلاقیت به خرج دهیم. موضوعات زیادی داریم که کمتر روی آن‌ها پژوهش صورت گرفته و جای کار زیادی دارند و می‌توان آثاری فاخری در این زمینه‌ها تولید کرد.
 
وی ادامه داد: جدا از اینکه همت مولفین ما پایین آمده، امروز مسائل زندگی و مشکلات فردی جای مسائل اصولی را گرفته است. امروز اولویت‌ها عوض شده و تالیف و پژوهش و کتاب خواندن دغدغه اصلی مردم نیست. با وجود تمام تکنولوژی‌ها و همه مسائلی که مطرح شد، کتاب و کتابخوانی موضوعی است که هیچ‌چیز جایگزین آن نمی‌شود.
 
منتجب‌نیا با اشاره به تاثیر برگزاری نمایشگاه‌های استانی و طرح‌های فصلی کتاب در تمرکززدایی، توزیع عادلانه‌تر کتاب و ترویج کتابخوانی در کشور، گفت: اجرای این‌گونه طرح‌ها قطعا موثر است. متمرکز شدن نمایشگاه در تهران، مشکلات ترافیکی نیز ایجاد می‌کند. بسیاری از مردم ساکن در دیگر شهرهای کشور نیز به دلایل مسال اقتصادی، امکان حضور در این نمایشگاه را ندارند، لذا استقبال کاهش پیدا می‌کند. اگر برنامه‌های مرتبط با کتاب به‌طور عادلانه در استان‌های مختلف توزیع شود، قطعا گرایش مردم به کتاب و کتابخوانی بیشتر می‌شود و انگیزه مولفان شهرستانی نیز برای تولید آثار خوب افزایش می‌یابد.
 
مدیر گروه فقه و اصول دانشگاه شاهد، در ادامه در معرفی برخی از آثارش چاپ شده خود، اظهار کرد: نخستین کتاب من با عنوان «خاطرات حجه‌الإسلام والمسلمین رسول منتجب‌نیا» است که جلد اول آن سال 1370 از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. جلدهای بعدی نیز مراحل چاپ را طی می‌کند و بخشی از خاطرات هم هنوز ضبط نشده‌‌اند. دومین اثرم «جمال شریعت» نام دارد که در آن تلاش کردم چهره زیبای دین اسلام را به نمایش بگذارم. «اصول فقه یا مبانی استنباط حقوقی اسلامی» نیز کتابی است که اصول فقه و اصول اسلامی را به‌طور فشرده بیان می‌کند که هم برای دانشگاهیان و هم برای طلاب مفید است.
 
این نویسنده و پژوهشگر افزود: چهارمین کتاب رساله دکترای من با عنوان «تبعّض صفقه در معاملات» است که در قالب کتاب منتشر شد. «خرافات از دیدگاه قرآن» نیز اثری بوده که در آن سیر خرافه‌گرایی از دیدگاه قرآن بررسی شده و جلد نخست آن به چاپ رسیده و جلد دوم نیز در دست تالیف است. کتاب دیگری با عنوان «آموزه‌های وحیانی» تالیف کرده‌ام که مجموعه 12 مقاله علمی - اجتماعی است. کتابی نیز در زمینه رد فرقه وهابیت با عنوان «جزم‌اندیشی و خشونت مذهبی» نوشته‌ام که واقعیت وهابیت و موسسین آن را معرفی کرده و عقاید، افکار و ریشه‌های انحراف آن‌ها بررسی شده است. ترجمه اثری از علامه قزوینی با همکاری حسین شمسایی را نیز به انجام رساندم و ده‌ها کتاب دیگر را نیز در دست تالیف و چاپ دارم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط