پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۲
پژوهش‌‌های کلان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مراحل پایانی قرار دارد

جوهرچی، رویکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی در تعیین اولویت‌های پژوهشی را کلان و کاربردی اعلام کرد و گفت: یک درصد بودجه پژوهشی نهاد، حداقل براساس بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی برابر با یک و چهار دهم میلیارد تومان است. ‌

محمد جوهرچی؛ مدیرکل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره نتایج پژوهش‌های سال‌های اخیر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بیان کرد: اولویت‌های پژوهشی در نهاد کتابخانه‌های عمومی از سال 89 ـ 88 آغاز شده و تا سال 1393 براساس نیاز‌سنجی ادامه داشت. نیاز‌سنجی‌ها عمدتا ستادی بوده و طی سال‌های اخیر تلاش شده تا اولویت‌ها از سطح اجتماع و کتابخانه‌ و به ویژه استان‌ها گرد‌آوری شود.
 
وی ادامه داد: پژوهش‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از ابتدای تشکیل دفتر پژوهش، بخشی از دیدگاه‌های کارشناسی و زیر‌ساخت‌های لازم برای پژوهش‌های کار‌آمد را پشتیبانی می‌کند.  نهاد همچنین طی چند سال گذشته با تخصیص بودجه و نظارت سامانه طرح‌های ملی یا «سمات» موفق به پیگیری چند طرح کلان شده که در گام‌های پایانی و برخی دیگر در مرحله میانی قرار دارند. درباره طرح‌های کلان همچنان منتظر دستیابی به نتایج نهایی هستیم.   
 
جوهر‌چی با اشاره به رویکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی در تعیین اولویت‌های پژوهشی سال جاری و آینده افزود: طرح‌های کاربردی و مساله‌محور در تعیین اولویت‌های پژوهشی سال‌های 97 وـ 98  مورد توجه است.   
 
این مقام مسئول در نهاد کتابخانه‌های عمومی درباره مهم‌ترین اولویت‌های پژوهشی کلان و  کاربردی افزود: برنامه راهبردی نهاد کتابخانه‌های عمومی، آینده پژوهی، مطالعات کاربران کتابخانه‌‌های عمومی و طراحی سبد خدمات که از سوی دانشگاه‌های مادر پیگیری می‌شوند، علاوه بر این استاندارد‌های کتابخانه‌های عمومی و نظام جامع آماری و آمایش سرزمین جزو طرح‌‌های کلان تعریف می‌شوند. برای تعیین طرح‌‌های کاربردی منتظر دریافت پیشنهاد‌ها هستیم، اما نیاز‌ها در این بخش را با توجه به گروه هدف اظهار شده است. امید‌واریم با مشارکت دانشگا‌ها این طرح‌ها به‌صورت محلی و همچنین مدیریت طرح‌های پژوهشی به‌صورت محلی و استانی  پیگیری شود.
 
جوهر‌چی  با تاکید بر توجه نهاد در تعیین اولوت‌های پژوهشی به جامعه عشایری و روستایی ادامه داد: عشایر و روستائیان به‌عنوان گروه هدف نهاد کتابخانه‌های عمومی  مشخص شده‌اند که نشان از توجه و اهتمام به این اولویت فرادست و ملی دارد.    
 
مدیرکل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره میزان موفقیت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در تحقق اهداف پژوهشی خود بیان کرد: هدف اصلی بخش پژوهش نهاد ارائه برنامه است؛ بنابراین برای شناسایی موفقیت‌‌های کمی و کیفی پژوهش‌های نهاد، باید از دیگر بخش‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی پیگیری کرد. آنچه در اختیار دارم چندان دقیق نیست و به‌عنوان مسئول بخش پژوهش نهاد بهتر است که اطلاعات نا‌صحبح بیان نکنم.
    
جوهرچی درباره وضعیت بودجه بخش پژوهش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: به نظر می‌رسد هزینه‌کرد بودجه، بدون توجه به معیار‌‌های کار‌آمدی، مهم‌ترین مساله درباره بودجه است؛ بنابراین متولیان در تخصیص بودجه تردید می‌کنند. مجموعه نهاد بودجه‌بگیر نیست و تامین هزینه‌ها از ردیف بودجه عمومی و عوارض شهرداری‌ها تامین می‌شود.   

با توجه به اسناد بالادستی نها‌د‌های مختلف اعم سازمان‌هایی که بودجه مستقیم دریافت می‌کنند و یا دیگر سازمان‌ها باید بخشی از بودجه خود را به تحقیق و پژوهش اختصاص دهند.  
 
وی افزود: براساس اسناد بالادستی بین یک تا چهار درصد و سه درصد قانونی و مستقیم به پژوهش اختصاص پیدا می‌کند. نهاد مکلف شده که این بودجه را از محل اعتباراتی که در اختیاز دارد تخصیص بدهد. اما به‌غیر از تخصیص باید به تخصیص کار‌امد بودجه است. علاوه بر تامین بودجه تلاش می‌کنیم هزینه‌ها موجب بهبود عملکرد و ارتقاء بهره‌وری شود. فعالیت پژوهشی با بیش از یک درصد تخصیص پیدا می‌کند.   
 
به گفته وی، یک درصد بودجه پژوهشی نهاد، حداقل براساس بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی برابر با یک و چهار دهم میلیارد تومان است.   
 
جوهر‌چی گفت: در ارزیابی ارتباط بخش پژوهش نهاد با دانشگاه‌ها نیز ادامه داد: ارتباط بین نهاد و دانشگاه‌ها قابل توجه ارزیابی می‌‌شود، اما در مجموع به نظر می‌رسد که تلاش دانشگاهیان چندان به سوی راهکار‌های حل مساله به‌صورت محلی پیش‌ نمی‌‌رود، به‌عبارت دیگر انجام قعالیت‌های پژوهشی با هدف حل معضل اجتماعی برای استادان دانشگاه امتیاز محسوب نمی‌شود. علاوه براین به نظر می‌رسد که ارتباط خوشایندی بین نهاد‌های مدیریتی و مراکز پژوهشی وجود ندارد که طعم شیرین حل معضل را همگان بچشند، بنابراین تمایل چندانی نیز برای پژوهش و تخصیص اعتبار وجود ندارد.
 
جوهرچی درباره تاثیر خیرین کتابخانه‌‌ساز در تعیین اولویت‌های پژوهشی و نیاز‌سنجی بیان کرد: بخش مستقلی برای جلب مشارکت خیرین در نهاد کتابخانه‌های عمومی وجود دارد خیرین به‌عنوان یکی از گروه‌های ذی‌نفع و تاثیر‌گذار از یک سو موضوع پژوهش‌ها و از سوی دیگر طرف مشارکت هستند البته امر جدیدی در فعالیت نهاد کتابخانه های عمومی به حساب می‌آید.
 
به گفه وی، اولویت‌ها هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده بنابراین میزان تاثیر‌گذاری نیکوکاران در حل مسائل و یا مشارکت آن‌ها در طرح‌های پژوهشی باید بعد از عملیاتی شدن اولویت‌ها شناسایی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها